Articole de
Prof. Ilie BădescuEditoraliști / Invitați

Prof. Univ. Dr. Ilie Bădescu este membru corespondent al Academiei Române și directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române.
https://www.insoc.ro
⚊ sociologia-azi.ro

Acad. Ilie Bădescu: Despre mărturisire. Ideologiile care distrug lumea. Pe cine mărturisește corectul politic? Noul globalism si corectitudinea politică. Elite malefice și elite harismatice (I)

Puterile căzute dezorganizează lumea. În mediul operării lor se aleg însă și mărturisitorii liniei dumnezeiești, ai rânduielilor firești, așa cum le-a creat Dumnezeu, care se disting de cei ce mărturisesc linia sistemului, potrivnicii lui Dumnezeu și ai firii așa cum a creat-o Dumnezeu.

Foto: Dinu Lazăr

Ilie Bădescu: De treizeci de ani unealta statului este folosită de prea multe ori eronat, adesea nedrept și de multe ori cu acerbă încrâncenare împotriva persoanelor și a poporului. Despre raportarea la stat în vremuri de viclenie

Mulți blestemă statul când ar trebui să-i blesteme pe cei ce se folosesc de el și să lupte pentru readucerea lui la o dreaptă folosință. Nu securea e vinovată că un scelerat l-a lovit cu ea în cap pe un semen al lui. Ci sceleratul.

In Memoriam Ioan Alexandru (25 decembrie 1941 – 16 septembrie 2000)

Ilie Bădescu: Ioan Alexandru sau triumful „teologiei poetice”. Contribuții la cunoașterea unității de substrat a Europei creștine. 80 de ani de la nașterea poetului fondator al Pro Vita

Poezia lui Ioan Alexandru face parte din seria marilor trăiri și manifestări creatoare vădite în lumina curgerii timpului biblic. Oricât ar părea de excesivă ideea aceasta, îndrăznesc s-o enunț bazându-mă pe locul acestei mari creații lirice în configurația dată de de coexistența celor cinci succesiuni civilizaționale pe care se reazemă Europa profundă.

TEORIA ELITELOR ȘI TEORIA PĂTURII SUPERPUSE. Teoria paretiană și teoria eminesciană despre calitățile și defectele păturii guvernante

Eminescu demonstrează că, în România, dimpotrivă, excepția devine regulă: „am dovedit că deasupra poporului român istoric s-a superpus o pătură. În rândul celor ce-o compun nu se poate naște un autor, de exemplu, un om de științe sau de litere, un om care să compenseze prin știință sau talent munca națională ce-l susține 

Prof. Ilie Bădescu: Mânăstirea și parohia la vreme de pandemie, exemplu și pentru anul ce vine. La Mulți Ani!

Acest fenomen extraordinar, forța de mobilizare a unei armate de voluntari creștini, în jurul mânăstirilor și parohiilor, pe toată suprafața României, atestă puterea acestei „instituții” în situații de urgență și face de râs trufia acelor decizii care au crezut că pot scoate biserica din societate și că se pot lipsi de rolul ei în situațiile de urgență.