ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sănătate publică sau bogăție privată? Modul în care pașapoartele digitale de vaccinare deschid calea spre un control total fără precedent al sistemelor marilor moguli planetari
 
O analiză de Jeremy Loffredo și Max Blumenthal publicată pe site-ul The Defender, din care redăm mai jos o mare parte, în limba română, pentru cititorii ActiveNews. 
 
Moartea prin înfometare a Etwariyei Devi, o văduvă în vârstă de 67 de ani din statul indian rural Jharkhand, ar fi putut trece neobservată dacă nu ar fi fost parte a unei tendințe mai răspândite.

La fel ca 1,3 miliarde de concetățeni de-ai săi indieni, Devi a fost forțată să se înscrie într-un sistem digital de identificare biometrică numit Aadhaar, pentru a avea acces la serviciile publice, inclusiv la cele 25 kg de orez pe care le primea lunar. Când amprentele sale digitale nu au putut fi recunoscute de acest sistem defectuos, lui Devi i s-a refuzat rația de alimente.
 
Pe parcursul următoarelor trei luni din 2017, i s-a refuzat în mod repetat hrana, până când a cedat de foame, singură în casă.
 
Premani Kumar, o femeie în vârstă de 64 de ani tot din Jharkhand, a avut parte de același sfârșit ca Devi, murind de foame și istovire în același an, după ce sistemul Aadhaar i-a transferat pensiile către o altă persoană, fără permisiunea ei, tăindu-i totodată rațiile lunare de hrană.
 
O soartă la fel de crudă i-a fost hărăzită lui Santoshi Kumari, o fetiță de 11 ani, tot din Jharkhand, care ar fi murit cerșind orez după ce cardul de rație al familiei sale a fost anulat deoarece nu fusese asociat ID-ului lor digital Aadhaar.
 
Cazurile cutremurătoare ale acestor victime reprezintă doar 3 dintre numeroasele decese survenite în India rurală în 2017, fiind rezultatul direct al sistemului de identificare digitală Aadhaar.
 
Cu peste un miliard de indieni în baza sa de date, Aadhaar este cel mai mare program de identificare digitală biometrică creat vreodată. Pe lângă funcția sa de portal pentru serviciile guvernamentale, acesta urmărește deplasările utilizatorilor între orașe, statutul lor de angajare și istoricul cumpărăturilor. Este un sistem de credite sociale de facto, reprezentând principala cale de acces la serviciile din India.
 
După ce Bill Gates l-a lăudat pe creatorul Aadhaar, miliardarul Nandan Nilekani, ca fiind un „erou”, inițiativele susținute de oligarhul din domeniul tehnologiei vizează de mult timp folosirea „metodei Aadhaar și în alte țări”. Odată cu declanșarea crizei COVID-19, Gates și alți maeștri ai industriei ID-urilor digitale profită de o oportunitate fără precedent pentru a-și implementa programele în țările bogate din Nordul global.
 
Pentru cei care așteaptă cu nerăbdare eliminarea restricțiilor pandemice, programele de certificare a vaccinării împotriva COVID-19 au fost promovate ca reprezentând soluția pentru redeschiderea economiei și redobândirea libertății personale. Dar implementarea pașapoartelor de vaccinare accelerează, în același timp, crearea unei infrastructuri globale de identitate digitală. [...]
 
Ann Cavoukian, fostul comisar pentru protecția vieții private din Ontario, Canada, a descris sistemul pașapoartelor de vaccinare deja activ în provincia sa ca fiind „o nouă rețea de supraveghere, imposibil de evitat, în care datele de geolocalizare sunt urmărite peste tot”.

Pentru oligarhii tehnologiei, precum Bill Gates, și pentru instituțiile neoliberale, cum ar fi Forumul Economic Mondial (WEF), sistemele de identitate digitală și de monedă digitală au facilitat deja extragerea unor profituri incredibile în Sudul Global, unde sute de milioane de oameni continuă să trăiască fără conturi bancare și, prin urmare, în afara sferei sistemelor de plăți electronice. [...]
 
Pentru aceste elite, digitalizarea pașapoartelor de vaccinare reprezintă un instrument esențial în procesul de transformare economică și politică planificat cu mult timp în urmă.
 
În întreaga lume, certificatul de vaccinare COVID-19 a devenit o condiție obligatorie pentru a participa la viața de zi cu zi.

În Indonezia, vaccinarea împotriva COVID-19 este obligatorie, iar cei care refuză pot fi sancționați cu amenzi sau li se poate refuza accesul la serviciile publice. În Grecia, cetățenii trebuie să fie vaccinați pentru a putea lucra sau intra în baruri, teatre și alte spații publice închise.
 
La rândul său, Franța le cere cetățenilor să aibă asupra lor un permis sanitar, pentru a avea acces în restaurante, baruri, trenuri și în orice loc cu o capacitate mai mare de 50 de persoane, o decizie care a generat proteste pe scară largă în întreaga țară. Fostul candidat socialist francez la președinție Jean-Luc Mélenchon a criticat noile restricții, numindu-le „absurde, nedrepte și autoritare”.
 
Italia a impus certificatul verde la toți angajații, amenințându-i cu desfacerea contractului de muncă sau cu suspendarea salariilor. De asemenea, Italia solicită acest permis pentru utilizarea mijloacelor de transport în comun. Pe rețelele de socializare au început deja să circule videoclipuri virale cu agenți de pază care îndeplinesc cu exces de zel dispozițiile legate de pașaportul verde, refuzând accesul unor persoane vârstnice din Italia la servicii vitale.
 
Restricțiile pentru lituanienii care nu sunt dublu vaccinați sau care nu pot demonstra că au fost infectați recent cu  SARS-CoV-2 sunt unele dintre cele mai severe din lume. Acestora le este interzis accesul în restaurante, în toate magazinele neesențiale, în centrele comerciale, în centrele de înfrumusețare, în biblioteci, în bănci sau agenții de asigurări, în universități, în centrele medicale cu regim de internare și în călătoriile cu trenul.
 
Patru din zece provincii canadiene le cer în prezent cetățenilor să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19 pentru a intra în spații publice închise, cum ar fi restaurantele și teatrele. Toți funcționarii publici federali și alți lucrători trebuie să fie vaccinați pentru a-și păstra locul de muncă.

De asemenea, guvernul premierului canadian Justin Trudeau cere ca toți călătorii cu avionul și cei care călătoresc cu trenul între provincii să fie vaccinați. Provincia canadiană Alberta a forțat măsurile și mai mult în luna septembrie a acestui an, când a anunțat că cei care nu pot dovedi vaccinarea completă împotriva COVID nu vor mai avea voie să socializeze în interior în grupuri mai mari de 12 persoane.
 
Între timp, în Israel, doar cei care au făcut trei doze pot lucra sau face cumpărături în interior și pot merge la restaurante - cetățenii care au făcut două injecții în urmă cu mai mult de șase luni sunt acum considerați nevaccinați. Această regulă a consolidat ceea ce chiar și New York Times a numit a fi un „sistem cu două niveluri - pentru vaccinați și nevaccinați ... ridicând probleme de ordin juridic, moral și etic”.
 
În Statele Unite, Joe Biden „impune cerințe de vaccinare oriunde poate”. Biden, care a declarat că „răbdarea sa este pe sfârșite” în ceea ce-i privește pe americanii nevaccinați, a anunțat recent noi cerințe federale care impun ca aproximativ 80 de milioane de americani - inclusiv toți cei care lucrează în companii cu mai mult de 100 de angajați - să se vaccineze sau să se testeze săptămânal de COVID-19.
 
Potrivit AP, președintele Biden ia în considerare solicitarea dovezii de vaccinare pentru călătoriile între state, o restricție pe care fostul său consilier pe probleme de sănătate publică, Ezekiel Emanuel, a cerut-o cu insistență.
 
În statul Colorado, sistemul spitalicesc UC Health a anunțat că nu va permite efectuarea de transplanturi de organe la pacienții nevaccinați, ceea ce i-a determinat pe unii dintre ei să se deplaseze în Texas pentru a beneficia de proceduri care să le salveze viața.

Orașul New York oferă o imagine a programului care se pregătește pentru restul țării. Măsura „Key to NYC” a orașului, care a intrat în vigoare la 13 septembrie, solicită prezentarea dovezii de vaccinare pentru a lucra sau a lua masa în restaurante, pentru a merge la săli de fitness și în locuri de divertisment precum muzee, stadioane, săli de jocuri și teatre.

„Dacă vrei să participi deplin la viața societății noastre, trebuie să te vaccinezi”, a declarat primarul De Blasio. „[Orașul New York] este un loc miraculos, literalmente plin de minuni ... dacă nu sunteți vaccinați, din păcate, nu veți putea participa”.
 
Măsurile COVID ar putea fi permanente

În timp ce surse media precum CNN au numit pașapoartele de vaccinare drept o „măsură utilă și temporară”, este din ce în ce mai evident că dispozițiile privind dovada de vaccinare ar putea să nu dispară prea curând.
 
Dr. Kerry Chant, ministrul Sănătății din New South Wales, Australia, a declarat că cetățenii „trebuie să se obișnuiască să se vaccineze cu serurile COVID în viitor... va fi un ciclu regulat de vaccinare și revaccinare”.
 
Albert Bourla, directorul general al corporației Pfizer, ale cărei acțiuni au crescut vertiginos în timpul pandemiei, a declarat că „scenariul cel mai probabil” este ca vaccinurile împotriva coronavirusului să fie impuse anual.

După cum titra în februarie un articol din Nature, „coronavirusul este aici pentru a rămâne”. Sau, după cum a spus Dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului de Urgențe Sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): este „foarte, foarte, foarte puțin probabil” ca acest virus să dispară vreodată.

„Eradicarea acestui virus din lume în momentul de față seamănă cu încercarea de a planifica construcția unui drum spre Lună”, a declarat Michael Osterholm, epidemiolog la Universitatea Minnesota din Minneapolis. „Este nerealist”.

„Așa va fi viața noastră de acum înainte, în valuri”, a recunoscut coordonatorul măsurilor Covid din Israel, Salman Zarka.

Deja, Zarka a pregătit planuri pentru a impune o a patra doză pentru israelieni.

Măsurile COVID vor fi puse în aplicare cu ajutorul sistemelor digitale
 
În timp ce o bandă rulantă de rapeluri impuse de stat poate părea neatrăgătoare pentru mulți, dacă nu chiar infernală, pentru alții coșmarul reprezintă oportunitatea vieții lor. Încă din mai 2020, la doar șapte săptămâni după declararea pandemiei, miliardarul american din domeniul tehnologiei Bill Gates a prezis că „în cele din urmă vom avea niște certificate digitale care să arate cine s-a vindecat sau a fost testat recent sau, când avem un vaccin, cine l-a făcut”.

Acum, la mai bine de un an distanță, un număr tot mai mare de guverne locale și naționale solicită o formă de dovadă digitală a vaccinării sau a imunității naturale la COVID-19.

Cei care doresc să călătorească în Canada, de exemplu, sunt obligați să descarce o aplicație care verifică statutul de vaccinare al călătorilor care sosesc. De asemenea, guvernul plănuiește să introducă un pașaport digital de vaccinare la nivel federal, pentru toată Canada, în următoarele luni.

Atunci când UE s-a deschis pentru turiștii străini în această vară, a introdus un „certificat digital COVID”, care permitea intrarea celor vaccinați împotriva COVID-19, celor cu un test negativ sau celor care s-au recuperat recent din boală. „Certificatul verde digital” propus a fost prezentat ca mijloc de facilitare a liberei circulații în siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei.
 
Guvernul Franței a încheiat un parteneriat cu o companie de tehnologie biometrică numită IDEMIA pentru „a le permite cetățenilor săi să își dovedească mai ușor identitatea și să efectueze tranzacții online cu ajutorul unui smartphone”.

Noua aplicație le va „permite cetățenilor francezi să își așeze cărțile naționale de identificare electronică [introduse în Franța ca răspuns la COVID-19 în august 2021] ... pe spatele smartphone-urilor lor, pentru a li se confirma instantaneu identitatea”. IDEMIA ajută, de asemenea, Franța să certifice datele privind vaccinarea călătorilor cu ajutorul aplicației sale Health Travel Pass.
 
Statele Unite acceptă în continuare certificatele de vaccinare pe suport de hârtie, iar președintele Biden a insistat asupra faptului că nu se lucrează la o aplicație națională. Cu toate acestea, șapte state americane (California, New York, Louisiana, Colorado, Illinois, New Jersey și Hawaii) au implementat deja aplicații care să certifice vaccinarea împotriva COVID-19 și au instituit în diferite forme obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19.

ImmunaBand, o brățară de purtat la mână, a cărei companie dezvoltatoare are drept misiune declarată „să aducă lumea puțin mai aproape în perioada pandemiei COVID-19 și pentru ca tu să-ți demonstrezi statutul de vaccinare”, a fost, de asemenea, aprobată de orașul New York ca dovadă de vaccinare.
 

„În mod tipic american, guvernul Statelor Unite deleagă crearea de certificate digitale de vaccinare către sectorul privat”, a declarat organizația non-profit Data & Society.

Într-adevăr, în spatele presiunilor privind pașapoartele digitale de vaccinare se află o pleiadă de instituții neoliberale supranaționale conduse de donatori oligarhici din industria tehnologică.

Interesele corporatiste de elită din spatele pașapoartelor digitale COVID
 
Mega-corporațiile, instituțiile financiare internaționale și fundațiile private susținute de miliardari au jucat un rol vital în promovarea și punerea în aplicare a pașapoartelor digitale de vaccinare.

Sistemul global de pașapoarte de sănătate aflat în plină expansiune a fost coordonat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a ONU. Cu toate acestea, această instituție este atât de strâns legată de interese private ale bogaților încât cu greu poate fi caracterizată drept un organism de sănătate „publică”.

Al doilea cel mai bogat om din lume, Bill Gates, și Fundația sa Bill și Melinda Gates, se întâmplă să fie al doilea cel mai mare finanțator al OMS.
 
 
Fundația Gates a contribuit recent la finanțarea unui document al OMS care oferă „îndrumări de implementare” a certificatelor de vaccinare în întreaga lume. Autorii au elaborat documentul în colaborare cu Fundația Rockefeller și cu sprijinul mai multor reprezentanți la nivel înalt ai Băncii Mondiale.

Potrivit Foreign Affairs, „puține inițiative politice sau standarde normative stabilite de OMS sunt anunțate înainte de a fi fost verificate neoficial de personalul Fundației Gates”. Sau, după cum au declarat alte surse pentru Politico în 2017, „prioritățile lui Gates au devenit prioritățile OMS”.
 
De asemenea, în prima linie în procesul de adoptare a certificatelor digitale se află și WEF. „Forumul este implicat în grupul de lucru al OMS pentru a reflecta asupra acestor standarde [cerințe privind certificatele de vaccinare] și pentru a analiza modul în care acestea ar putea fi utilizate”, se arată într-un articol al WEF din luna mai.

Pe hârtie, WEF (cunoscut și sub numele de Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată) este un ONG și un grup de reflecție „angajat să îmbunătățească starea lumii”. În realitate, este o rețea internațională a unora dintre cei mai bogați și mai influenți oameni de pe planetă. Forumul se poziționează ca lider de opinie al capitalismului global.
 
Organizația este cunoscută mai ales pentru reuniunea anuală a clasei conducătoare mondiale. În fiecare an, manageri de fonduri speculative, bancheri, directori executivi, reprezentanți ai mass-mediei și șefi de stat se reunesc la Davos pentru a „configura agendele globale, regionale și industriale”. După cum afirmă Foreign Affairs, „WEF nu are nicio autoritate formală, dar a devenit principalul forum al elitelor pentru a discuta idei și priorități politice”.
 
În 2017, economistul german și fondatorul WEF, Klaus Schwab, a introdus conceptul de „A patra revoluție industrială” prin titlul cărții pe care a publicat-o în acel an. Cea de-a patra revoluție industrială (4IR) denumește „revoluția tehnologică” actuală, care schimbă modul în care oamenii „trăiesc, lucrează și relaționează unii cu alții”, având implicații „fără precedent pentru omenire”, potrivit lui Schwab.

În viziunea lui, 4IR reprezintă „fuziunea dintre lumea fizică, cea digitală și cea biologică”. Schwab a spus chiar că 4IR va vira inevitabil spre transumanism, sau spre editarea genomului uman.

În ianuarie, mai mulți parteneri ai WEF, printre care Microsoft, Oracle, Salesforce și alți câțiva „grei”, au anunțat un parteneriat pentru a lansa Vaccine Credential Initiative (VCI) pentru a dezvolta instrumente digitale de identificare a vaccinării, potrivit Forbes.

Având ca scop instituirea unui singur „SMART Health Card” pentru întreaga lume, VCI intenționează o recunoaștere a cardurilor sale de sănătate SMART "dincolo de granițele organizaționale și jurisdicționale".

În SUA, unele state implementează deja cardurile de sănătate SMART dezvoltate de VCI. 
 
„Dacă un număr suficient de state vor adopta tehnologia, aceasta ar putea deveni de facto un standard național și ar scuti administrația Biden de obligația de a stabili cerințe federale pentru scopuri interne”, a precizat Politico.

Cea mai recentă versiune a iOS de la Apple, iOS 15, include chiar și asistență pentru cardul de sănătate SMART.
 
Citiți AICI articolul integral.