ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Australiei a dezvăluit un plan îndrăzneț de implementare a unui sistem universal de identificare digitală pentru cetățenii săi, stârnind controverse legate de supraveghere și de încălcarea confidențialității și a libertății de exprimare.

Ministrul Finanțelor și Serviciilor Publice din Australia, Katy Gallagher, a făcut anunțul luna aceasta, prezentând un plan pentru o platformă care va unifica documentele de identificare ale unei persoane. 

Acest proiect urmărește să folosească Inteligența Artificială și verificarea biometrică pentru a îmbunătăți interacțiunea cetățenilor cu organizațiile guvernamentale și cele terțe în mod „convenabil și eficient”, potrivit ReclaimtheNet.  

Sistemul de identificare digitală propus urmărește să dezvolte ID-ul digital existent, MyGovID, care este utilizat în prezent de peste 10,5 milioane de australieni.

Această platformă existentă interacționează cu 130 de servicii din 40 de agenții guvernamentale diferite, dar funcția sa este limitată la accesul la serviciile guvernamentale.

Noua legislație ar putea asigura un sistem biometric de verificare a identității care să funcționeze la nivel național.

Însă centralizarea datelor sensibile, în ciuda potențialelor beneficii pentru guverne, reprezintă o sabie cu două tăișuri. Cei care se opun au spus că poate avea loc încălcarea securității datelor, iar un astfel de sistem reprezintă o amenințare semnificativă la adresa confidențialității cetățenilor.

O caracteristică principală a acestui plan este natura sa voluntară. Se promite că persoanele fizice vor avea autonomia de a alege dacă să participe sau nu, iar canalele non-digitale vor rămâne disponibile ca alternativă. Deocamdată.

Gallagher a propus și un grup de lucru IA, întrucât guvernul australian îmbină tehnologia cu serviciile sale publice într-un mod „sigur și responsabil”. Grupul de lucru va analiza avantajele și riscurile potențiale ale utilizării IA în serviciul public.

Legislația privind verificarea biometrică a ID-ului trezește întrebări mai ample cu privire la măsura în care cetățenii renunță la controlul asupra informațiilor lor personale pentru a accesa serviciile publice și modul în care poate fi utilizat sistemul pentru a crea o societate digitală cu puncte de control.

De asemenea, proiectul trezește îngrijorări cu privire la cenzură și libertatea de exprimare. Sistemele centralizate oferă o cale către o potențială utilizare greșită sau către manipulare, punând la îndoială capacitatea cetățenilor de a-și exprima liber opiniile și de a-și exercita drepturile.