ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unui studiu publicat de revista Lancet miercuri, 31 martie, situația mamelor și a bebelușilor s-a deteriorat în timpul pandemiei de COVID-19.

Studiul, care a consultat datele a 40 de cercetări derulate în 17 țări, dintre care mai multe membre UE, privind peste șase milioane de sarcini, oferă o „indicație clară” că starea de sănătate a femeilor și a bebelușilor s-a degradat din cauza bulversărilor aduse de pandemie.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că riscurile de mortalitate au crescut cu mai mult de un sfert în raport cu cazurile anterioare pandemiei.

O altă concluzie este că pandemia a dus la o creștere a ratelor de mortalitate maternă.

De asemenea, numărul femeilor necesitând o intervenție chirurgicală pentru o sarcină extrauterină a crescut de șase ori în timpul pandemiei.

Dat fiind că, în general, sarcinile extrauterine pot fi tratate cu medicamente dacă sunt descoperite într-o fază precoce, acest lucru indică faptul că femeile au întârziat să recurcă la îngrijirile medicale.

Motivul? Fie din cauza temerii de îmbolnăvire, fie din cauza reducerii serviciilor medicale specializate, ca urmare a concetrării majorității eforturilor pe combaterea COVID-19.

Studiul citat mai arată și că situația sănătății mentale s-a agravat în timpul pandemiei. Șase din zece studii incluse în analiză și care se referă la sănătatea mentală a mamelor au semnalat o creștere a depresiei postnatale, al anxietății maternale sau a amândurora împreună.

Depresia este unul dintre efectele cele mai devastatoare ale pandemiei la toate categoriile de populație.

Coordonatoarea studiului, Asma Khalil, de la Universitatea St. George din Londra, afirmă că perturbările cauzate de pandemie au „dus la decese EVITABILE ale mamelor și copiilor, în special în țările cu venituri mici sau medii”.

Și Khalil continuă:

„Cerem de urgență decidenților politici și responsabililor din sănătate să acorde prioritate oferirii unor îngrijiri de maternitate sigure, accesibile și echitabile în cadrul răspunsului strategic la adresa pandemiei și a consecințelor sale, pentru a reduce rezultatele negative ale sarcinilor în lumea întreagă.”

În plus, studiul publicat de Lancet dezvăluie o creștere semnificativă, în timpul pandemiei, a cazurilor de mortinatalitate, de declanșare a travaliului, de ruptură a sarcinilor extrauterine necesitând intervenții chirurgicale de urgență și de depresii postpartum.