ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dr. Shi Zhengli (foto), cunoscută și ca „doamna liliac” pentru cercetările sale asupra coronavirușilor proveniți de la lilieci, a făcut această afirmație răspunzând la o întrebare a unui membru al Comitetului Consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății, Jamie Metzl, în cadrul unui seminar organizat marți, 23 martie 2021, de Universitatea Rutgers.

După seminar, Metzl a declarat pentru publicația americană Daily Caller că credibilitatea lui Shi ar fi distrusă dacă guvernul american ar putea dovedi că laboratorul din Wuhan colaborează efectiv cu armata chineză.

Metzl a adăugat că, de vreme ce afirmația guvernului chinez potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 nu a scăpat din laboratorul de la Wuhan se bazează aproape integral pe credibilitatea lui Shi, ipoteza scăpării din laborator „ar deveni ipoteza cea mai credibilă” dacă guvernul american ar produce asemenea dovezi.

„Ați avut cunoștință despre toate cercetările efectuate de toți cei de la IVW și despre inventarul complet de viruși deținuți de toți cercetătorii și de toate laboratoarele?”, a întrebat-o Metzl pe Shi în timpul seminarului, potrivit unei înregistrări audio obținute de Daily Caller.

„Potrivit cunoștințelor dvs., sunt corecte afirmațiile guvernului SUA despre cercetări secrete ale armatei chineze derulate la IVW, și, dacă da, ați avut cunoștință totală și acces total la toate aspectele cercetării?”

Shi a răspuns:

„Potrivit cunoștințelor mele, toate lucrările noastre de cercetare sunt deschise, transparente. La începutul COVID-19, am auzit zvonuri care susțineau că laboratorul nostru ar fi avut nu știu ce proiect, bla, bla, cu armata, bla, bla… dar acest lucru nu este adevărat, pentru că eu sunt directoarea și responsabila pentru activitatea de cercetare. Nu știu despre nici un fel de muncă de cercetare realizată în acest laborator.”

Declarația lui Shi este în contradicție cu o notă informativă dată publicității de Departamentul de Stat american pe 15 ianuarie, care afirma că IVW a colaborat în cadrul unor „proiecte secrete” cu armata chineză.

„Deși IVW se prezintă ca o instituție civilă, Statele Unite au stabilit că IVW a colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata chineză”, arată nota Departamentului de Stat, dată publicității când la Casa Albă încă mai era Donald Trump.

„IVW a fost implicat în cercetări secrete, inclusiv experimente de laborator pe animale, în beneficiul armatei chineze, cel puțin din 2017 încoace.”

Metzl a scris pe Twitter, după seminar, că, dacă afirmațiile guvernului de la Washington sunt corecte în privința colaborării secrete a IVW cu armata chineză, atunci teoria că virusul bolii COVID-19 a scăpat accidental din laborator ar deveni „cea mai importantă” ipoteză privind originea acestuia.

Într-o lungă explicație a mesajului său pe Twitter, Metzl a declarat pentru Daily Caller că afirmațiile guvernului chinez, potrivit cărora COVID-19 nu a scăpat accidental din IVW, se bazează aproape integral pe credibilitatea lui Shi.

„Distrugerea credibilității ei, în cazul în care s-ar dovedi false afirmațiile sale (despre neimplicarea armatei chineze), ar submina în mod decisiv această argumentație”, a declarat Metzl.

„Dacă armata chineză efectua cercetări pe agenți patogeni de la animale în interiorul IVW, sau cu colaborarea laboratorului, iar responsabilii guvernului chinez au mințit OMS, presa și lumea întreagă, atunci ipoteza unei scăpări accidentale din laborator urmată de o disimulare s-ar întări considerabil”, a adăugat Mertzl.

Comentariile lui Shi au avut loc în timp ce se așteaptă săptămâna aceasta un raport al OMS care să detalieze concluziile unei investigații privind originile COVID-19 în China.

Echipa OMS care a investigat originile pandemiei a anunțat la sfârșitul anchetei sale că este „extrem de improbabil” ca virusul SARS-CoV-2 să fi scăpat accidental din IVW.

Câteva zile mai târziu, directorul OMS, Tedros Gebreyesus, a declarat la rândul său că toate teoriile privind originea COVID-19, inclusiv ipoteza scăpării din laborator, necesită cercetări mai aprofundate.

Investigația OMS a fost compromisă de probleme de transparență și acuzații de conflicte de interese.

Guvernului chinez i s-a acordat din partea OMS un drept de veto privind cercetătorii care să facă parte din echipa de anchetă, potrivit Wall Street Journal.

Singurul membru american din echipă, Peter Daszak, a lucrat împreună cu Shi și cu IVW înainte de izbucnirea pandemiei.

Grupul non-profit al lui Daszak, EcoHealth Alliance, a dirijat 600.000 de dolari din banii publici americani către IVW sub forma unor subvenții în cadrul unui proiect de studiu al coronavirușilor originari de la lilieci, între 2014 și 2019.

Daszak a dezvăluit pe 10 martie că echipa OMS nici măcar nu a solicitat examinarea unei baze de date șterse de IVW în septembrie 2019 și care conținea informații despre cel puțin 16.000 de eșantioane de viruși pe care îi studiase înainte de pandemie, deoarece Daszak a garantat pentru credibilitatea laboratorului.

Ministerul chinez de Externe a anunțat vineri că a obținut versiunea în engleză a raportului OMS cu două zile înainte și a declarat că publicarea sa „depinde de discuții între experți chinezi și internaționali”.

„Experții internaționali și chinezi lucrează împreună (!) la acest raport, încă nu știm ziua exactă a publicării”, a declarat marți Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, când a fost întrebat în ce măsură guvernul chinez are puterea de a bloca publicarea raportului.

Metzl a fost unul dintre cei 24 de oameni de știință care au dat publicității pe 4 martie o scrisoare deschisă, făcând apel la o nouă investigație privind originile COVID-19 din China.

Scrisoarea arăta că ancheta OMS nu avea „mandatul, independența sau accesurile necesare” pentru a investiga pe deplin toate potențialele origini ale COVID-19.

Până la urmă, toată problema se rezumă la două întrebări majore:

1. Au serviciile secrete americane dovezi irefutabile că laboratorul din Wuhan făcea experimente secrete cu armata chineză?

2. Dacă aceste dovezi există, va dori administrația Biden să le producă, în condițiile afacerilor dubioase ale președintelui și ale fiului său, Hunter, cu guvernul chinez?