ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dr. Robert Malone semnalează o cercetare apărută în publicația din Portugalia PÁGINA UM, cercetare menționată într-un material publicat pe 13 februarie 2023 de autorul Pedro Almeida Vieira, care se referă la date din rapoarte oficiale referitoare la efectele adverse ale vaccinurilor anti-Covid-19. Redăm mai jos un rezumat al materialului.

Există deja 3.631 de rapoarte de avorturi spontane și decese fetale în Europa. Nu este încă timpul să se discute cu privire la situația femeilor însărcinate vaccinate anti-Covid?

PÁGINA UM a cercetat mii de înregistrări ale reacțiilor adverse legate de vaccinurile împotriva covid-19 la femeile însărcinate. În ciuda obscurantismului larg răspândit, care îngreunează efectuarea analizelor statistice și nici măcar nu permite calcularea incidenței, cercetarea realizată de PÁGINA UM a constatat existența a peste 5.300 de cazuri de reacții considerate grave, inclusiv 3.385 de avorturi și 246 de decese fetale. 

Vaccinarea femeilor însărcinate, efectuată la scară masivă, nu a fost precedată de studii clinice, iar Agenția Europeană a Medicamentului a scris în decembrie anul trecut că situația este încă în monitorizare, dar nici un cuvânt despre miile de cazuri deja sesizate în baza de date a EudraVigilance.

Astfel, în principiu, ar trebui să stăm „liniștiți” când, citind cel mai recent Raport de farmacovigilență privind monitorizarea siguranței vaccinurilor împotriva Covid-19 în Portugalia, cu privire la datele primite până la sfârșitul anului 2022, se garantează că „mai multe studii dovedesc că vaccinurile împotriva covid-19 sunt sigure și eficiente”. Este adevărat că, ulterior, apar cifre cu privire la reacțiile adverse, 8.518 rapoarte încadrându-le la reacții grave, indicându-se că 886 au dus la spitalizare, 309 au pus viața în pericol și s-au înregistrat 143 de decese.

De fapt, există îndoieli puternice cu privire la rigoarea și acuratețea raportului Infarmed (agenția din Portugalia care evaluează, autorizează și reglementează medicamentele de uz uman). Este vorba de lacunele și modul părtinitor în care sunt prezentate datele numerice.

Într-adevăr, nici în celelalte și nici în cel mai recent raport Infarmed – care se anunță a fi ultimul, în încercarea de a îngropa controversele și întrebările ridicate, susținându-se că există deja „o cunoaștere mai solidă a profilului de siguranță al acestor vaccinuri”, ceea ce este o falsitate criminală! – nu se face nici o singură referire la „femeile însărcinate”, „avort” sau „moarte fetală”. Nu este nicidecum o chestiune irelevantă: exclusiv în faza de farmacovigilență pot fi observate efectele adverse ale medicamentelor asupra femeilor însărcinate și a feților.

După cum se menționează în introducerea unei lucrări recente din revista științifică Obstetrics, articol intitulat sugestiv „Vaccinarea împotriva COVID-19 în timpul sarcinii: necesitatea unei farmacovigilențe globale”, din „motive etice, nu au putut fi efectuate studiile clinice pentru a studia efectele vaccinul împotriva covid-19 în timpul sarcinii”. Astfel, în ciuda faptului că autorii articolului sunt în favoarea vaccinării femeilor însărcinate, ei nu prezintă nicio analiză cost-beneficiu și admit că vaccinarea în masă a început când existau informații de siguranță venite doar de la câteva femei care au participat la studii fără a le fi cunoscută starea.

Statistic, fiind aproximativ 5 milioane de sarcini pe an în Spațiul Economic European, doar un miracol ar împiedica raportarea reacțiilor adverse grave asociate cu vaccinurile împotriva Covid-19 la femeile însărcinate pe teritoriul portughez, având în vedere că Portugalia reprezintă 2% din toate nașterile (și sarcinile) din această regiune europeană. Prin urmare, ar fi rezonabil să admitem că 2% dintre sarcini vor corespunde cu 2% dintre reacțiile adverse grave, sau vor exista valori nu departe de aceasta; dacă, desigur, nu există miracole.

Numărul de reacții adverse grave pe an (2023 doar până în prima săptămână a lunii februarie) în Spațiul Economic European, în funcție de tipul de vaccin. Sursa: EudraVigilance.

Și este o dovadă că aceste reacții grave există, pentru că au fost semnalate. De altfel, potrivit unei analize exhaustive efectuate de PÁGINA UM a tuturor rapoartelor primite din 2021 până în prima săptămână a lunii februarie a acestui an de către Eudravigilance – sistemul care primește rapoarte, și le validează, despre efectele adverse ale diferitelor medicamente – , există sunt un total de 5.336 de cazuri considerate grave de reacții adverse asociate cu diferitele vaccinuri anti-covid-19 în timpul sarcinii, puerperiului și stării perinatale. Aceste cifre includ țările Uniunii Europene și, de asemenea, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

De menționat că, de regulă, inserarea acestor sesizări de cazuri clasificate drept grave (în terminologia folosită de EMA) este efectuată de către profesioniști din domeniul sănătății și, în majoritatea cazurilor, de către înseși companiile farmaceutice. Prin urmare, există dovezi clinice pentru o existența unei suspiciuni foarte puternice de reacții adverse grave cauzate de vaccinurile împotriva covid-19 și nu e o simplă relație întâmplătoare, nu e o simplă coincidență.

La nivel european, potrivit datelor EMA, anul 2021 a fost anul cu cel mai mare număr de cazuri grave, cu un total de 3.020, aproape toate din martie, vârstnicii constituind o prioritate în prima etapă a programelor de vaccinare în majoritatea țărilor europene. Prin urmare, în Eudravigilance există doar 27 de înregistrări de reacții adverse grave în ianuarie și februarie 2021. Dar, deși există deja reacții adverse grave, s-a decis să se impună vaccinarea masivă a femeilor însărcinate, situație nemaiîntâlnită până acum!

De menționat că, în iunie 2022, o evaluare științifică și un articol de meta-analiză publicat în American Journal of Emergency Medicine a concluzionat că, deși există un risc crescut de spitalizare în secțiile de terapie intensivă și ventilație în caz de infecție cu Covid-19 , rata mortalității la femeile însărcinate nu a fost statistic mai mare în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. În 2022, numărul de reacții adverse grave la femeile însărcinate a scăzut la 2.244, ignorându-se dacă acest lucru s-a datorat unui număr mai mic de vaccinuri administrate la acest grup specific.

Așa cum s-a observat în acest proces de vaccinare, se strâng încă o mulțime de informații și se pare că asistăm la un mega-studiu clinic în timp real pentru a se afla situația reală.

Numărul de avorturi și decese fetale pe an (2023 doar până în prima săptămână a lunii februarie) în Spațiul Economic European, în funcție de tipul de vaccin. Sursa: EudraVigilance.

Această evoluție absolută a cazurilor severe are puțină semnificație pentru autorități chiar și privind urmărirea profilului de siguranță al vaccinurilor împotriva covid-19 la femeile însărcinate și în legătură cu diferitele mărci, în special. Nu se găsesc informații la EMA sau nici la vreo altă organizație europeană cu privire la numărul de doze administrate femeilor însărcinate pe an, cu atât mai puțin cifre referitoare la marcile vaccinurilor. Lipsa de informații este intenționată: acest lucru face imposibilă calcularea incidenței efectelor grave.

Chiar și având în vedere această absurdă lipsă de informații – iar femeile gravide sunt și mai lipsite de informare –, este uimitor să observăm că vaccinul AstraZeneca a provocat 756 de reacții adverse grave la acest grup de femei. Situație existentă ținând cont că la toate vârstele au fost administrate doar 68,8 milioane de doze, cifră care contrastează cu cele 685 milioane de doze de la Pfizer (de aproape 10 ori mai multe) și cu cele 161 milioane de doze de la Moderna (cu 134% mai multe în ansamblu, dar „doar” cu 50% mai multe reacții adverse grave la femeile însărcinate).

Prin urmare, marca de vaccin administrat nu le-a fost indiferentă femeilor însărcinate, din punctul de vedere al riscului. Femeile însărcinate (și alte persoane) știau acest lucru? Li s-au oferit alte opțiuni? Desigur că nu.

Seria de reacții grave detectate de PÁGINA UM în baza de date EudraVigilance este vastă și nu întotdeauna ușor de catalogat. Totuși, în cazul femeilor însărcinate, pe lângă riscul propriei morți, cea mai gravă dintre efectele adverse grave raportate în EMA pare evidentă: moartea copilului în formare, sau, din punct de vedere tehnic, a fătului. Înregistrările Eudravigilance arată cifrele reci reprezentând viețile pierdute.

Potrivit analizei individuale a PÁGINA UM a celor 5.336 de reacții grave la gravide începând cu 2021 – baza de date Eudravigilance permite descărcarea doar a unui rezumat al rapoartelor în format de tabel –, apar 3.385 de avorturi (majoritatea covârșitoare cu indicația spontane) și cu 246 mai multe decese fetale din ianuarie 2021. Distribuția pe țară este ignorată.

Estimarea numărului de reacții adverse grave pe an (2023 doar până în prima săptămână a lunii februarie) în Portugalia, în funcție de tipul de vaccin. Sursa: EudraVigilance.

Mai mult de două din trei reacții adverse grave (68%) la femeile însărcinate au dus astfel la pierderea copilului. Tot aici, 2021 a fost cel mai rău an, înregistrându-se de 2.039 de avorturi și 144 de decese fetale.

Ponderea numărului total de reacții considerate grave a fost însă mai mare (72%) decât media. În 2022, acest procent a scăzut la 62%, adică 1.305 avorturi și 96 de decese fetale au fost raportate, la un total de 2.244 de cazuri grave. Anul acesta are, până acum, puține cazuri pentru a fi trasată o tendință, dar proporția este, deocamdată, apropiată de cea din anii precedenți.

Estimarea numărului de reacții adverse grave pe an (2023 doar până în prima săptămână a lunii februarie) în Portugalia, în funcție de tipul de vaccin. Sursa: EudraVigilance. 

Pe de altă parte, se pare că scăderea numărului deceselor copiilor înainte de naștere între 2021 și 2022 este asociată cu o cerere mai mică de rapeluri în acest al doilea an decât cu îngrijorări privind siguranța. Cu toate acestea, reiterăm că, fără date fiabile disponibile, rămân speculațiile.

Dacă speculațiile nu sunt recomandabile, lipsa datelor suficiente – din cauza obscurantismului menținut intenționat de entitățile publice și ale Ministerului Sănătății – nu ar trebui să provoace o absență completă a dezbaterii.

Având în vedere numărul deceselor, se va presupune că au avut loc 68 de avorturi și patru decese fetale în Portugalia în 2021. Poate acest număr, în termeni absoluti, și din punct de vedere strict al Sănătății Publice, să fie considerat un număr „acceptabil”? Depinde. În primul rând, oricare ar fi această valoare, sunt vieți individuale care s-au pierdut, drame care au fost trăite.

În al doilea rând, trebuie să ne punem o întrebare esențială: au meritat aceste vieți pierdute sau au fost în zadar? Câte femei însărcinate au fost salvate de acest program masiv de vaccinare, având în vedere că reprezintă un grup în care nu au existat (și continuă să fie rare) studii de siguranță privind vaccinurile anti-covid-19? Câte decese ale gravidelor au existat în Portugalia din cauza covid-19 înainte de campania de vaccinare? Trebuie să se afle și să se menționeze, dar fără minciuni.

Și, mai presus de toate, să punem aceste informații la dispoziția femeilor însărcinate. Consimțământul informat poate fi exercitat numai când omul are acces cu adevărat la informații. Nu cu omisiuni intenționate, nu cu menținerea intenționată în obscurantism, nu cu falsități.