ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt deja mai bogate decât multe țări, iar creșterea IA le sporește influența. Oferim mai jos traducerea unui text al jurnalistului Tom Valovic, de la Common Dreams, în care arată cum companiile Big Tech devin mai puternice și mai bogate decât multe state și ajung să preia controlul asupra lumii.

Acum câțiva ani, luam cina cu un prieten care lucra la Google. În timp ce discutam despre dezavantajele lumii tehnologiei, a spus cu dezinvoltură: „Google va prelua controlul asupra lumii pe care o cunoști.” Conducând către și reflectând la această afirmație, m-am gândit: „Ce curios!” Dar acum, gândindu-mă la impasul în care a ajuns democrația noastră, sunt înclinat să mă gândesc: „Cum a prevăzut (ce se va întâmpla)!”. 

Democrația este amenințată – nu doar în SUA dar și în multe alte țări. Acțiunile brutale ale liderilor autoritari recent formați și tulburările din democrațiile occidentale sunt doar câteva dintre piesele puzzle-ului necesare pentru a ne da seama cum am ajuns în acest punct. O altă tendință mai puțin discutată este aceea că cetățenii din SUA sunt supuși unui asalt din partea tehnologiilor intruzive, care au devenit parte din viața cotidiană, creând un grad fără precedent de tulburări sociale și politice.

Tehnologia computerizată avansată și internetul ne-au oferit multe avantaje, atunci când sunt aplicate corect. Dar acum știm că pot fi, de asemenea, stăpâni teribili, forțe impersonale care pot dezumaniza interacțiunile din oameni, pot cauza probleme grave de sănătate mintală (în special la adolescenți) și pot funcționa ca instrumente de facto de transfer al bogăției către clasa miliardarilor. Totuși, acceptăm aspectele negative din cauza beneficiilor pozitive. În acest sens, am putea chiar descrie hipertehnologia ca fiind un Mare Factor de Seducție. Acum, Inteligența Artificială a luat un avânt vertiginos pe scenă și amenință să ne distrugă viața într-un mod de neimaginat.

Problemele cu privire la aceste tehnologii utilizate pe scară largă sunt bine cunoscute. Acestea includ rețelele sociale și ceea ce profesorul de la Harvard Shoshanna Zuboff descrie sub termenul „capitalism de supraveghere” - cumpărarea și vânzarea informațiilor noastre personale și chiar a ADN-ul nostru pe piața corporativă. 

Alte tehnologii noi puternice sunt pe punctul de a produce un alt val de schimbări radicale. Încadrându-se în „A Patra Revoluție Industrială”, acestea includ Inteligența Artificială sau IA, metaversul, Internetul lucrurilor, Internetul corpurilor (în care datele noastre fizice și legate de sănătate sunt adăugate pentru a fi procesate de IA), și roboții de poliție. Toate aceste tehnologii vor fi îmbunătățite și amplificate prin utilizarea comunicațiilor 5G și 6G, prin intermediul unui sistem de sateliți cu expansiune rapidă furnizat de Elon Musk.

Acesta este un efort în două direcții în care sunt implicate atât corporații puternice, cât și inițiative guvernamentale. Aceste sisteme bazate pe tehnologie sunt rareori discutate în mass-media. Pe lângă supravegherea corporativă, guvernele sunt, de asemenea, preocupate să-și consolideze propriile sisteme. Deși avem tendința de a asocia acest tip de inițiative cu NSA și Departamentul pentru Securitate Internă, un articol din Boston Globe arată cât de intruzivă a devenit supravegherea chiar și la nivel de stat. Articolul detaliază modul în care agențiile din domeniul aplicării legii din Massachusetts operează un aparat uriaș de drone, cititoare de plăcuțe de înmatriculare și dispozitive denumite simulatoare celulare, turnuri celulare construite pentru a capta semnalele telefoanelor mobile pentru a identifica locația indivizilor.

„Cursa înarmărilor” în domeniul IA

Intrarea bruscă și puternică a AI în peisajul tehnologic a dus la ceea ce revista Time și alte publicații principale descriu a fi o „cursă a înarmării în domeniul IA”. Denumirea este relevantă, având în vedere că IA a fost dezvoltată cu finanțare semnificativă din sectorul Apărării și al guvernului. Această desfășurare accelerată are loc fără a fi supusă unei supravegheri politice atente, deoarece oficialii aleși, adesea dezavantajați în fața tehnologiilor pe care nu le înțeleg complet, oferă puține îndrumări, reglementări sau opoziție.

Analizarea impactului mai subtil al tehnologiei asupra vieții noastre este dificilă. Asta deoarece suntem acaparați pe furiș. Nu se întâmplă printr-un vot sau printr-o serie distinctă de evenimente. Mai degrabă, pur și simplu ea se strecoară treptat. Suma totală a acestor intruziuni tehnologice, promovate de guvern și de corporații care lucrează adesea împreună, constituie o suprapunere semi-invizibilă a unei guvernări tehnocratice, care nu are un principiu central de organizare, spre deosebire de structurile guvernamentale tradiționale cu care suntem familiarizați. Doar pentru că aceste sisteme sunt „distribuite” (pentru a folosi un mic jargon informatic), nu înseamnă că influența lor este mai mică. Și, în timp ce internetul ne oferă aparența unei participări democratizate, este important să ne amintim acest lucru: controlul final, asemănător lui Oz, pe care îl exercită este centralizat în coridoarele necunoscute ale companiilor Big Tech.

Moartea statelor naționale?

Pe măsură ce constatăm că principiile democratice se evaporă treptat chiar și în țările occidentale, faptul că Big Tech continuă să-și consolideze, la nivel global, puterea peste cea a statelor naționale este un lucru profund îngrijorător. Uneori realizează acest lucru în cooperare cu guvernele prin parteneriate public/privat, un fel de târg faustian.

Articolul din revista Time citat mai sus observă: „Chiar dacă informaticienii reușesc să se asigure că IA nu ne distrug, centralitatea lor tot mai mare în economia globală poate conferi o putere mult mai mare companiilor Big Tech care o controlează. Ar putea deveni nu doar cele mai bogate corporații din lume – taxând cu oricât doresc pentru utilizarea comercială a acestei infrastructuri critice –, dar și actori geopolitici rivalizând cu statele-națiune.”

Cele mai mari companii de tehnologie din lume sunt acum mai bogate și mai puternice decât majoritatea țărilor. Potrivit unui articol din PC Week din 2021, în care se vorbește despre dominația Apple: „Prin evaluarea actuală a Apple, Microsoft, Amazon și a altor companii, comparându-le cu PIB-ul țărilor pe o hartă, putem vedea cât de nebunești au devenit lucrurile. … Evaluată la 2,2 trilioane de dolari, compania din Cupertino este mai bogată decât 96% din lume. De fapt, doar șapte țări îl depășesc financiar pe producătorul iPhone-ului.”

Având în vedere puterea scăpată de sub control a sectorului Big Tech, este esențial să ne dăm seama că simpla reglementare a acestor sisteme – permițându-le, în același timp, să continue să sifoneze puterea guvernelor tradiționale – nu va fi suficientă pentru a ne menține calitatea vieții în viitor.