ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Blogerul francez Rodolphe Bacquet descrie viziunea de coșmar a unei lumi de mâine, așa cum o proiectează transumanistii de la Davos. Un coșmar care a părăsit de mult domeniul fanteziei și elucubrațiilor pentru a invada vertiginos realitatea cotidiană a fiecăruia dintre noi, pământenii secolului XXI.

În "The World Is Not Enough”, James Bond poartă ochelari cu raze X, care îi permit să vadă prin îmbrăcăminte: poate descoperi astfel armele purtate și ascunse în îmbrăcăminte. În urmă cu aproape 25 de ani, acest truc 007 părea o fantezie agreabilă. Dar această tehnologie, amuzantă într-un film de divertisment, ar provoca scandal dacă am surprinde pe cineva astăzi utilizând-o în spațiul public. Cel ce recurge la ea ar fi acuzat pe bună dreptate de voyeurism sau chiar de abuz de putere dacă ar fi funcționar public (polițist, militar etc.). Victimele sale, a căror intimitate ar fi încălcată, l-ar putea da în judecată pe bună dreptate pentru violarea vieții private.

Cu toate acestea, în prezent suntem pe cale de a permite folosirea acestei tehnologii în societate și în viața noastră personale, ne-ar expune și în public, "goi că un vierme”, cum spune francezul. Însă această tehnologie nu dezvăluie lenjeria noastră sau intimitatea noastră fizică, ci viața noastră privată.

Pentru a fi „dezgolit”, în curând va fi suficient să împingi ușa unui restaurant sau să te plimbi pe stradă. Această încălcare a confidențialității fiecăruia, oriunde am merge și am face, se bazează pe două instrumente. Tehnologia lor este gata, abia așteaptă să fie dislocată. Cu alte cuvinte, zâmbește: nu vei fi doar filmat, vei fi și recunoscut.

Primul dintre aceste instrumente este recunoașterea facială. Este o tehnologie care a început să fie dezvoltată în anii 1970, dar a făcut salturi în ultimele luni. Se bazează pe specificul biometric al feței tale. Inteligența artificială de recunoaștere facială te poate identifica în câteva secunde, doar pe baza acestor caracteristici ale feței: culoarea ochilor și distanța focală, contururile nasului și buzelor, urechile, bărbia etc.

Această tehnologie este deja folosită pentru a verifica identitatea oricui în locuri „sensibile”, precum aeroporturi etc. : generalizarea pașaportului biometric a permis implementarea lui pe scară largă. Înainte de a intra în salonul de plecare, vei fi fost rugat să nu te mișți și să adopți o expresie neutră (că atunci când iți faci fotografia pentru pașaport).

Astăzi această tehnologie este atât de avansată încât este capabilă să te identifice chiar când eșți pe stradă, în mijlocul unei mulțîmi și în mișcare. Cum? Prin multiplicarea camerelor de supraveghere video capabile să te urmărească pas cu pas. Aceasta este supraveghere în masă, foarte precisă.

În luna mai, Comisia de Drept din Senat a depus un raport care deschide calea pentru utilizarea acestei tehnologii în spațiul public francez, recomandând o perioadă de probă de trei ani. Supravegherea inteligentă în masă nu este așadar pentru mâine: este deja în stadiu experimental!

Al doilea instrument este identitatea digitală sau portofelul digital. E vorba de generalizarea forțată a „identității digitale”. Aceste excese pătrund masiv în sfera de sănătate: șantaj social la injectarea vaccinului (dacă vrei să iei trenul, mergi la restaurant, la cinema: acceptă că organismul tău să primească un produs farmaceutic experimental); dispariția secretului medical (documentele care colectează date medicale precum fișa medicală, care consemnează vaccinurile primite sau nu, sunt instrumente rezervate profesioniștilor din domeniul sănătății, care le consultă cu acordul proprietarului lor și nu de băieți de la cafenea, casierii de cinema sau controlorii de tren); implementarea unei tehnologii de credit social (codul QR ca sesam pentru a avea dreptul de acces la bunuri și servicii și ca dovadă a identității).

Următorul pas,programat de Comisia Europeană din septembrie 2020, în plină criză covid, este identitatea digitală europeană. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, spune: „Comisia vă propune o identitate electronică europeană sigură. O identitate de încredere pe care orice cetățean o poate folosi oriunde în Europa în orice scop, cum ar fi plata taxelor sau închirierea unei biciclete.”

Concret, îți poți stoca pe telefon buletinul de identitate, permisul de conducere, mijloacele de plată, diplomele – pe scurt, întreaga viață digitalizată și verificabilă prin coduri QR. "Pe hârtie” de fapt pe ecran, din moment ce trecem la digital, acest progres tehnologic este conceput pentru siguranța dumneavoastră. Exact ca la vaccinul anti-covid: e spre binele tău!

Dematerializarea forțată a început. Ne îndreptăm către dependența totală de computerele și de smartphone-urile noastre. Pentru mulți, acesta este un progres. Dar vechiul proverb sfătuiește să nu îți pui toate ouăle într-un singur coș. Mai ales când coșul este larg deschis, astfel încât autoritățile cu etică îndoielnică să se poată trage cu ochiul pentru că după aceea să se procedeze după cum consideră de cuviință!

Pentru că acest „progres”, dacă se va întâmpla cu adevărat, va fi asemănător cu o pierdere nu doar a identității, ci și a intimității și libertățîi personale. Iată logica permisului de vaccinare: sub pretextul de a ne reda libertatea, este vorba de a o condiționa la un act medical. Libertatea noastră de mișcare, de a călători cu trenul, de a intra într-un restaurant, într-un cinema, depindea de supunerea noastră: ne-am luat doza a N-a la data X, așa cum ne-au cerut autoritățile?

Imaginați-vă combinația dintre aceste două instrumente: recunoașterea facială, pretutindeni, tot timpul și portofelul digital. Autoritatea care va gestiona acest sistem avansat de control și supraveghere va putea afla în vastele sale baze de date că ai fost pe o cutare stradă, într-o anumită zi, la o anumită oră. De îndată ce ești identificat intrând în bancă, supermarketul sau parcarea, e deajuns să apeși un buton și un ecran dintr-un birou de supraveghere îți va arăta numele, vârsta, greutatea, istoricul medical, cazierul, contractele de asigurare.

Dacă se consideră că nu ai fost un bun cetățean, că ai fost neascultător, fie pentru că nu ești la curent cu vaccinările, fie pentru că luna aceasta ai trecut trei semafore roșii, fie pentru că nu ți-ai respectat raționarea energetică, accesul tău – fie el bancar, la electricitate, servicii sociale etc,– poate fi limitat și chiar întrerupt, ca pedeapsă.

Toate aceste mișcări, toate aceste date, sunt culese de "marele recoltator digital”: Statul, care distribuie și retrage punctele și gestionează datele personale ale sute de milioane de cetățeni. Este ceea ce se numește Big Data, ceva care duce la o sofisticare amețitoare: fiecare cetățean are o „dublă” digitală în dosarele de stat, care controlează obiceiurile de consum, cazierul, ratingurile bancare. Și apare posibilitatea ca activele tale bancare să fie înghețate peste noapte pentru că pozițiile tale politice nu sunt pe gustul guvernului, așa cum s-a întâmplat la începutul anului în Canada, cu camionagiii greviști.

Acest control al oamenilor la scară națională este întru totul posibil. Instrumentele sale principale – recunoașterea facială, codul QR, portofelul digital – sunt deja gata sau pe cale să fie. Aplicarea lor, gradul de aplicare– depind doar de politici. Ochelarii cu raze X sunt o tehnologie capabilă să te expună fără să știi sau, mai grav, să vrei. Să se „vadă” cine sunt, ce îmi place, ce gândesc, cât câștig, ce probleme de sănătate am, unde am fost, ce fac bine sau prost după anumite criterii; și asta la orice ora din zi și din noapte, de îndată ce faci un pas. Nu este doar infantilizant: este degradant.

Apple și Google ne identifică pe telefoanele personale prin recunoaștere facială. Se înmulțesc aplicațiile pentru a plăti cu propriul telefonul. Iar viața socială ne este determinată prin citirea unui cod QR care atestă inocularea unui produs farmaceutic. Totul sună fantastic, practic și poate chiar distractiv, precum ochelarii lui James Bond: până ne dăm seama că aceste gadget-uri tehnice pe care le iubim ne costă libertatea, intimitatea și demnitatea.