Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania
Ce s-a întâmplat ieri în Spania? Luni, 28 aprilie 2025, Spania a fost martora unui eveniment energetic major: o pană de curent (blackout) la scară națională.
Profesor
⚊ www.facebook.com/silviugurlui
Ce s-a întâmplat ieri în Spania? Luni, 28 aprilie 2025, Spania a fost martora unui eveniment energetic major: o pană de curent (blackout) la scară națională.
În timpul inundațiilor recente din Valencia, apa a avut un aspect tulbure, cu o nuanță maronie-roșiatică. Pot fi aceste imagini o dovada in plus ca precipitațiile căzute în Valencia au putut contine o cantitate foarte mare de praf saharian.
Sulfatul și praful saharian au contribuit la creșterea numărului de particule în atmosferă, iar acest lucru a intensificat nucleația. Praful și sulfații din atmosferă au amplificat și mai mult cantitatea de apă acumulată în nori.
Seara trecuta, în Iași și, de altfel, într-o mare parte din regiunea de est a României, s-au înregistrat pe seara, unele dintre cele mai mari vârfuri de poluare din acest an. Incluzând particule micrometrice dar și benzen!
Că suntem într-o transformare, că natura evoluează, că există modificări și turbulențe în atmosferă, că se încearcă inginerii climatice menite sa "potoleasca" diferite fenomene, astea sunt cunoscute, cu toții suntem de acord.
Prima pagina a buletinului de vot pentru turul întâi la prezidențiale! George Simion se afla pe poziția a doua.
Acum, se leagă, totul. Am observat in ultima perioadă, în special noaptea, asa descărcări electrice, cu așa forta și asa precipitații. La Olimp, la Pechea, etc. Și am spus, de fiecare data ca par fenomene mai puțin întâlnite, cel puțin de mine.
Pechea și localitățile din amonte, se plasează într-o configuratie geografica tip "covata", mărginite de vârfuri ale dealurilor situate în medie la 5 km distanta, intre ele, la cote de 150-250 m. "Covata" asta are cam 40 km lungime!
Aceasta familie a salvat 28 de persoane, adapostindu-i in pod! Peste drum, un batrin a strigat disperat, aflat cățărat pe gard, să-l salveze cineva. Nu a supraviețuit. Alta persoana tot de aici a fost găsita după citeva zile, decedata, la 13 km distanta.
Statul trebuie sa gândească un sistem de prevenție, mult mai eficient. Acum, oamenii nu au protecție, au fost și sunt încă descoperiți. Trebuie baraje, rezervoare buffer sa preia apa în exces.
Un fenomen ciudat, măcar prin prisma unei poluări colosale înregistrate (pentru ca nicăieri, pe glob, nu se mai observa asa ceva, nici măcar in China!), un fenomen destul de ciudat, se petrece acum în zona de nord a Europei.