ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Într-un material video creat de Reclaim The Net, este prezentată inițiativa Forumului Economic Mondial privind Metaversul, fiind detaliat planul unei distopii digitale, realizate printr-un parteneriat global public-privat între stăpânitorii noilor tehnologii. Oferim mai jos un rezumat al materialului video:

Metaversul este o viziune tehnologică nouă, bazată pe realitatea virtuală și agumentată, care are potențialul de a oferi oamenilor o experiență digitală mai expansivă, interactivă și viscerală ca niciodată. Dar are de asemenea potențialul de a face posibilă cenzura, supravegherea și servitutea digitală la o scară pe care umanitatea nu a cunoscut-o înainte. Oamenii care intră în metavers pot deveni sclavii celor care dețin tehnologia.

Forumul Economic Mondial (WEF), o organizație internațională influentă, un fan înfocat al cenzurii și supravegherii digitale, face deja eforturi de a prelua controlul asupra acestei noi frontiere digitale. Într-un discuts din 22 februarie 2023, la Summitul Guvernului Mondial, fondatorul WEF Klaus Schwab a rezumat intențiile organizației privind metaversul. Acesta a declarat că cei care stăpânesc noile tehnologii, printre care metaversul, „vor fi, într-un fel sau altul, stăpânii lumii”.

„Inteligența artificială, dar nu numai inteligența artificială, dar și… tehnologiile neospațiale, biologia sintetică etc. (…) viața noastră, în 10 ani, va fi complet diferită, puternic afectată, iar cel care stăpânește aceste tehnologii, într-un fel sau altul, va fi stăpânul lumii”. 

Principala inițiativă a WEF privind metaversul, „Definirea și construirea metaversului”, inițial nu a avut rezerve să dezvăluie modul cum aceștia plănuiesc să gestioneze parteneriatele public-privat pentru a guverna metaversul. Potrivit versiunii inițiale a inițiativei, misiunea este „de a dezvolta și distribui strategii, pasibile de acțiuni judiciare, pentru crearea si guvernarea metaversului”. 

Parteneri în inițiativă sunt peste 150 de giganți corporatiști, agenții guvernamentale și organizații internaționale, printre care Meta, Microsoft, Sony, HTC și Magic Leap, care sunt unii dintre principalii producători ai echipamentelor pentru realitatea virtuală și augmentată. Meta și Microsoft sunt, de asemenea, susținători majori ai cenzurii online. Totodată, sunt implicate mai multe grupuri din sectorul privat și reprezentanți guvernamentali care au pledat pentru introducerea cenzurii.

De asemenea, mai multe instituții financiare puternice sunt parte a inițiativei. Una dintre acestea este Mastercard, care este un susținător al identității digitale și care a introdus pe lista neagră mai multe platforme tehnologice alternative. O alta este Paypal, o companie care a eliminat de pe platforma ei mai mulți utilizatori și care ajută Banca Angliei în proiectul referitor la Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC). De asemenea, megabanca JP Morgan, care a contribuit la CBDC în Singapore, este un fan al plăților biometrice și a eliminat de pe platformă mai mulți utilizatori. Un alt partener în inițiativa WEF este și Deutsche Bank, care consideră că CBDC este inevitabilă. 

Printre agențiile guvernamentale și organizațiile internaționale implicate sunt Biroul de contraterorism al ONU, Institutele Naționale de Sănătate din SUA, Institutul Național de Cercetare a Genomului Uman și Interpol. 

Institutele Naționale de Sănătate din SUA au fost acuzate de măsuri pentru a reduce la tăcere vocile disidente în pandemia de covid. Iar sistemul internațional de mandate de arestare al Interpol a fost folosit în mod abuziv pentru a ținti jurnaliști.

Rapoartele privind inițiativa referitoare la Metavers sunt și mai relevante. În acestea WEF recunoaște deschis că vrea să controleze și să interzică în metavers o mare parte din comportamentele și exprimarea legale, să introducă un ID digital și să promoveze „diversitatea, echitatea și incluziunea” - o expresie folosită pentru a forța utilizatorii să se conformeze la diferite ordine și controale asupra exprimării și pentru a cenzura pe oricine nu se supune.

În documentul „Confidențialitatea și siguranța în Metavers”, WEF își propune să reglementeze așa-numitele vătămări definite ca „un comportament perfect legal despre care alții decid că este greșit”, cum sunt, de exemplu „misinformarea și dezinformarea”, termeni pe care Big Tech îi folosește pentru a impune cenzura.

Nu numai că WEF promovează o viziune Metavers distopică, în care exprimarea și comportamentele sunt strict controlate, dar este cerut și ID-ul digital și este impus cu forța dictatul „diversitate, echitate și incluziune”. De asemenea, WEF și-a creat propriul metavers: „satul colaborării globale”, în parteneriat cu Accenture și Microsoft. Scopul acestuia este de a „intensifica o cooperare public-privat mai durabilă și de a consolida cooperarea globală”. Printre partenerii acestui proiect sunt Infosys, al cărei fondator este arhitectul sistemului ID digital din India, Fondul Monetar Inernațional, care lucrează la o platformă globală CBDC și susține folosirea CBDC pentru a controla ceea ce cumpără oamenii, Programul de dezvoltare al ONU, precum și organizații nonguvernamentale, instituții academice. 

Unele dintre domeniile cu care WEF consideră că Metaversul se va intersecta sunt băncile și piețele de capital, guvernanța corporativă, sistemele financiare și monetare, îngrijirea medicală, guvernanța asupra internatului, dreptul și justiția, domeniul sănătății mintale, planurile de pregătire și răspuns pentru pandemii, transformarea digitală. 

WEF nu are nimic în comun cu guvernele alese democratic. Schwab, finanțatorii săi și membrii acestei organizații, care vor să instaureze o distopie digitală, nu sunt aleși și nu pot fi înlăturați prin alegeri. De asemenea, cetățenii nu au niciun cuvânt de spus cu privire la regulile pe care WEF plănuiește să le impună în metavers, iar vocile celor care pledează pentru libertate sunt ignorate.

>