Articole de
Tudor MateiRedactori

Tudor Matei are 34 de ani, cu experiență de 11 ani în presa online. Nu îi place publicitatea.

Ilie Năstase împlinește azi 77 de ani! LA MULȚI ANI! Biografia marelui campion român născut pe 19 iulie 1946 și celebra afirmație: „Știți când va merge bine România? Când UDMR-ul n-o să mai fie la putere!”

Ilie Theodoriu Năstase s-a născut pe 19 iulie 1946 la București, ca fiul al Elenei, născută în Basarabia și al lui Gheorghe din Râmnicu Sărat. Familia acestuia a locuit la Chișinău până în 1944, când s-a refugiat la București în urma iminentei invazii sovietice.

6 iulie 1949, a două operațiune de deportare a românilor din Basarabia de către Rusia sovietică. PREMIERĂ: Arhivele Naționale de la Chișinău pun la dispoziție listele NKVD cu 35.144 de basarabeni trimiși în Siberia și Kazahstan. DOCUMENTE AICI

Arhivelor Naționale de la Chișinău au oferit în premieră prin intermediul site-ului oficial listele deținute cu cei 35.144 de basarabeni deportați, din care lipsesc însă românii deportați din sudul Basarabiei și nordul Bucovinei aflate sub ocupația Ucrainei. Listele mai pot fi descărcate de AICI în format .rar.

22 iunie: Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, ierarhul român exilat de ruși la Chișinău, Buzău și Căldărușani. Sfântul Sfințit Mucenic Eusebiu, Episcopul Samosatei (Dezlegare la pește)

 
Activitatea Sfântului Grigorie Dascălul în scaunul de mitropolit al Țării Românești a fost întreruptă de către administrația rusă instaurată în Principatele Române, ierarhul fiind exilat timp de peste patru ani la Chișinău, Buzău și Căldărușani.

11 iunie 1948 - Marea naționalizare. Ziua în care 8.894 de de întreprinderi industriale și miniere, de transport, bancare și de asigurări au fost trecute din proprietate privată în patrimoniul statului

La 11 iunie 1948 a fost dată lovitura de grație proprietății private din România prin exproprierea majorității întreprinderilor prin adoptarea Legii cu privire la naționalizarea principalelor întreprinderi industriale, miniere, bancare, de transport și asigurări.

Foto: Fericiticeiprigoniti.net

Un erou de legendă: Colonelul (r) Gheorghe Arsenescu, luptătorul anti-comunist ucis prin împușcare pe 29 mai 1962 la închisoarea Jilava. MĂRTURII

Pe 29 Mai 1962 este executat la Jilava colonelul Gheorghe Arsenescu, ofițer român care a condus, alături de Toma Arnăuțoiu, mișcarea de rezistență anticomunistă „Haiducii Muscelului”. A fost capturat de securitate în 1960, condamnat la moarte pentru „acte de teroare” și executat în 1962 la închisoarea Jilava