ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu preliminar în care au fost implicați adolescenți, efectuat în timpul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 din Thailanda, a arătat ceea ce un medic a descris a fi o asociere „izbitoare” între miocardită și vaccinul Pfizer-BioNTech.

Un studiu preliminar efectuat în Thailanda în timpul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 pentru adolescenți a arătat ceea ce un medic a descris ca fiind o asociere „izbitoare” între miocardită și vaccinul Pfizer-BioNTech.

Studiul preliminar, acceptat pentru publicare într-o revistă evaluată de colegi experți, a implicat 314 participanți cu vârsta între 13 și 18 ani, care erau sănătoși și fără simptome anormale după ce au primit prima doză de vaccin.

Participanții cu antecedente de cardiomiopatie, pericardită tuberculoasă sau pericardită constrictivă și reacție alergică severă la vaccinul COVID-19 au fost excluși din studiu.

Deși studiul, prezentat de The Defender, a inclus 314 adolescenți, 13 au fost excluși din constatări, deoarece nu au mai fost urmăriți.

Din cei 301 de participanți rămași, 202 (67,1%) erau de sex masculin.

Cercetătorii au descoperit că 18% dintre cei 301 adolescenți analizați au avut o electrocardiogramă anormală (EKG) după ce au primit a doua doză de vaccin Pfizer, 3,5% dintre adolescenți au dezvoltat miopericardită sau miocardită subclinică, doi au fost internați în spital și unul a fost internat la UTI (unitatea de terapie intensivă) pentru probleme cardiace.

Printre evenimentele adverse cardiovasculare observate în timpul studiului au fost tahicardie (7,64%), dificultăți de respirație (6,64%), palpitații (4,32%), dureri în piept (4,32%) și hipertensiune arterială (3,99%).

54 de adolescenți au avut electrocardiograme anormale după vaccinare, trei pacienți au avut efuziune pericardică minimă, cu menifestări similare cu miopericardita subacută, și șase pacienți au acuzat prolaps de valvă mitrală

Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii care poate duce la aritmie cardiacă și moarte.
Potrivit Organizației Naționale pentru Tulburări Rare, miocardita poate rezulta din infecții, dar „mai frecvent, miocardita este rezultatul reacției imune a organismului la afectarea inițială a inimii”.

Pericardita este o inflamație a țesutului din jurul inimii, care poate provoca dureri acute în piept și alte simptome.

Potrivit studiului, cel mai frecvent simptom a fost durerea în piept, urmată de disconfort simțit în piept, febră și cefalee.

Trei pacienți cu vârste între 13 și 18 ani au raportat durere în piept, iar biomarkerii au fost evaluați. Toți cei trei au raportat simptomele în 24-48 de ore de la primirea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.

Patru pacienți nu prezentau simptome, dar prezentau biomarkeri crescuti.

Toți pacienții erau de sex masculin și prezentau electrocardiograme anormale, în special tahicardie sinusală. Evolutia clinică a fost usoara în toate cazurile.

Majoritatea participanților (257/301 sau 85,38%) nu aveau boli subiacent înainte de vaccinare.

Ca parte a studiului, participanților li s-a cerut să înregistreze într-un jurnal simptomele cardiace. Cei care au dezvoltat efecte secundare în urma vaccinului au sunat investigatorul principal și au fost transferați pentru evaluare la o echipă medicală de la Spitalul de Boli Tropicale.

Dacă participantul dezvolta EKG anormal, rezultate ecocardiografice sau un nivel ridicat de enzime cardiace, investigatorul principal programa pacienții pentru urmărire conform protocolului studiului și pentru evaluările de laborator în ziua 14.

Participanții au fost monitorizați prin teste de laborator, inclusiv biomarkeri cardiaci, ECG și ecocardiografie la trei vizite clinice – inițial, ziua 3, ziua 7 și ziua 14 după primirea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer BioNTech anti-COVID-19.

Criteriile de diagnostic pentru miocardită au fost clasificate drept fie cazuri probabile, fie cazuri confirmate și s-au bazat pe simptome clinice și analize medicale.

Cercetătorii au concluzionat că manifestarea clinică a miopericarditei după vaccinare a fost „de obicei ușoară”, toate cazurile revenindu-și complet în decurs de 14 zile, și au recomandat monitorizarea pentru efecte secundare a adolescenților care primesc vaccinurile ARNm.

Dr. Tracy Høeg, epidemiolog, a spus, într-o postare pe Twitter, că studiul este „unic și impresionant datorită analizei extinse atât înainte, cât și după vaccinare” și că studiul ar putea „detecta anomalii cardiace preexistente”.
Jurnalistul independent Jordan Schachtel a scris, într-o postare pe Twitter, că evenimentele cardiace observate în timpul studiului au survenit după o singură injecție de vaccin Pfizer, copiii cu afecțiuni cardiace fiind excluși.
Potrivit celor mai recente date de la Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), din 14 decembrie 2020 până în 29 iulie 2022, au existat 1.292 de raportări de miocardită și pericardită la grupa de vârstă 12-17 ani.

Dintre cele 1.292 de raportări, 1.145 de cazuri au fost atribuite vaccinului Pfizer împotriva COVID-19.