La mormântul neștiut al Sfîntului Valeriu Gafencu, la 70 de ani de la săvârșirea sa
Cuvîntul Maicii Domnului către Sfîntul Valeriu, înainte de săvîrșirea sa din 18 Februarie 1952:
Ctitoria Părintelui Justin Pârvu de la Petru Vodă, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al sfinților mărturisitori din temnițele bolșevice antihristice.
⚊ manastirea.petru-voda.ro
Cuvîntul Maicii Domnului către Sfîntul Valeriu, înainte de săvîrșirea sa din 18 Februarie 1952:
Se făcuseră progrese tehnice uimitoare. Și fiecare ins, din locul unde era așezat chiar de la naștere de către comitetul respectiv, lucra cu zel și recunoștință pentru fericirea obștească. Capodoperă de justiție socială și armonie, model veșnic de edificiu democrat.
Intenția lor este ca să slăbească tăria noastră, să ne pună la îndoială, și în felul acesta ne prăbușim. În fine, trebuie să ne pregătim de orice, că e omul Bisericii, că e în afara Bisericii, noi cu noi trebuie să fim într-o unitate cât se poate mai apropiată, să ne ținem așa cât mai aproape unul de altul, să putem rezista așa mai ușor.
Monahul Filotheu Bălan: S-a dus și dom’profesor… În seara aceasta de Marți, 12 Octombrie 2021, cu puțin înainte de ora 22, Marcel Petrișor s-a alăturat cetei sfinților mărturisitori din închisori, după o lungă suferință. Unul din ultimii supraviețuitori ai temnițelelor comuniste s-a mutat la cele cerești, în Țara libertății veșnice.
Aceste cuvinte s-au scris cu ocazia anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, stabilit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și pentru ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Visarion, Arhiepiscopul Larisei, modelul pastoral a Părintelui Ierodiacon Visarion Iugulescu.
Reluăm spre aducere aminte un articol mai vechi al Mănăstirii Petru Vodă pe o temă deloc abordată de presa centrală: Frauda donării de organe. Supusă unui tir al măsurilor legislative fără-de-lege, România își consolidează fără încetare statutul de hinterland. Cîteva exemple:
Chemarea lui Hristos la desăvârșire, la îndumnezeire rostită în predica de pe munte, Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este (Mt 5, 48), implică să supunem trupul sufletului, prin unire, asumând faptul că „trupul e într-un mod particular interior spiritului, participând prin aceasta la viața spiritului, depășind planul biologic și fizio-chimic”
Colocvial, personalitatea Patriarhului Daniel stă ca un referendum în Biserica Română, inaugurând credincioșii la înfierea făurită de Hristos: Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu
Părintele Arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Arhanghelii Mihail și Gavriil, ctitorită de vrednicul de pomenire Părinte Justin Pârvu la Petru Vodă, ne oferă câteva rânduri în amintirea Maicii Siluana Vlad
Creștinul ortodox este împăratul cerului și al pământului și când te fericește Dumnezeu cu o astfel de simțire a veacului viitor, nu mai ai nevoie de nici o școală, de nici o pregătire, de nici o grijă, ci singura grijă aceasta este – să‑L ai mereu pe Hristos înviat în inima ta. Asta înseamnă biruința.
La începutul Postului Mare, cu foarte puțin timp înainte de declanșarea protestelor pentru Libertate din întreaga României, Părintele Justin Pârvu, denumit și Duhovnicul Neamului, plecat la Domnul în urmă cu șapte ani, li s-a arătat în vis, în chip minunat, în aceeași noapte, în feluri puțin diferite dar cu același mesaj, unui număr de trei ucenici ai săi.
Acest articol s-a scris în vederea proclamării Anului comemorariv al celor adormiți în Domnul și prăznuirea moșilor de iarnă din sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, pentru a face apel la conștiința fiecarăuia în ceea ce privește moartea și întâlnirea cu veșnicia
Nici o campanie de presă și nici un motiv, întemeiat sau nu, nu pot avea trecere înaintea teologiei Bisericii Ortodoxe descoperite de Duhul Sfânt marilor văzători de Dumnezeu, de la Sfinții Apostoli până la cuvioșii și mucenicii acestui veac.
Teologia ortodoxă nu vorbește doar despre sufletul omului, ci despre om în integralitatea sa – suflet și trup. Dumnezeu l-a creat pe om cu trup și Însuși S-a întrupat în om ca să mîntuiască întreaga ființă umană.
În fața despărțirii de cei iubiți inima nu are decît apărarea Duhului Sfînt. La despărțirea de sfinți, sufletul credincios este cu atît mai marcat de înveșnicirea legăturii în iubire cu cel ce se mută la viața cea veșnică cu cît a iubit mai mult și cu cît a fost iubit mai mult de cel iubit.
La 21 Ianuarie și la 13 August Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfîntului Maxim Mărturisitorul. Există o legendă că Sfîntul Maxim ar fi rămas singurul ortodox din Imperiul Roman, că a ținut el Ortodoxia, care pînă la urmă a biruit. Realitatea este, însă, cu mult mai complexă.
Se numesc „elite”. Elite la delapidat idei și fonduri, poate, după cum zice și vorba: „La plăcinte, înainte, la război, înapoi”.Se numesc „intelighenție”. A fi intelectual înseamnă a înțelege și a avea idei, și, să ne fie cu iertare dar tocmai acestea două le lipsesc.
Predică în Duminica de după Nașterea Domnului, 27 Decembrie 2020. Despre Sfântul Întâi-Mucenic Ștefan, persecuția creștinilor și vremurile de azi.
Un imens val de mâhnire răscolește inima poporului aceste zile. Departe de a fi unit doar prin ce-l doare, poporul român e unit prin ceea ce și modul cum iubește. Numai un popor cu spirit nemuritor și liber putea să proclame, emblematic, dacic și creștin totdeodată: Vom muri și vom fi liberi!
Acum, iată, e vremea ateilor mistici, pseudospiritualii ce cîntă pe placul patrioților și credincioșilor, fără ca ei personal să fie astfel; important e să joace poporul.