ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorul Alan Lash de la Brownstone Institute prezintă, într-un eseu foarte interesant, un scurt istoric al operațiunilor PSYOPS, de la tacticile lui Edward Bernays, părintele „relațiilor publice”, până la Operațiunea Covid. Îl oferim mai jos pentru cititorii Active News:

De când a început isteria internațională în urmă cu trei ani, în primăvara lui 2020, au apărut câteva teorii convingătoare cu privire la cei care au folosit tot acest timp pentru a suprima libertățile și a controla populația.

De exemplu, Debbie Lerman a argumentat în mod corect că lockdown-urile în SUA nu au avut legătură cu sănătatea, ci cu combaterea terorismului. Răspunsul statului a fost de a controla populația și de a nu renunța la aceste controale odată ce sunt puse în aplicare.

Aaron Kheriaty a argumentat că am intrat într-o nouă epocă a statului securității, în care toate acțiunile noastre monitorizate, urmărite și controlate.

Cel mai deranjant dintre toți, Jeffrey Tucker a arătat că consensul „științific” a înlocuit alegerea individuală, oferindu-ne un vaccin pe care ni s-a cerut să-l primim cu toții și care duce în mod natural la eugenie

Citind astfel de articole bine argumentate și reacțiile la acestea pe rețelele de socializare, avem impresia că am intrat într-o „Minunată Lume Nouă”, care nu a existat anterior și care este un fenomen cu totul nou.

În realitate, nu sunt idei noi. Omul vrea să obțină putere asupra omului. Dar chiar și aspectele recente ale atacului asupra umanității, care pot părea noi, nu sunt total noi. După cum se subliniază în articolele de mai sus, o astfel de idee este că guvernul și companiile au desfășurat operațiuni PSYOP împotriva noastră, pentru a ne controla emoțiile și a ne dicta acțiunile.

Dar cum este convinsă populația că acest mod de existență este cel dezirabil? Trebuie să le schimbi modul cum gândesc. Este nouă o astfel de metodă?

În documentarul său genial, „The Century of the Self” („Secoului Sinelui”), Adam Curtis descrie modul în care, pe parcursul anilor 1900, companiile și guvernele au folosit ideile psihologice ale lui Sigmund Freud pentru a manipula emoțiile oamenilor astfel încât acestea să-și atingă propriile lor scopuri.
 

Edward Bernays, nepotul lui Freud, a fost principalul responsabil pentru faptul că a făcut cunoscute marilor corporații și guvernului SUA aceste idei despre manipularea în masă. În unul dintre exemplele analizate în documentarul lui Curtis, tabuul cu privire la femeile care fumează în public a împiedicat marile companii de tutun să facă vânzări către jumătate din piața lor potențială.

Bernays a angajat un grup de debutante, care au apărut la parada organizată în Duminica Paștelui din 1929 la New York, sub pretextul că reprezintă mișcarea pentru votul femeilor. În timpul paradei, toate femeile au fumat țigări, făcând referire la sintagma „Făclii ale libertății”. Vânzările de țigări către femei au început apoi să crească.

Ceea ce este important aici este că Bernays nu doar a adus femeile la paradă, el a alertat și presa cu privire la ce se întâmplă. Presa a făcut, entuziasmată, fotografii și a repetat cuvintele „Torțele libertății” în articole scrise în ziare din toată țara. Astfel că presa l-a ajutat fără să vrea (sau ca și complice) pe Bernays în campania sa pentru încurajarea femeilor să fumeze. Vă sună familiar?

Chiar dacă medicii au devenit tot mai conștienți de faptul că țigările nu numai că nu promovau libertatea, dar te puteau ucide cu ușurință, cântecul și dansul au continuat. Campaniile de țigări au folosit establishmentul medical pentru a crea consumatorilor ideea că țigările sunt sigure. Din nou, vă sună cunoscut?

Colaborarea lui Bernays cu guvernul SUA a inclus și declanșarea a ceea ce astăzi s-ar numi o revoluție colorată în Guatemala. Guatemala avea un dictator care a lucrat bine cu United Fruit Company (acum Chiquita), care procura banane pentru a fi vândute în SUA. Problema era că muncitorii erau în realitate sclavi și s-au revoltat, alegând un nou lider, Dr. Juan Jose Arévalo, care a adoptat o Constituție similară celei din SUA.

A fost urmat de Jacobo Arbenz, care a luat terenurile de la compania de banane. Companiei nu i-a plăcut acest lucru și s-au dus să se plângă la „unchiul Sam”. Bernays a venit în ajutor și a organizat mitinguri anti-americane pro-comuniste, incluzând, desigur, o doză serioasă de violență. Nu contează faptul că Arbenz nu s-a descris niciodată ca fiind comunist și nici nu a avea vreo legătură cu Moscova. Nu a durat mult până când poporul american a început să se sperie de o nouă amenințare comunistă la sud și să susțină ideea că acest nou lider este o amenințare și că trebuie să dispară.

Bernays a inventat chiar o nouă expresie despre modul cum a manipulat mințile americanilor; a numit-o fabricarea consimțământului. Și aceasta nu a fost prima dată când Bernays a adăugat o nouă expresie în lexic. Atunci când a început colaborarea cu marile companii în anii 1920, el a considerat că termenul de „propagandă” este atât de negativ, astfel încât a propus unul nou: cel de „relații publice”.

Bernays a lucrat și pentru politicieni americani, precum Calvin Coolidge, pentru a-i ajuta să fie aleși. Însă opera lui i-a influențat pe naziști. În autobiografia sa din 1965, el recunoaște:

Ei foloseau cărțile mele ca un [manual] de bază pentru desfășurarea unei campanii distructive împotriva evreilor din Germania. Acest lucru m-a șocat, dar știam că orice activitate umană poate fi folosită în scopuri sociale sau folosită greșit în scopuri antisociale.

Dar ce simțea Bernays cu privire la oamenii pe care i-a manipulat într-un mod atât de deliberat și profitabil? În „Secolul Sinelui”, este intervievată fiica lui.

Ea a descris tehnicile sale drept „despotism luminat”. Ea continuă: „Oamenii care au lucrat pentru el erau stupizi. Și copiii erau stupizi. Dacă oamenii făceau lucrurile într-un mod în care el nu le-ar fi făcut, erau stupizi. Era un cuvânt pe care îl folosea foarte des. Gogomani și stuipizi.”

Scopuri antisociale, într-adevăr.

Există multe exemple de utilizare a unor astfel de tactici de PSYOP de la Edward Bernays încoace. Iată încă unul: Vă amintiți de 11 septembrie și de războiul din Irak? Nu existau arme de distrugere în masă și am dat unui departament guvernamental nou-nouț sarcina de a-i căuta pe teroriști: Departamentul de Securitate Națională (DHS, Department of Homeland Security). Recunosc că și eu am crezut și am fost total de acord.

De atunci, DHS și-a direcționat spionajul asupra cetățenilor americani. Un truc grozav pentru a înființa un departament complet nou care să urmărească oamenii ale căror opinii nu sunt pe placul guvernului.

Dar mă simt mult mai „în siguranță” acum, când trebuie să ajung la aeroport cu 2 ore mai devreme și să îmi scot pantofii.

Ce ar spune Eddie despre mine? Oh, da, că sunt un prost.

Bernays s-a considerat pe sine nu numai drept omul capabil să controleze opiniilor maselor, dar și ca o forță benefică în societate, încurajând oamenii să-și exploreze dorințele și, în același timp, să susțină economia și să promoveze stilul de viață american.

Însă ceea ce a făcut în realitate a fost să submineze structura de bază a societății și să distrugă încrederea implicită dintre furnizor și consumator.

Ce înseamnă această legătură economică bazată pe încredere? Înseamnă „ofer ceva de care aveți nevoie. Sunteți dispus să mă compensați pentru efortul meu.”

Manipularea psihologică nu intră în această ecuație. Însă, procedând astfel [introducând manipularea psihologică], el a înlăturat demnitatea din interacțiunile umane, reducând oamenii la instinctele lor animalice.

Exact cu privire la acest lucru a avertizat Freud în cercetarea sa asupra minții umane. Aceste forțe există în noi toți și ele trebuie înțelese astfel încât să nu scape niciodată de sub control. Din păcate, nepotul său a considerat această nouă înțelegere ca pe un mijloc de profit personal și de control asupra societății.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani pare a fi desprins direct din cartea lui Bernays, dar este mult mai sinistru.

Sfera de influență este mai mare: de data aceasta, manipularea psihologică a fost aplicată asupra întregii lumi.

Încercarea de a ne controla inclusiv fizic a fost mult mai dură: organizațiile globale vor să ne spună ce trebuie să introducem în corpurile noastre doar pentru a putea participa la societate.

Frica generată a fost indusă în mod mai localizat: „să-ți fie frică de vecini, că s-ar putea să te îmbolnăvească”. „Denunță disidenții!”

Să facem o listă cu ceea ce au comis acești actori în ultimii ani:

- Împărțirea societății în activități esentiale si activități neesentiale.
- Ostracizarea și etichetarea celor care au contestat narațiunea dominantă.
- Folosirea fricii pentru a instaura o politică de supraveghere constantă, în care toate mișcările și acțiunile sunt urmărite.
- Identificarea nevaccinaților drept „ceilalți” pentru a stabili o nouă platformă de control biologic.
- Cenzurarea libertății de exprimare prin exercitarea de presiuni asupra mass-mediei pentru a bloca vocile clare și sincere.
- Erodarea comunităților care creează legături între oameni: închiderea bisericilor, interzicerea adunărilor sociale, închiderea afacerilor.

Cine sunt actorii? Nu este total clar, dar unele elemente ale conspirației sunt de netăgăduit.  

Luați aceste lucruri în serios.

Așa cum regimuri totalitare terifiante au aplicat aceste tehnici asupra poporului lor pentru a instiga la furie criminală, același lucru ar putea fi pregătit pentru noi. Va fi nevoie de oameni care înțeleg că sunt manipulați, care înțeleg că sunt folosiți, care înțeleg că își doresc independența și libertatea, pentru a face posibilă o viață pașnică și plină de sens pentru noi toți.