ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un boicot în Rusia la nivel național al ID-urilor digitale amenință impunerea unor alte „crotalii” de vite aprobate de Kremlin sub forma identității digitale.

Clubul de fotbal rus FC Rostov a avut o medie de 30.000 de spectatori în 2018/2019; acum abia au fost ocupate 7.000 de locuri, scrie bloggerul Edward Slavsquat, care prezintă istoria „ascensiunii și prăbușirii” Fan ID-ului în Rusia.

Arena Otkritie Bank din Spartak Moscova are o capacitate de 45.000 de persoane (deși capacitatea maximă a fost redusă de Ministerul Afacerilor Interne la 15.000); mai puțin de 4.300 de fani au fost prezenți la primul joc al Spartak din sezonul 2022/2023.

Un total de 207 de persoane au urmărit meciul din 11 martie dintre FC Ural Ekaterinburg și Torpedo Moscova – a doua cea mai proastă prezență din istoria Premier League a Rusiei (RPL).

În medie, prezența la meciurile RPL a scăzut de patru ori față de sezonul pre-COVID 2019/2020.

Cluburile de fotbal din Rusia sunt gata să plătească oameni pentru a participa la meciurile lor, potrivit RT.com

Decizia ciudată a guvernului rus de a crea ID-uri pentru fani – un document de identitate electronic profund inutil – obligatorii pentru participanții la stadion (inclusiv pentru copii mici), a dus, în mod previzibil, la „seppuku” cu încetinitorul pentru RPL.

Pavel Pogrebnyak, un fost atacant al echipei naționale de fotbal a Rusiei, a prezis, la sfârșitul lunii martie, că Fan ID va fi anulat.

La o conferință de presă susținută o săptămână mai târziu de vedetele Spartak s-a cerut un „compromis” pentru a pune capăt boicotului la nivel național al meciurilor de fotbal.

La un an după ce au respins permisele de „sănătate” cu coduri QR, rușii sunt pe punctul de a respinge un alt ID digital, dar la fel de absurd și inutil.

Ascensiunea și prăbușirea Fan ID-ului

Sistemul Fan ID a debutat în timpul competițiilor Cupa Confederației 2017 și Cupa Mondială 2018, care au fost găzduite de Rusia. Eliberate ca insigne laminate, Fan ID-urile au servit ca vize pentru pasionații de fotbal străini și au oferit călătorii gratuite în mijloacele de transport public. ID-urile au fost distribuite și în timpul Campionatului European 2021 – St. Petersburg a găzduit șapte meciuri ale turneului.

După succesul de la Cupa Mondială, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca Fan ID-ul să devină permanent la evenimentele culturale și sportive din țară.

Fan ID-ul avea un avantaj clar pentru vizitatorii străini în Rusia, dar avantajele sale nu au mai fost recunoscute atunci când a fost introdus ca ID național pentru fanii competițiilor sportive.

Alexander Diukov, președintele Uniunii Ruse de Fotbal, a declarat, în 2019, că folosirea Fan ID-ului în RPL ar fi costisitoare, inutilă și neconvenabilă.

În plus, stadioanele rusești erau echipate cu camere CCTV sofisticate și cu alte dispozitive de securitate fanteziste. Ce rost avea forțarea spectatorilor să obțină o carte de identitate specială doar pentru a-i urmări pe sportivi cum lovesc o minge?

Abordarea rațională a lui Diukov cu privire la securitatea la meciurile de fotbal a prevalat până în noiembrie 2021, când 408 de suporteri au fost reținuți pe stadionul VEB Arena pentru participarea la un spectacol pirotehnic neautorizat.

În mod curios, camerele CCTV ale stadionului fuseseră dezactivate, ceea ce a „forțat” poliția să facă arestări fără discriminare. Presa de stat a susținut că hackerii au fost responsabili pentru întreruperea bizară a camerei de supraveghere, dar incidentul nu a fost niciodată investigat.

Aproape peste noapte, Fan ID-ul a fost reintrodus.

După cum a raportat Vedomosti

După acest incident, forțele de ordine au avut în mână un atu important. Dacă, pe stadioane, camerele de supraveghere eșuează, atunci Fan ID-urile ar putea fi un instrument important pentru identificarea unei persoane și stabilirea responsabilității personale.

Restul este istorie.

Adoptat ca lege în decembrie 2021 de către președintele rus Vladimir Putin, sistemul Fan ID permite autorităților să refuze cetățenilor dreptul de a participa la meciurile de fotbal dacă aceștia „au încălcat ordinea publică” la evenimente sportive anterioare sau, mai mult, dacă există „date” care sugerează intenția de a comite viitoare acte ilegale.

Prin urmare, practic, rușilor li se poate interzice definitiv accesul pe stadioanele de fotbal dacă sunt acuzați de o pre-infracțiune.

Cardul laminat a fost înlocuit cu ceva mai șic. Versiunea națională a Fan ID-ului (numită oficial „Fan Card”) este un document de identificare digitală care poate fi obținut numai prin intermediul portalului electronic Gosuslugi al guvernului rus. Întâmplător, Gosuslugi este unit cu Baza de date biometrice unificată a Rusiei. Totul este complet voluntar, desigur.

Pentru ruși, Fan ID-ul a fost întotdeauna o înșelătorie transparentă. Într-un interviu din noiembrie 2020, un reprezentant al unei asociații de fani Spartak a observat:

După cum știm, în spatele unor cuvinte frumoase precum „pace” și „securitate” se fac tot felul de lucruri rele.

Ei încearcă să ne obișnuiască cu un sistem digital prin Fan ID. În versiunea inițială, era un card cu un cod de bare personal. Acum creează un cod QR, care va fi încorporat într-o aplicație pentru telefon.

În întreaga lume, inovațiile digitale sunt implementate într-un ritm rapid în legătură cu coronavirusul... Turnurile 5G sunt instalate peste tot, recunoașterea facială și folosirea de algoritmi care analizează acțiunile fiecărei persoane — mișcările corpului său —, ei pot înțelege ce fel de persoană este [respectivul individ]. Aceasta este digitalizarea tuturor lucrurilor și a tuturor oamenilor.

Am o atitudine pozitivă față de inovații, dar să le folosim pentru economie, pentru lucruri reale care ne vor scuti de o muncă inutilă. Ei ne conving: „Vei putea bea bere pe stadion și vei primi bonusuri, doar acceptă codul QR, e atât de simplu, descarcă aplicația și gata”… Apoi toate datele despre noi vor fi introduse în acest cod QR și vom trăi numai cu acest cod QR.

Boicotarea Fan ID-urilor va duce probabil la probleme financiare serioase pentru RPL, relatează presa rusă.

Prin urmare, guvernul federal va da înapoi în ceea ce privește acest sistem disprețuit universal de „crotalii”?

Trebuie luate măsuri pentru „simplificarea utilizării de către cetățeni a sistemelor de identificare a fanilor fotbalului, în primul rând pentru persoanele cu dizabilități, pensionari și copii”, a instruit Putin cabinetul său, pe 25 martie. 

În același ordin, președintele rus a îndemnat FSB și Ministerul Afacerilor Interne să pregătească un proiect de decret privind utilizarea cărților de identitate digitale (copii digitale ale pașaportului intern).

Când Putin a susținut public permisele naționale de vaccinare – posibil cea mai nepopulară legislație din istoria modernă a Rusiei –, el a sugerat că sistemul ar trebui să fie cât mai „clar și de ușor de înțeles”.

„Ne exprimăm aprecierea noastră față de rușii de rând, care sunt campioni la sfidarea ID-urilor digitale despotice. Însă ne așteaptă provocări serioase în viitor.”, conchide analistul Edward Slavsquat.