Pe 23 august 2023, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud au lansat o declarație comună prin care promit că BRICS va urmări să aplice sustenabilitatea.
Două săptămâni mai târziu, Brazilia, Rusia, India, China și peste 12 alte țări au publicat propria
declarație comună, promițând că G20 va face tot posibilul să creeze o lume durabilă.
Dar care organizație interguvernamentală iubește cel mai mult sustenabilitatea? Este greu de spus, deoarece aceste două grupuri distincte, cu viziuni foarte diferite asupra viitorului, nu se pot abține de la a nu se plagia reciproc, scrie bloggerul Edward Slavsquat, care trăiește în Rusia de unde prezintă o selecție de declarații aproape identice ale celor două grupuri, reamintite printr-un buletin dedicat cititorilor săi în contextul noii întâlniri BRICS:
Despre importanța crucială a Agendei 2030 a ONU de Dezvoltare Durabilă:
Ne angajăm să: … Accelerăm implementarea deplină și eficientă a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă [și] să extindem finanțarea din toate sursele pentru accelerarea progresului în ceea ce privește ODD [obiectivele de dezvoltare durabilă]. […]
În acest deceniu de acțiune, vom valorifica puterea de reunire a G20 și hotărârea colectivă de a implementa pe deplin și eficient Agenda 2030 și de a accelera progresul către ODD, în timp util, pentru a modela lumea pe care dorim să o avem pentru generațiile viitoare.
Reafirmăm apelul pentru implementarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă în cele trei dimensiuni ale sale: economică, socială și privind mediul, într-o manieră echilibrată și integrată, prin mobilizarea mijloacelor necesare implementării Agendei 2030. […]
Vom căuta să identificăm soluții pentru accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Despre importanța crucială a integrării ODD-urilor într-un mod holistic
Recunoscând că prosperitatea și bunăstarea generațiilor prezente și viitoare depind de dezvoltarea noastră și de alte alegeri și acțiuni politice întreprinse în prezent, suntem deciși să promovăm o creștere economică și o dezvoltare incluzivă și durabilă din punctul de vedere al mediului, într-o manieră integrată, holistică și echilibrată.
Recunoaștem importanța implementării ODD-urilor într-o manieră integrată și holistică, printre altele prin eradicarea sărăciei, precum și prin combaterea schimbărilor climatice, promovând, în același timp, utilizarea durabilă a terenurilor și gestionarea apei, conservarea diversității biologice și utilizarea durabilă a componentelor acesteia și împărțirea echitabilă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice...
Despre importanța crucială a răspunsului la schimbările climatice:
Ne angajăm să accelerăm urgent acțiunile pentru abordarea crizelor și provocărilor de mediu, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice. Recunoaștem că impactul schimbărilor climatice este resimțit în întreaga lume, în special de către cei mai săraci și cei mai vulnerabili. […]
Observăm cu îngrijorare că eforturile globale privind abordarea problemei schimbărilor climatice rămân insuficiente privind atingerea obiectivului de temperatură din Acordul de la Paris, care prevede menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5°C peste nivelurile preindustriale.
Suntem de acord să abordăm provocările generate de schimbările climatice, asigurând totodată o tranziție justă, accesibilă și durabilă către o economie bazată pe emisii reduse de carbon și pe emisii scăzute, în conformitate cu principiile [Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice]... […]
Subliniem din nou importanța implementării Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (UNFCCC) și a Acordului de la Paris.
Despre importanța crucială a Organizației Mondiale a Comerțului
Reafirmăm că este indispensabil un sistem comercial multilateral bazat pe reguli, nediscriminatoriu, echitabil, deschis, incluziv, durabil și transparent, având OMC în centrul său.
Ne reafirmăm sprijinul pentru sistemul comercial multilateral deschis, transparent, echitabil, previzibil, incluziv, echitabil, nediscriminatoriu și bazat pe reguli, având Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în centrul său.
Despre importanța vitală a Organizației Mondiale a Sănătății:
Rămânem angajați în consolidarea arhitecturii globale a sănătății, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în centrul acesteia, și în [obiectivul] de a construi sisteme de sănătate mai rezistente, echitabile, durabile și incluzive pentru a ajunge la o Acoperirea Universală în domeniul Sănătății, de a implementa «One Health» [sănătatea întregii planete], a îmbunătăți pregătirea pentru pandemii și a consolida sistemele existente de supraveghere a bolilor infecțioase.
Ne reafirmăm angajamentul față de multilateralism și continuăm să sprijinim Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care să îndeplinească rolul principal în guvernanța globală privind sănătatea, sprijinind în același timp activitățile altor agenții relevante ale ONU. […]
Susținem rolul principal al OMS în combaterea pandemiilor, recunoaștem inițiative precum COVAX și ACT-A. Recunoaștem importanța discuțiilor din cadrul OMC cu privire la propunerile relevante de renunțare la drepturile de proprietatea intelectuală, precum și la consolidarea producției locale de vaccinuri și a altor instrumente de sănătate, în special în țările în curs de dezvoltare. Subliniem necesitatea de a continua consolidarea cooperării privind metodele de testare și terapeutice, cercetarea, producerea și recunoașterea vaccinurilor, cercetarea privind eficacitatea și siguranța acestora în contextul noilor variante ale virusului COVID-19 și recunoașterea certificatului național de vaccinare COVID-19 și privind testarea, în special în scopul călătoriilor internaționale.
Despre importanța crucială a pregătirii pentru pandemii
Rămânem angajați în consolidarea arhitecturii globale a sănătății pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii (PPR), printr-o colaborare sporită între Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății în cadrul Grupului Comun pentru Finanțe și Sănătate (JFHTF). În cadrul JFHTF, salutăm participarea organizațiilor regionale cheie invitate la întrunirile grupului operativ, întrucât acestea fac auzită vocea țărilor cu venituri mici. Salutăm dezbaterea despre Cadrul privind vulnerabilitățile și riscurile economice (FEVR) și despre Raportul inițial privind vulnerabilitățile economice și riscurile care decurg din pandemii, create prin colaborarea dintre Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Banca Mondială, FMI și Banca Europeană de Investiții (BEI).
Subliniem necesitatea ca țările BRICS să fie mai bine pregătite pentru COVID-19 și viitoarele urgențe privind sănătatea publică și să sporească schimburile și cooperarea în ceea ce privește alertele de urgență din sănătatea publică, pregătirea și răspunsul pentru prevenirea pandemiilor și cele mai bune practici în ceea ce privește tratamentul medical. Salutăm lansarea virtuală a Centrului BRICS de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor și lăudăm „Inițiativa privind consolidarea cooperării în materie de vaccinuri și construirea în comun a unei linii de apărare împotriva pandemiilor”. […]
Facem apel la agențiile internaționale și la filantropi să achiziționeze vaccinuri și rapeluri de la producătorii din țările în curs de dezvoltare, inclusiv din Africa, pentru a ne asigura că sunt menținute capacitățile de producție care se dezvoltă. Acest lucru este esențial pentru consolidarea rezilienței și pentru pregătirea sistemului de sănătate pentru variantele emergente și pentru orice urgențe sanitare viitoare, inclusiv pandemii. În acest context, accesul la diagnostic și terapie este esențial pentru a implementa contramăsuri medicale de calitate și la prețuri accesibile și pentru a dezvolta capacități generale de supraveghere.
Ne angajăm să intensificăm eforturile pentru îmbunătățirea capacităților noastre colective de prevenire, pregătire și răspuns la pandemii la nivel mondial și pentru consolidarea capacității noastre de a lupta în mod colectiv împotriva acestor pandemii în viitor. În acest sens, considerăm că este important să continuăm sprijinul acordat Centrului virtual BRICS de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor. Așteptăm cu nerăbdare organizarea Reuniunii la nivel înalt privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, care va avea loc pe 20 septembrie 2023 la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, și solicităm un rezultat care să mobilizeze voința politică și conducerea în acest sens.
Despre importanța crucială a transformării digitale
Salutăm eforturile președinției indiene de a accelera implementarea Agendei 2030. În acest scop:
i. Recunoaștem importanța transformării digitale, a AI, a progreselor privind [colectarea și valorificarea] datelor și necesitatea de a aborda decalajele în plan digital. Susținem principiile G20 privind valorificarea datelor pentru dezvoltare (D4D) și salutăm decizia de a lansa inițiativa de consolidare a capacităților de date pentru dezvoltare și alte inițiative existente […]
[Suntem decisi să] îmbunătățim accesul la serviciile digitale și la infrastructura publică digitală și să valorificăm oportunitățile de transformare digitală pentru a stimula creșterea durabilă și favorabilă incluziunii.
Suntem de acord să explorăm oportunitățile legate de mecanismele de cooperare BRICS privind educația digitală, să susținem dialoguri cu privire la politicile educaționale digitale, să împărtășim resurse educaționale digitale, să construim sisteme educaționale inteligente, să promovăm împreună transformarea digitală a educației în țările BRICS și, de asemenea, să dezvoltăm o educație durabilă prin consolidarea cooperării în cadrul BRICS Network University și al altor inițiative de la instituție la instituție în acest domeniu, inclusiv Liga Universităților BRICS.
Lăudăm propunerea de a organiza Forumul BRICS la nivel înalt privind dezvoltarea durabilă. Privind-o ca pe o oportunitate, așteptăm cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea în ceea ce privește, printre altele, lupta împotriva COVID-19, transformarea digitală, reziliența și stabilitatea lanțurilor industriale și de aprovizionare și dezvoltarea bazată pe emisii scăzute de carbon. […]
Susținem transformarea digitală în educație și în spațiul ÎPT [învățământul profesional și tehnic] și ne angajăm să asigurăm accesibilitatea și echitatea în educație și să promovăm dezvoltarea educației de calitate. Reiterăm importanța digitalizării în educație și a dezvoltării unei educații durabile prin consolidarea cooperării în cadrul BRICS Network University și BRICS Universities League.
Despre importanța vitală a implementării creditelor de carbon
Reiterăm importanța unui set de politici constând din mecanisme fiscale, de piață și de reglementare, inclusiv, după caz, mecanisme de stabilire a prețurilor pentru carbon și stimulente pentru neutralizarea emisiilor de carbon și pentru zero net.
Solicităm colaborarea între țările BRICS în ceea ce privește neutralitatea tehnologică și recomandăm în continuare adoptarea de standarde și reguli comune, eficiente, clare, echitabile și transparente pentru evaluarea emisiilor, elaborarea unor taxonomii compatibile ale proiectelor durabile, precum și contabilizarea unităților de carbon.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)