ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


15. Și i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să și grăiască și să omoare pe toți câți nu se vor închina chipului fiarei.
 
16. Și ea îi silește pe toți, pe cei mici și pe cei mari, și pe cei bogați și pe cei săraci, și pe cei slobozi și pe cei robi, ca să-și pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte.
 
17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei.
 
NOTĂ EXPLICATIVĂ
 
Apocalipsa este cartea cu care se încheie Biblia. A fost scrisă în anii 70 ai primului secol creștin dar, într-o viziune terifiantă, descrie cum va fi sfârșitul lumii.
 
Pentru cititorul atent de azi e uimitor să constate cum ea, constrânsă de limitele vocabularului existent atunci, se exprimă în limba ultratehnicizată, IT, a secolului XXI. Astfel:
 
"i s-a dat ei să insufle duh chipului fiarei, ca chipul fiarei să și grăiască" = comunicarea televizată; persoana nu mai apare ea însăși, așa cum s-a petrecut în toate epocile precedente; acum apare imaginea ei (chipul) căreia "i se dă duh", e animată, se mișcă, ba și vorbește, ceea ce era imposibil și de imaginat până în zilele noastre.
 
"îi silește pe toți" = obligativitatea.
 
"pe cei mici" = s-a și fixat: 3-11 ani.
 
"nimeni să nu poată cumpăra sau vinde" = nu se referă doar la sectorul comercial ci la desfășurarea oricăror activități, de la care sunt excluși cei care nu au "semnul".
 
"numărul numelui" = poate cea mai surprinzătoare formulare; numărul numelui este codul de bare. Nimeni nu se putea gândi la el nici la începutul secolului XX, și noi îl găsim menționat într-o carte din secolul I.
 
Chiar în aceste zile, formulările notate aici se aud rostite clipă de clipă, neîntrerupt, în avalanșă, de către șefii de state, în parlamente, în instituții, în spitale, de către oameni îngroziți că nu vor mai putea vinde și cumpăra, ori, și mai înspăimântător, că nu vor mai avea ce vinde și ce cumpăra pentru că vor fi dați afară din slujbe, de către copiii îngroziți că coșmarul nu se mai termină, ba se tot amplifică. Formulările notate aici apar pretutindeni, în comunicatele oficiale ale OMS. ale UE, ale guvernelor, în presă cu titluri care sar în ochi, pe platourile tuturor televiziunilor.
 
Niciodată Apocalipsa nu a fost atât de mult, de fără întrerupere citată de către toată lumea, fără ca lumea care o citează să știe că o face, mulți fără s-o fi citit.
 
În peștera din Patmos, îngerul asculta ce se spune în secolul XXI și i le dicta lui Ioan.