ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



„Într-un exercițiu nesfârșit în inutilitate, autoritățile de reglementare/legiuitorii ajung rapid la concluzia că IA nu poate fi îngrădită. IA depășește regulile sau legile și nu poate fi oprită. IA «aleargă» cu viteza luminii, în timp ce oamenii «aleargă» cu viteza skateboard-ului. Din păcate, va fi frângerea mâinilor și scrâșnirea dinților”, scrie editorul de la Technocracy News.  

În luna mai, sute de personalități de top din domeniul Inteligenței Artificiale au semnat o declarație comună în care descriu amenințarea existențială pe care o reprezintă pentru umanitate tehnologia la crearea căreia au contribuit, scrie ft.com.  

„Atenuarea riscului dispariției [umanității] din cauza IA trebuie să fie o prioritate globală, pe lângă alte riscuri la scară societală, cum ar fi pandemiile și războiul nuclear”, se menționa în scrisoare.

Acea afirmație care atrage atenția asupra amenințării eradicării speciei umane, semnată de sute de directori executivi și oameni de știință de la companii precum OpenAI, DeepMind de la Google, Anthropic și Microsoft, a ocupat prima pagină a ziarelor la nivel mondial.

Ceea ce i-a determinat pe toți acești experți să vorbească este promisiunea, dar și riscul reprezentat de IA generativă, un tip de tehnologie care poate procesa și genera cantități uriașe de date.

Lansarea ChatGPT de către OpenAI, în noiembrie, a provocat un val de entuziasm, întrucât a demonstrat capacitatea modelelor mari de limbaj, a tehnologiei de la baza chatbot-ului, de a crea texte convingătoare, fiind capabile să scrie un eseu sau să îmbunătățească e-mailurile.

Companiile din sector au intrat într-o cursă pentru lansarea propriilor instrumente IA generative pentru consumatori, care pot genera texte și imagini realiste.

Însă acest lucru a dus și la o conștientizare sporită a pericolelor acestei tehnologii: potențialul de a crea și răspândi dezinformare; capacitatea sa de a înlocui sau transforma locurile de muncă, în special în industriile creative; și riscul mai puțin imediat ca aceasta să devină mai inteligentă decât oamenii și să îi înlocuiască.

Bruxelles-ul a elaborat măsuri cu privire la utilizarea inteligenței artificiale care impune grupurilor tehnologice să se asigure că modelele lor nu încalcă regulile. Se așteaptă ca legea sa cu privire la IA să fie aprobată în totalitate până la sfârșitul anului, dar include o perioadă de grație de aproximativ doi ani după adoptarea legii pentru ca companiile să se conformeze.

Autoritățile de reglementare și companiile de tehnologie au subliniat necesitatea ca IA să fie controlată, dar ideile despre cum vor fi reglementate modelele și creatorii lor sunt divergente de la regiune la regiune.

Regatul Unit încearcă să-și folosească noua poziție în afara UE pentru a-și modela propriul regim mai flexibil, care va reglementa aplicațiile IA mai degrabă pe sectoare decât în ceea ce privește software-ul care stă la baza acestora. Atât abordările SUA, cât și cele britanice se așteaptă să fie mai pro-industrie decât legea de la Bruxelles, care a fost aspru criticată de industria tehnologiei.

Cele mai mari restricții asupra creatorilor de inteligență artificială ar putea fi introduse de China, care încearcă să echilibreze obiectivele între controlul informațiilor furnizate de modelele generative și concurența cu SUA în cursa tehnologică.