ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forumul Economic Mondial (FEM) lucrează „în liniște”, împreună cu alte corporații masive „partenere”, pentru a redefini și, dacă este necesar, a defini lumea în care trăim – fie că este vorba despre inteligența artificială sau despre cenzura online, scrie Reclaim the Net.  

Grupul informal al elitelor globaliste, care se reunește anual în Elveția, a venit deseori cu o varietate de standarde care ar trebui, din punctul lui de vedere, să fie universal acceptate și implementate ca fiind literă de lege pe oricare dintre aceste subiecte.

În ceea ce privește justificarea cenzurii online, platformele sociale ale Big Tech evită de regulă să explice motivele clare pentru care șterg conținutul și înlătură oameni de pe platforme sub pretextul „dezinformării” sau al unui „discurs instigator la ură” etc., evită să explice unde încep și se termină astfel de lucruri și cine le stabilește, în funcție de ce autoritate.

Din cauza acestei lipse de claritate, mulți oameni consideră că aceste platforme evită să explice pentru că nu este nimic de explicat – deciziile de cenzurare sunt arbitrare, menite să servească mai degrabă unei politici sau unei narațiuni decât să combată „dezinformarea” și altele asemenea.

Organizația a anunțat pe site-ul ei că ceea ce numește a fi „Coaliția globală pentru siguranță digitală” a elaborat un document intitulat „Tipologia vătămărilor online”.

Scopul declarat este de a defini șase categorii de „conținut dăunător” și, astfel, de a crea definiții care să faciliteze „acțiuni din partea mai multor agenții și transfrontaliere”.

De asemenea, în acest context sunt aduse laude Legii privind serviciile digitale (DSA), a Uniunii Europene, dar se vorbește și despre cum Coaliția FEM poate furniza „limbaj de bază comun”, care încă lipsește din cauza acoperirii limitate a DSA (și anume, nu este globală, în timp ce „Tipologia” își propune tocmai un astfel de impact).

Însă observatorii care se îngrijorează de acțiunile și intențiile FEM nu au motive de îngrijorare; totul va fi echilibrat nu numai în termeni de „considerații juridice, etice, sociale, tehnologice și de politică” – promite FEM –, dar va avea și o bază „în cadrele internaționale ale drepturilor omului”.

Articolul de pe site-ul FEM continuă apoi să detalieze cele șase categorii, în ordinea de la cele mai grave la „informare greșită”.

Acestea sunt „Amenințări la adresa siguranței personale și a comunității (inclusiv exploatarea sexuală a copiilor), Afectarea sănătății și bunăstării, Ură și discriminare, Încălcarea vieții private” și „Înșelăciune și manipulare” (adică dezinformare și misinformare).