ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ai nevoie de o mașină. Acum, încă, îți poți cumpără una dintre cele făcute de diverse firme, în diferite locuri. După nevoile și putința ta. Marea resetare înseamnă că îți vei putea cumpără una electrică, făcută de ei. Doar de ei.

Noua ta mașină electrică va avea nevoie de energie. Pe care ți-o vor vinde ei. Doar ei.

Energia pe care o cumperi va trebui să fie „curată”. Ți-o vor vinde ei. Echipamentele care produc noua energie „curată”, nu-ți face nicio grijă, ți le vor vinde tot ei. Doar ei. Nu întreba cât de „curate” sunt aceste echipamente.

Ai nevoie de hrană. Acum, încă, ți-o poți produce sau o poți cumpără. De la cei care o produc sau de la negustori care o cumpără de la cei care o produc: țărani, ferme. O vei cumpără de la ei. Doar de la ei. Și va fi sustenabilă. Și nu, nu va fi ceea ce îți trebuie, nici ceea ce îți dorești, ci ceea ce cred ei că trebuie.

Ai un telefon, un computer. Pe care le-ai plătit. În care ai adunat tot felul de aplicații, pe care le-ai plătit. De la ei, doar de la ei.  Dar vei afla că nici telefonul, nici computerul, nici aplicațiile nu sunt ale tale. Ai voie, totuși, să le folosești. În condițiile stabilite de ei. Doar dacă ei sunt de acord cu cei încerci tu să faci, iar ceea ce încerci tu să spui e pe placul lor.

Ai agonisit niște bănuți. Mulți, puțini. Iar ei te obligă să-i lași într-o bancă. Într-o bancă a lor. Unde nu mai ai niciun control asupra lor. Acolo banii tăi devin niște ficțiuni digitale. De fapt, n-au fost niciodată decât ficțiuni. De acum, banca, banca lor va scruta tot ce faci. Va măsura cât carbon conține existența ta și, dacă ei vor socoti că e prea mult, nu vei mai avea acces la banii pe care îi credeai ai tăi. Până îți bagi mințile în cap. Sau, dacă ei vor socoti că cei spui tu nu le e pe plac, nu vei mai avea acces la banii pe care îi credeai ai tăi. Sau vor dispărea, pur și simplu. Se întâmplă deja.

Ei vor fi pretutindeni. Mașinile lor te vor veghea pretutindeni. Vor avea grijă ca banii tăi să își găsească întotdeauna, într-un fel sau altul, calea spre buzunarele lor. Doar ale lor. Dar vor avea grijă de tine. Te vor hrăni – știu ei ce hrană îți prinde bine și entomologia e îndeajuns de vastă. Soylent green nu trebuie să conțină neapărat soia (soy). Și tu poți și vei fi.

Vor avea grijă de tine. Vei fi vaccinat periodic. Îți vei lua zilnic pastila albastră, vei asculta, docil, ceea ce ți se va cere să asculți, vei gândi ceea ce îți vor spune că trebuie să gândești și-i vei raporta deîndată pe cei care nu se hrănesc cum trebuie, nu gândesc ce trebuie, nu spun ce trebuie și consumă pilule roșii. Nu vei avea nimic și vei fi fericit. Nu vei ști nimic, nu vei mai gândi nimic, nu vei mai simți nimic, existența ta nu va mai însemna nimic. Și vei fi fericit. Apoi nu vei mai fi. Deloc. Tu. Ei da.

Daniel Octavian Bejan