ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De dimineață sunt invadat de tot felul de afirmații care mai de care mai trăsnite sau cel puțin ipocrite, făcute pe câteva ziare online și televiziuni, împotriva Înaltpreasfințitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Vedeți Resetarea Morală - Vrednic este! IPS Ciprian dă de pământ cu Marea Resetare: În spatele Războiului din Ucraina se ascund cei care se cred stăpânitorii Pământului și vor eliminarea credinței și a tradițiilor creștine, o lume a păcatului, înfricoșată cu pandemii

Putinist, fundamentalist, șocant și câte și mai câte s-au zorit să arunce tot felul de personaje din presă contra persoanei ierarhului.

Eu am citit Pastorala în fața mulțimii celor prezenți, la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Buzău. Ba, mai mult de cât atât, am hotărât să o citim în prima parte a slujbei, când accesul celor prezenți la mesajul ierarhului era mai mare decât spre sfârșitul Liturghiei. Am citit-o afară în fața mulțimii și nu am găsit nimic neadecvat în ea. Din contră, am avut în față un text echilibrat, care a prezentat argumente teologice profunde despre Învierea Domnului, bazate pe mărturii teologice valoroase. Pe lângă toate acestea, ierarhul a dovedit preocupare și luciditate socială, abordând sintetic câteva aspecte ale vieții omului de astăzi. Nu am găsit nimic de tăgăduit în ceea ce a spus și nici cei din jur, nu mi-au semnalat că ar fi identificat ceva ce ar fi putut fi considerat discurs delirant, așa cum a afirma … în delir, un prezentator de la un post de televiziune național.

Sigur, Înalpreasfințitul se putea închide în cochilia teologică și putea evita actualizarea temei. Bine intenționat cum îl știm, a tras un semnal de alarmă asupra unor aspecte care marchează cotidianul vieții noastre, cu efecte greu de controlat pentru viitor. Unde a greșit? Unde este delirul? Unde este dreptul la exprimare liberă?

În criză de teme și de libertate financiară, ziariștii au sărit cu atacuri de o violență greu de imaginat. Scopul a fost acela de a discredita persoana și, în felul acesta, de a-i anula mesajul. Și totuși, a avut dreptate?

Dragii mei, vreți să spuneți că societatea actuală nu este ținta unor experimente sociale, pe care le trăim sub diferite forme de ceva ani?

Vreți să spuneți că ceea ce se prevede sau ceea ce avem deja în farfurie mai seamănă a hrană sănătoasă?

Vreți să spuneți că nu este folosită frica cu scopul de a ne controla viețile?

Puteți pretinde că este bine ceea ce se încearcă prin intermediul sistemului educativ, unde ideologia bate bunul-simț și normalitatea?

Vreți să spuneți că războiul acesta și războaiele în general nu au profitori economici, care ar face orice să continue, pentru a putea câștiga mai mulți bani?

Vreți să spuneți că toate acestea nu sunt rezultatul lăcomiei unor grupuri care au deja mult, dar vor totul, vor controlul total, inclusiv al minților noastre?

Vreți să spuneți că ideea resetării lumii aparține ierarhului și nu celor care de fapt vorbesc insistent despre asta?

Nu sunt toate acestea și multe altele forme prin care se dorește trimiterii societății în direcția nefirescului? Nu se dorește dezrădăcinarea și uciderea tradițiilor?

Unde a greșit Arhiepiscopul Ciprian?

A greșit că nu e plat, că are curaj, că-și împărtășește credințitele public, că își folosește dreptul la libera exprimare pentru a spune ceea ce simte, vede, intuiește? Unde a greșit? Ce nu avea voie să facă? De ce nu avea voie să facă? Parcă trăim în timpuri ale triumfului democrației și drepturilor omului, nu?! De ce un înalt prelat nu are dreptul la liberă exprimare? De ce deranjează spusele dânsului, dacă tot ar fi doar niște neadevăruri? !

Ei bine, creștinul poate înțelege din violența reacțiilor contra cuvântului pastoral al ÎPS Ciprian că are dreptate de este atât de atacat! Are dreptate, iar atacurile au ca scop intimidarea, ca pe viitor să nu mai afirme în public ceea ce gândește. Sunt sigur că dintre cei care l-au contestat unii îi împărtășesc ideile, dar din ipocrizie, din frica  pierderii locului de muncă sau pentru a corespunde în fața celor care-i plătesc au declanșat acest atac furibund.

Ne-am vândut și ne vindem pentru bani atât de mult încât negăm ceea ce vedem? Nu cred că este cineva mulțumit de criza permanentă, de frica permanentă, de degradarea calității sănătății alimentare, de tot ceea ce ni se întâmplă, în aceste vremuri când aproape că nu mai avem repere. Mai mult de cât atât, ne plângem că nu mai avem valori, că nu mai sunt oameni care spun lucrurilor pe nume, iar atunci când cineva are curajul să o facă și se se simte responsabil în fața societății și a istoriei să spună ceea ce este de spus, violența atacurilor la persoană este infernală.

Nu are nevoie Preasfințitul Ciprian de pledoaria mea apologetică, însă am eu nevoie să afirm public că are dreptate, iar dacă cineva de bună-credință va citi textul va vedea că rostește adevăruri de netăgăduit, pe care, contestatarii le-ar demonta dacă ar avea argumente. Neavând însă argumente, trec la atacul grosolan la persoană.

Păstrați textul oameni buni. Păstrați afirmațiile. Mi-aș dori să nu fie profeții. Dar timpul ne va spune dacă ceea ce s-a rostit în noaptea de Paște, 2023 a fost delirant sau o mărturisire plină de responsabilitate a adevărului pe care-l trăim.

Pr. Paul Negoiță, Buzău, 17 aprilie, 2023 – A doua zi de Paști