ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tratatul Pandemic al OMS a căzut! Doi ani de negocieri s-au încheiat vineri fără un proiect final de acord, au transmis sâmbătă agențiile de știri.

"Ceea ce contează acum este ce învățăm din această experiență și cum putem reseta lucrurile, recalibra, identifica principalele provocări și să mergem mai departe. Aceasta este ceea ce conteaza", a afirmat șeful OMS, ex-marxistul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Nu suntem acolo unde am sperat că vom fi atunci când am început acest proces", a declarat vineri Roland Driece, copreședinte al comisiei de negociere a OMS pentru acord.

Cu toate acestea, un proiect final de tratat a fost programat pentru a fi prezentat la Adunarea Mondială a Sănătății de săptămâna viitoare, reuniunea anuală a miniștrilor sănătății de la Geneva, care se încheie pe 1 iunie.

"Acesta nu este un eșec", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, la Geneva, după încheierea negocierilor.

"Vom încerca totul - crezând că orice este posibil - și vom face ca acest lucru să se întâmple, deoarece lumea are încă nevoie de un tratat privind pandemia", a adăugat el.

Roland Driece și Precious Matsoso, copreședinții comisiei de negociere, nu au intrat în detalii despre punctele în care discuțiile s-au împotmolit.

Tratatul încălca grav suveranitatea statelor membre, OMS devenind practic un Guvern Mondial, iar Marea Britanie s-a opus fățiș acestui aspect. Londra a declarat că va fi de acord cu tratatul doar dacă "aderă la interesul național și suveranitatea britanică".

Jaume Vida, un consilier politic principal la Health Action International, a declarat pentru AFP că negociatorii vor prezenta probabil "scheletul instrumentului în fața adunării", deoarece "există un acord asupra principiilor și structurii".

Agenția France-Presse a precizat că a văzut un proiect de acord din care o mare parte a fost aprobată, dar au existat o serie de alte secțiuni care nu au fost aprobate, scrie Vocea Americii

"Poate că ambiția de a face acest lucru în doi ani a fost un pod prea departe, cel mai rapid tratat ONU negociat vreodată, a declarat Ellen 't Hoen, avocat la ONG-ul Medicines Law and Policy, pentru agenția franceză de știri.

„Tratatul pandemic clocit de OMS, CE și WEF de doi ani a eșuat. Slavă Domnului! Era o cauză gravă de alunecare în totalitarism, sub conducerea unora ca Tedros, bilgheiț & Ursula.”, a afirmat avocatul Gheorghe Piperea.

„Încă o teorie a conspirației s-a dovedit fapt real. Dacă nu ar fi fost conspirație, nu ar fi existat suspiciuni sau rețineri ale statelor de a semna tratatul. Dar a fost. Sper că majoritatea celor care nu s-au lăsat duși după fenta acestei uneltiri să se retragă din OMS.”, a mai spus Gheorghe Piperea.

 

VIDEO: De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS