ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spitalul Addenbrooke din Cambridge este ultimul intrat pe lista clinicilor britanice unde voluntarii se pot vaccina a treia oară. 

Autoritățile sanitare din această țară realizează un studiu amplu pentru a descoperi ce vaccin este mai bun pentru a fi administrat din nou și când va trebui reluată campania de vaccinare.

În cadrul studiului, un total de 3.000 de persoane vor primi doze suplimentare de la unul din cele șapte vaccinuri contra coronavirusului.

În declarația programului de cercetare, intitulat Cov-Boost, se arată:

„Milioane de persoane au primit primele două vaccinuri, pe care le numim procedeu «prime-boost»… Deși acestea s-au demonstrat a fi foarte eficiente pentru a împiedica îmbolnăvirea gravă cu COVID-19, nu știm cât timp va dura protecția imună oferită de vaccinare.”

Și documentul continuă:

„În plus, au apărut tulpini cu mutații ale virusului care provoacă COVID-19 (SARS-CoV-2), ceea ce poate face ca efectul de imunitate al vaccinului să fie mai puțin eficient. De aceea, este probabil că vaccinări suplimentare, «booster», ar putea fi necesare pentru grupele de mare risc, după o perioadă de timp, pentru a le oferi protecție suplimentară.”

Dr. Matthew Snape, profesor de pediatrie și vaccinologie la Universitatea Oxford, declara la demararea studiului, în luna mai, că este prima cercetare de acest gen din lume.

Guvernul britanic și-a stabilit obiectivul: o parte masivă din populație să fie vaccinată cu rapel. Mai mult, executivul a condiționatsfârșitul „lockdown-ului” de îndeplinirea acestui obiectiv.

Însă, în paralel, guvernul a arătat foarte clar că o a treia vaccinare va fi necesară în viitor.

Ministrul britanic pentru Vaccinuri (Gheorghiță al lor), Nadim Zahawi, declara încă din februarie că, „foarte probabil”, în toamnă va avea loc a treia vaccinare, și apoi, câte un vaccin anual, adaptat noilor tulpini, pe măsură ce acestea se vor răspândi.

Zahawi a comparat vaccinul anti-COVID cu vaccinările antigripale care se fac anual persoanelor vârstnice înainte de sezonul rece.

Faptul că guvernul se pregătește pentru a treia etapă a vaccinării a fost subliniat în luna mai, atunci când Marea Britanie a autorizat vaccinul „Jansen” produs de Johnson & Johnson.

În momentul autorizării, secretarul britanic pentru Sănătate, Matt Hancock, a declarat că noul vaccin va fi probabil folosit ca a treia doză către sfârșitul anului.

Marea Britanie este prima țară din lume care a început vaccinarea împotriva COVID și a folosit până acum vaccinurile de la Pfizer și AstraZeneca.

De asemenea, este și una dintre țările cu cel mai mare procent din populație vaccinată: 42 de milioane de britanici din totalul de 66 de milioane au fost vaccinați cu cel puțin o doză.

Totuși, vaccinarea masivă nu s-a dovedit de prea mare folos: de la începutul campaniei de vaccinare, Marea Britanie nu a ieșit practic din lockdown. Ridicarea restricțiilor, preconizată pentru 21 iunie, ar putea fi din nou amânată.

Evenimentele din Marea Britanie demonstrează că vaccinarea masivă creează un teren fertil pentru apariția și proliferarea tulpinilor: după apariția tulpinii „britanice”, acum țara este lovită de tulpina „Delta”, provenind din India.

Mai mulți experți, printre care virusologul francez Luc Montagnier, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, au avertizat că vaccinarea în masă favorizează apariția unor tulpini noi, mai rezistente, ale virusului.