ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie a dezvoltat o formă rară de insuficiență renală acută la câteva zile după ce a primit prima doză de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech. Această leziune cauzată de vaccin se adaugă la dovezile că vaccinurile COVID-19 pot determina dezvoltarea de boli autoimune sau pot agrava cazurile existente, scrie Children’s Health Defense, care prezintă studiul de caz, publicat recent în revista științifică Nephron. 

O femeie a dezvoltat o formă rară de insuficiență renală acută îmbinată cu vasculita asociată cu anticorpi citoplasmatici antineutrofili (ANCA) (AAV), la câteva zile după ce a primit prima doză de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech.

Potrivit National Institutes of Health, AAV este un grup de boli caracterizate prin distrugerea și inflamarea vaselor mici. Afecțiunea apare atunci când neutrofilele atacă vasele mici și medii ale organismului, ceea ce poate afecta mai multe organe, cum sunt rinichii, stomacul, intestinul și plămânii.

Potrivit unui studiu de caz publicat pe 18 iulie în Nephron, o femeie anterior sănătoasă de 47 de ani s-a prezentat la o clinică de asistență medicală primară cu durere de flanc bilaterală, slăbiciune generalizată și umflare bilaterală a extremităților inferioare, condiție care s-a instalat la trei zile după prima doză cu Pfizer.

Analizele de laborator au arătat prezența de proteine, de sânge și celule imune în urină, un nivel ridicat de creatinină și uree în sânge și o rată estimată scăzută a filtrării glomerulare - un test de sânge care „verifică cât de bine funcționează rinichii”.

Un calcul complet al numărului de celule sanguine a evidențiat un număr mai mare decât normal de globule albe, dintre care 82,8% erau neutrofile și niveluri ridicate de proteină C reactivă - un indicator al inflamației generalizate.

De asemenea, un test de sânge a dat rezultat pozitiv pentru niveluri anormal de ridicate de ANCA față de mieloperoxidază, una dintre cele două cele mai frecvente ținte ale acestora, a relatat ANCA Vasculitis News.  

O biopsie renală a arătat cicatrici și micșorarea tuburilor de drenare a urinei, ceea ce a susținut și mai mult constatarea că femeia suferea de leziuni renale legate de ANCA.

Prezența țesutului renal cicatrizat „ar putea indica un proces cronic”, au scris cercetătorii, care au adăugat că „se poate ca AAV să fi fost latentă la pacient și să fi fost exacerbată după vaccinarea anti-COVID-19”. Au fost utilizați corticosteroizi împreună cu azatioprină pentru a controla condiția.
 

Cazul se adaugă la rapoartele despre boli autoimune dezvoltate după vaccinurile COVID

Acest caz se adaugă la rapoarte anterioare care sugerează că vaccinurile COVID-19 pot, în cazuri rare, să determine dezvoltarea sau agravarea bolilor autoimune, cum sunt AAV, din starea lor latentă, potrivit Patriciei Inacio, Ph.D., care a rezumat raportul pentru ANCA Vasculitis News.

Cercetătorii au concluzionat:

„Rareori, au fost raportate procese autoimune după vaccinare. AAV este un exemplu de boală autoimună care poate fi indusă sau declanșată dintr-o stare de latență de către vaccinurile anti-COVID-19.

Este necesar un indice ridicat de suspiciune privind prezența unui proces renal autoimun de câte ori o persoană recent vaccinată împotriva COVID-19 se prezintă cu o leziune renală acută.”

Potrivit unei declarații de consens recente privind vaccinarea COVID-19 la pacienții cu boală renală mediată imun, aceste cazuri rare răspund la imunosupresoare și apar mai ales după a doua doză de vaccin, mai spun cercetătorii.

Cercetătorii mai precizează că, în ciuda faptului că sunt rare, se consideră de mult timp că vaccinurile pot „induce boli autoimune, de exemplu vaccinul împotriva gripei porcine care a indus sindromul Guillain-Barré.” 

Diferite tipuri de vaccinuri anti-COVID-19 au fost „foarte rar legate” de mai multe boli autoimune, printre care artrita reumatoidă și nefrita lupică, au adăugat aceștia.

Potrivit studiului de caz, au fost raportate mai multe cazuri de vasculită în urma vaccinării împotriva COVID-19.

„Atât inducerea vasculitei, cât și declanșarea unei vasculite preexistente au fost raportate după vaccinul COVID-19”, au scris cercetătorii. AAV a fost, de asemenea, „rareori descrisă ca fiind indusă secundar după diferite tipuri de vaccinuri COVID-19, inclusiv vaccinul Pfizer-BioNTech”.

De asemenea, cercetătorii au descris cazurile despre 29 de pacienți care au dezvoltat boala glomerulară după vaccinarea anti-COVID-19.

Boala glomerulară – cel mai adesea asociată cu AAVreduce capacitatea rinichilor de a menține un echilibru între anumite substanțe în fluxul sanguin.

Cercetătorii au scris:

„Doar două dintre aceste cazuri au avut o recuperare completă. Dintre cele 29 de cazuri, șase au prezentat o glomerulonefrită cu semilună. În cazul a patru din 10 cazuri de glomerulonefrită ANCA pozitivă, boala a apărut după vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, niciunul dintre acestea neavând o recuperare completă, deși tratamentul este neclar.

Boala glomerulară secundară vaccinării împotriva COVID-19 este considerată a fi rară, însă ar trebui monitorizată ca un potențial eveniment advers.”

„În mod interesant, diferite tipuri de vasculite, inclusiv vasculita asociată cu anticorpi citoplasmatici antineutrofili (ANCA), au fost raportate în contextul vaccinului Pfizer-BioNTech anti-COVID-19”, au scris cercetătorii. „În consecință, mai multe studii clinice în desfășurare studiază în prezent profilul de siguranță al vaccinurilor COVID-19.”

Potrivit Sistemului de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) din SUA, din 14 decembrie 2020, au fost raportate la VAERS 83 de cazuri de AAV în urma vaccinării împotriva COVID-19. Din cele 83 de cazuri raportate, 63 de cazuri sunt atribuite vaccinului Pfizer împotriva COVID-19.

Deși VAERS poate fi utilizat ca un sistem de avertizare timpurie pentru identificarea de evenimente adverse rare, cum este AAV, subraportarea este una dintre principalele sale limitări ca sistem de supraveghere pasivă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, termenul „subraportare” se referă la faptul că VAERS primește rapoarte doar pentru o mică parte a evenimentelor adverse existente. Aceasta înseamnă că este posibil să existe mai multe cazuri de AAV apărute în urma vaccinării împotriva COVID-19, care nu au fost raportate către sistem.