ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul întâlnirii anuale a WEF (Forumului Economic Mondial) de la Davos, 2023, a fost organizat un seminar foarte important despre „Transparența creierului”. A fost prezentată o tehnologie nouă, dar funcțională, care permite scanarea creierului uman prin dispozitive portabile (nu sunt necesari electrozi). Astfel de scanări permit computerelor IA să citească și să interpreteze starea de spirit a purtătorului prin detectarea instantanee a undelor cerebrale înregistrate, scrie bloggerul Igor Chudov, într-o postare pe blogul său, în care oferă detalii despre această prezentare de la Davos. Mai jos oferim fragmente relevante din postarea sa:

Dispozitivele despre care se discută în prezentare există deja. Sistemele de inteligență artificială asociate cu astfel de dispozitive vor permite o perspectivă fără precedent asupra stării mentale și emoționale a purtătorului.


Imaginea de mai sus arată o angajată care are gânduri amoroase cu privire la un nou coleg de serviciu (min. 02:02 in video). Niște căști portabile care scanează creierul informează imediat biroul companiei despre astfel de dorințe interzise, care i-ar putea afecta angajatei productivitatea. Pe ecran apare imediat mesajul „CHESTIUNILE ROMANTICE LA BIROU SUNT STRICT INTERZISE”, readucând-o către o mentalitate productivă și amintindu-i cine este șeful.

O ilustrație în desene animate a unor astfel de mașini este prezentată aici:


Prezentatoarea din seminarul WEF, Nita A. Farahany, nu descrie o tehnologie viitoare. Ea explică, la min. 3:30, că toate capabilitățile descrise mai sus există deja și se dezvoltă rapid.


Din prezentarea lui Nita A. Farahany:

Acesta este viitorul care a sosit deja. Tot ceea ce tocmai ați văzut în acest videoclip se bazează pe tehnologie care este deja folosită. Inteligența artificială a permis progrese în decodificarea activității creierului pe care nu le-am crezut niciodată posibile.

Ați auzit multe despre inteligența artificială în ultimii ani. Aici, la Davos, este subiectul momentului. Dar vreau să vorbesc despre aceasta într-un mod diferit, și anume despre capacitatea de a decoda activitatea undelor cerebrale. Tot ceea ce gândiți și simțiți sunt doar date. Date care, în modele mari, pot fi decodificate folosind inteligența artificială.

Să ne gândim la asta: o persoană obișnuită rulează mii de gânduri în fiecare zi. Pe măsură ce se formează un gând (un calcul matematic, că ești fericit, obosit, că ți-e foame), neuronii se activează în creier, în minuscule descărcări electrice. Un anumit gând declanșează sute de mii de neuroni în modele caracteristice care pot fi decodificate prin electroencefalografie și dispozitive alimentate de inteligența artificială.

Dispozitivele portabile de citire a gândurilor despre care Nita vorbește nu arată ciudat și nu sunt greu de manevrat. Iată mai jos două astfel de dispozitive:


Metaverse (Facebook) investește masiv în tehnologiile de scanare a creierului

Nita menționează (6:10) că Facebook și companiile de tehnologie „investesc masiv în aceste dispozitive”.

Big Tech se așteaptă să renunțăm la tastaturi și mouse-uri.

În viitorul apropiat, aceste dispozitive [de scanare a creierului] vor fi principalul mod în care vom interacționa cu restul tehnologiei noastre.

Gândiți-vă la asta un minut. Va trebui să purtăm un scanner pentru creier pe care să îl folosim cu noile gadgeturi minunate ale Big Tech (care vor fi probabil furnizate gratuit). Scanerul va transmite activitatea undelor noastre cerebrale către motoarele IA ale Big Tech. IA este voluminoasă și nu poate fi integrată într-o tabletă sau un telefon, așa că undele noastre cerebrale vor fi colectate central de Facebook sau de o altă companie Big Tech.

În timp ce te vei afla în realitatea virtuală a Metaversului sau vei face altceva folosind interfața umană a scanerului cerebral, îți vor veni în minte gânduri aleatorii. Scanerul va comunica acest gând către IA. IA îl va decoda și îți va arăta reclame relevante, probabil chiar ÎNAINTE ca procesul tău de gândire să se încheie!

Posibilitățile de abuz sunt nesfârșite. De exemplu, să presupunem că un designer woke al unui astfel de IA sau un birocrat de la un „consiliu guvernamental responsabil cu dezinformarea” ar decide că trebuie să-i împiedice pe oameni să aibă gânduri care neagă schimbările climatice. (E doar un exemplu.)

„Libertatea cognitivă” va deveni o glumă

Trebuie să recunosc că prezentarea de la WEF vorbește demagogic despre independență umana și chiar folosește termenul de „libertate cognitivă”. Sunt însă doar vorbe goale pentru a ascunde planuri mai mari.

Nita imaginează un viitor în care toți vom fi forțați să folosim scanere cerebrale dacă vom vrea să ne câștigăm existența (13:10):


Ce se întâmplă dacă nu avem încotro? Ce se întâmplă dacă avem monitorizare omniprezentă? … Supravegherea este parte din viața noastră de zi cu zi.

„Libertatea cognitivă” menționată mai sus nu poate exista dacă o IA netransparentă, operată de companii gigant guvernate de o multitudine de comitete „Accountable Tech” [promovând monitorizarea „responsabilă” cu privire la ceea ce este postat pe platformele de social media], oferă oamenilor o realitate virtuală concepută pentru a extrage venituri maxime și a exercita o influență maximă.

Aceste motoare IA vor fi inevitabil programate pentru a ne influența gândirea dincolo de domeniul comercial. Dacă se va întâmpla asta, cei mai mulți oameni vor urma probabil îndemnurile „inteligente” ale unor stăpâni anonimi, lipsiți de răspundere și extrem de puternici, asupra gândirii umane.

Educația, publicitatea și propaganda la care toți suntem expuși ne modelează în moduri puternice, dar greu de observat. Prin urmare, „libertatea cognitivă” este, cel mult, o aspirație demnă de urmat, însă nu un concept alb-negru.

Cu toate acestea, odată cu apariția IA care înregistrează undele cerebrale a milioane de oameni și le influențează, „libertatea cognitivă” va deveni o glumă.

În viitor, va mai putea să gândească independent un copil care va crește cu un scaner „confortabil” de unde cerebrale, cufundat în realitatea virtuală și care va fi pe deplin modelat de metaversul condus de IA?

Are o ființă umană obișnuită șansa de a rezista în fața unui motor IA de scanare a creierului la fel de puternic ca milioane de creiere umane și antrenat în baza unui „set de date umane” uriaș? Există vreo posibilitate ca un băiat sau o fată care vor crește într-o realitate virtuală modelată de aceste sisteme să poată dezvolta o gândire independentă? Nu, după părerea mea.

Un astfel de viitor poate părea atractiv pentru unii. Susținătorii unei astfel de idei pot spune că ea va ajuta la „a face oamenii mai buni, învățându-i lucruri bune la o scară mare”, ceea ce înseamnă „lucruri bune” fiind definit convenabil în funcție de valorile designerilor.

IA părtinitoare pare să fie norma în zilele noastre:

Mă sperie acest lucru pentru că astfel de sisteme ne pun la cheremul unor stăpâni anonimi ai gândirii și ne reduc individualitatea umană la zero. Și, dacă oamenii nu mai sunt cu adevărat individuali, ci ajung cu toții modelați de aceeași realitate virtuală IA care scanează creiere, nu putem fi cu ușurință eliminați?

Scanarea undelor cerebrale devine ceva tot mai la modă. Se investesc mulți bani în asta. WEF îi place ideea. Modalitățile cum poate fi aplicată sunt discutate la adunările mondiale ale celor mai influenți oameni.

Din păcate, lucrurile nebunești pe care le-am descris aici sunt chiar acolo, în prezentarea WEF. Nu am inventat nimic. Articolul meu nici măcar nu se bazează pe vreo compilație de materiale separate! Tot ceea ce discut aici se află într-un singur videoclip WEF.

Scanerele de unde cerebrale sunt dezvoltate comercial și vor fi folosite în curând pentru a extrage trilioane de dolari de la mine, de la tine și de la copiii noștri. De asemenea, ele vor fi folosite pentru a „modela generațiile viitoare” după cum doresc stăpânii neresponsabili, nealeși și anonimi ai noului univers.

Acesta este viitorul pe care îl dorim?
Sunteți de acord cu Nita Farahany, care spune că „tot ceea ce gândiți și simțiți sunt doar date”?