ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datele de expirare și restricții privind achizițiile „mai puțin dezirabile” sunt câteva dintre „avantajele” principale ale monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC), potrivit unui economist prezent la un eveniment al Forumului Economic Mondial (WEF).

WEF a găzduit cea de-a 14-a întâlnire anuală la Tianjin, China, întâlnire cunoscută și sub numele de Summer Davos. În timpul uneia dintre discuțiile de 30 de minute din 28 iunie, profesorul de la Universitatea Cornell, Eswar Prasad, a explicat că, în economia globală, „moneda fizică este în prag de dispariție” și că CBDC-urile programabile și tehnologia din spatele acestor noi forme de bani ar putea duce peisajul economic internațional spre o cale întunecată sau spre un loc mai bun.

Prasad, citat de Epoch Times, a susținut că unul dintre „câștigurile potențial uriașe” ale digitalizării banilor este programabilitatea unităților CBDC și atașarea datelor de expirare. Guvernele pot folosi, de asemenea, banii băncii centrale pentru a proiecta societatea din punct de vedere social („socially engineer”).

„Am putea avea... o lume potențial mai bună – sau unii oameni ar putea spune o lume mai întunecată –, în care guvernul decide că unitățile de bani ale băncii centrale pot fi folosite pentru a cumpăra unele lucruri, dar nu și alte lucruri pe care le consideră mai puțin dezirabile, cum ar fi, de exemplu, muniție, droguri, sau pornografie. Este un lucru foarte puternic în ceea ce privește utilizarea unui CBDC și cred că, de asemenea, extrem de periculos pentru băncile centrale.”

Autorul cărților „Gaining Currency” și „The Dollar Trap” a susținut că CBDC-urile posedă caracteristici unice și ar putea fi folosite „ca un instrument pentru politicile economice într-un mod foarte direcționat, sau, mai larg, pentru politicile sociale”.

„Acest lucru ar putea afecta într-adevăr integritatea banilor băncii centrale și integritatea și independența băncilor centrale. Așadar, pot fi făcute lucruri minunate cu banii digitali, dar, din nou, mă tem că tehnologia are în egală măsură potențialul de a ne duce într-un loc destul de întunecat”, a recunoscut Prasad.

Datele de expirare ale CBDC

Introducerea datelor de expirare în CBDC a fost deja discutată de diferite bănci centrale din întreaga lume.

Banca Canadei (BoC) a publicat o lucrare în 2021 intitulată „Expirarea monedei digitale a Băncii Centrale și recuperarea pierderilor”. Instituția a analizat avantajele și dezavantajele datelor de expirare, afirmând că o dată de expirare ar „automatiza recuperarea pierderilor personale”.

„Cu această funcție activată, banii digitali nu vor putea fi cheltuiți după data de expirare. Consumatorii a căror numerar digital a expirat vor primi automat fondurile înapoi în contul lor online, fără a fi nevoie să depună o cerere”, a scris banca centrală canadiană. „Arătăm că oferirea opțiunii de recuperare a pierderilor personale ar putea crește substanțial cererea consumatorilor de numerar digital. Cu toate acestea, durata până la expirare are un rol esențial. O dată de expirare prea rapidă este incomodă, dar o dată prea îndepărtată în viitor încetinește rambursarea numerarului digital pierdut.”

China a explorat ideea datelor de expirare pentru yuanul digital, menționând că acesta nu ar mai fi utilizabil dacă nu ar fi cheltuit într-un anumit interval de timp.

Banca Mondială a studiat efectele expirării banilor și a susținut că acesta ar putea fi un „instrument potențial de politică monetară” pentru a stimula consumul în timpul recesiunilor sau al pandemiilor.

„Expirarea banilor ar crește atât velocitatea banilor, cât și activitatea economică generală, în mod similar cu aplicarea unei rate negative pentru numerarul digital. În practică, o taxă pe bani ar încuraja oamenii să-i cheltuiască și astfel ar împiedica acumularea lor”, a scris organizația.

În ciuda celor peste 100 de țări care sunt cel puțin în faza de cercetare privind CBDC-urile, scepticismul este tot mai mare în privința banilor digitali controlați de guvern.

Un sondaj național privind CBDC al Cato Institute, din mai 2023, a constatat că doar 16% dintre americani susțin adoptarea unui CBDC. În plus, 68% dintre respondenți spun că s-ar opune unei CBDC dacă statul ar putea monitoriza achizițiile consumatorilor.

„În timp ce unele grupuri (democrații, americanii de culoare, tinerii) sunt mai înclinate să susțină introducerea CBDC decât altele, majoritatea se opun în continuare adoptării CBDC. În concluzie, este clar că ideea nu are sprijinul majoritar pe care oficialii guvernamentali ar trebui să-l obțină înainte de a adopta un CBDC”, a menționat grupul de reflecție libertarian în raportul său.

De asemenea, anul trecut, guvernul nigerian a lansat eNaira și mai puțin de 0,5% dintre cetățeni au folosit CBDC. Oficialii au încercat să stimuleze folosirea monedei digitale, prin acordarea de reduceri dacă oamenii foloseau CBDC pentru a plăti taxi-urile. Însă acest lucru tot nu a funcționat.

Tendința a atras chiar atenția FMI, descriind drept „dezamăgitor de scăzut” interesul publicului pentru moneda digitală.

Beijingul a încercat să crească ratele de adoptare a yuanului digital. Una dintre strategii a fost încurajarea guvernelor locale să includă CBDC în viața de zi cu zi, cum sunt transportul public sau plata funcționarilor publici în yuani digitale. Alte guverne municipale merg până la a distribui bani gratuit sub formă de cupoane de consum și subvenții.

Mai multe economii majore, printre care Japonia și Rusia, își vor lansa proiecte-pilot în acest an. Oficialii vor stabili dacă există cerere pentru yeni virtuali sau ruble virtuale sau dacă consumatorii preferă status quo-ul.

La forumul Băncii Centrale Europene (BCE) din Portugalia din această săptămână, șefa BCE, Christine Lagarde, a confirmat că guvernatorii din consiliul guvernamental vor decide, la sfârșitul lunii octombrie, când va fi introdus un euro digital.