ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă lovitură aplicată la adresa libertății de exprimare: satiristul și dramaturgul american C.J. Hopkins se confruntă cu o pedeapsă legală în Germania, care l-ar putea trimite la închisoare pentru 60 de zile sau ar putea să-l forțeze să plătească o amendă de 3.600 de euro, relatează Reclaim the Net.  

Motivul este critica formulată de Hopkins la adresa ministrului german al Sănătății și utilizarea unei imagini aproape invizibile cu o svastică pe o mască, imagine care apare pe coperta ultimei sale cărți, „Ascensiunea Noului Reich [al Noului] Normal: Eseuri despre fabricarea consimțământului”, un pamflet despre răspunsul la nivel mondial la criza pandemiei de Covid.

Hopkins a fost acuzat de diseminarea de „conținutul propagandistic” menit să promoveze obiectivele unei organizații național-socialiste din trecut.

Judecătorul, care a respins deja argumentele lui Hopkins legate de libertatea de exprimare, a emis ordinul de pedeapsă, având în vedere statutul de contravenție al cazului judecat fără jurați. După cum a relatat Racket News, Hopkins va avea, totuși, posibilitatea de a pleda pentru atenuarea pedepsei, deși hotărârea a fost deja pronunțată.

Este greu de imaginat că portretizările satirice ale lui Hopkins pot fi asociate cu vreun efort de a promova agenda nazismului, având în vedere că scopul lucrării este tocmai o critică la adresa autoritarismului.

Însă această tendință (atacul la adresa libertății de exprimare), după cum a afirmat Hopkins, deschide o cale periculoasă către impunerea unei cenzuri dure pe scară largă.

Racket News, o platformă independentă de presă, s-a angajat să-l sprijine financiar Hopkins când cazul va ajunge la verdictul final.

Dar bătălia nu s-a încheiat pentru Hopkins. El a evidențiat importanța cazului său și semnificația sa mai largă: nu este vorba doar despre el, ci despre un atac necruțător asupra libertății de exprimare, libertate care pare să piardă tot mai mult teren.

Redăm mai jos un fragment din reacția lui C.J. Hopkins, postată pe blogul său: 

De câțiva ani îi numesc pe acești oameni „totalitariști” și „fasciști”. Nu îmi face plăcere să fac asta. Nu o fac gratuit. Unii dintre acești oameni mi-au fost prieteni. Îi numesc pe acești oameni drept „fasciști” și constat similitudini între totalitarismul care se dezlănțuie în întreg Occidentul și alte sisteme totalitare anterioare, precum stalinismul (scuze, prieteni marxiști) și, da, cu Germania nazistă, pentru că, în ciuda faptului că există numeroase diferențe, este, în mare parte, totalitarism de manual. Totalitarism pur. Nu există un alt cuvânt, mai potrivit pentru asta... sau pentru cei care îl îmbrățișează cu entuziasm.

Nu voi prezenta din nou argumente pentru această afirmație. Am făcut asta până la saturație, în cea mai mare parte, în cea mai recentă carte a mea, care este interzisă de Amazon în mai multe țări și care este însoțită de un avertisment pe alte site-uri Amazon, [avertisment] care recomandă „să se viziteze OMS, CDC” sau autoritatea națională de sănătate locală, „pentru cele mai recente informații despre Covid-19 și vaccinuri”, înainte de cumpărarea cărții, a cărei copertă este pe punctul să mă transforme oficial într-un „infractor motivat de ură”, cu dosar penal.

Nu avem o problemă juridică complexă aici. Da, svasticile sunt interzise în Germania pentru cine este nazist sau dacă promovează nazismul sau fascismul, dar sunt permise în scopuri de „educație civică, contracarare a activităților anticonstituționale, artă, știință, cercetare și educație, prezentare de evenimente istorice și actuale” și în scopuri similare, conform legislației germane. Chiar credeți că poliția germană care veghează împotriva infracțiunilor motivate de ură, că procurorul și judecătorul nu înțeleg acest lucru? Bineînțeles că înțeleg. Nu sunt complet imbecili. Ei știu că acuzațiile sunt doar un pretext. Și știu că și noi știm că acuzațiile sunt doar un pretext. Nu le pasă. Nu au de ce să le pese. Nici măcar nu trebuie să pretindă că respectă statul de drept. Nu mai este nevoie [să pretindă asta]. Pentru că știu că majoritatea maselor îi cred pe ei.

Scopul unor astfel de urmăriri penale (și al unor urmăriri penale mult mai grave și semnificative, precum cea împotriva lui Julian Assange, de exemplu) este să transmită un mesaj. Încălcarea evidentă a statului de drept, absurditatea flagrantă a acuzațiilor, disprețul manifestat deschis față de principiile democratice, toate acestea fac parte din mesaj. Nu este un mesaj despre lege. Este un mesaj despre putere. Despre cine o are și cine nu. Și despre ce li se întâmplă celor care refuză să se conformeze.