ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Simulacrul descrie cel mai succint ceea ce se întâmplă cu omenirea. Părți mari din omenire au căzut deja complet în el; vor urma și mai mulți. Pe măsură ce se detașează de realitate, ei își pierd orice capacitate de a distinge ce este real și ce nu este real.

Într-adevăr, ei sunt incapabili de asta. Aceasta e ideea principală a filmului The Matrix. Dacă nu ați făcut niciodată asta, ar trebui să vedeți singuri cum este reprezentată societatea. Și, nu întâmplător, rolul uriaș pe care îl joacă IA.(Patrick Wood)

Fondatorul site-ului Technocracy News a postat un text excelent, pe care l-am tradus pentru Active News:

Puțini oameni au experimentat cu adevărat trecerea de la modernitate la post-modernitate (1970-2023). Schimbările graduale în modul în care percepem realitatea au făcut greu de înțeles această călătorie. Totuși, au existat oameni care au urmărit cu atenție ce s-a întâmplat și au lăsat în urma lor multe analize, precum filosoful creștin Francis Schaeffer („Cum ar trebui să trăim atunci: ascensiunea și declinul gândirii și culturii occidentale”, 1976), futuristul Alvin Toffler („Șocul viitorului”, 1971) și filsoful francez Jean Baudrillard („Simulacre și simulare”, 1981).

În eseul meu anterior, „Realitatea scapă pe ușa din spate”, am introdus conceptul lui Baudrillard de simulare și simulacre și am scris „Colapsul total al realității este pe punctul să aibă loc”.

De ce? Printre altele, dezvoltarea IA avansează în progresie geometrică, potențial dublându-se la fiecare 12-18 luni, amenințând să înlocuiască ceea ce a mai rămas din realitate cu un simulacru. Baudrillard a demonstrat această progresie de la realitate la anti-realitate:

În timp ce reprezentarea încearcă să absoarbă simularea interpretând-o ca pe o reprezentare falsă, simularea învăluie întregul edificiu al reprezentării ca fiind un simulacru. Acestea ar fi fazele succesive ale imaginii:

— este reflectarea unei realități profunde;

— maschează și denaturează o realitate profundă;

— maschează absența unei realități profunde;

— nu are nicio legătură cu nicio realitate;

— este propriul său simulacru pur.

Matricea

Milioane de oameni au văzut filmul din 1999 The Matrix, un film cyber-punk, științifico-fantastic, care a zguduit lumea. Chiar și astăzi, oamenii vor exclama: „Trăim în matrice”, fără să aibă însă nicio idee despre ce vorbesc.

De fapt, filmul s-a inspirat în mare măsură din filosofia lui Jean Baudrillard. Cartea sa „Simulacre și simulare” a fost lectură obligatorie pentru întreaga distribuție.

În modernitate, subiectul stăpânește asupra obiectului. Procesul este inversat în post-modernitate, odată cu triumful obiectului asupra subiectului. În Matrix, se vede cum mașinile stăpânesc asupra omului, în loc ca omul să aibă stăpânirea asupra lor. Putem vedea asta peste tot astăzi. Iar lupta rezistenței [a celor liberi, care se opun] este la fel de vitală astăzi ca și în film.

Obiectele care ne controlează

Omul este din ce în ce mai dominat de obiectele pe care le-a creat: IA, telefoane inteligente, rețele sociale, virusuri, vaccinuri etc. Fiecare strat maschează din ce în ce mai mult realitatea, înlocuind-o cu hiper-realitatea, toate acestea îmbinându-se pentru a crea un simulacru și mai mare. În final, simulacul nu mai are nicio legătură cu nicio realitate. Este anti-realitate.

Am avertizat ferm cu privire la natura mecanicistă a tehnocrației și transumanismului în cartea mea „Tandemul malefic dintre tehnocrație și transumanism”. Acestea ne devalorizează ca oameni și distrug conexiunile sociale necesare pentru a menține societatea unită.

Aceste efecte sunt evidente în lumea Inteligenței Artificiale, după cum arată, de exemplu, acest articol

Speranța lui [Sam] Altman [de la OpenAI] este că inteligența artificială generală (AGI) va avea aproximativ aceeași inteligență ca a unui „om de nivel mediu pe care l-ați putea angaja pentru a vă fi coleg de muncă”. Este o afirmație deconcertantă, având în vedere că Altman se pare că dorește să înlocuiască munca oamenilor normali cu un AGI nerealizat încă.

Soluția lui Altman pentru șomajul răspândit care va rezulta este Venitul de bază universal, idee care datează din anii 1930, [fiind promovată în] mișcarea tehnocrației. Mai mult, Altman îi consideră pe acei oameni nu doar ca șomeri, ci mai degrabă ca „neangajabili” – ei nu vor fi capabili să-și găsească un loc de muncă.

De fapt, ei vor trăi într-un simulacru. Într-adevăr, ei vor trăi în Matrix, unde o anumită realitate artificială le va ocupa mintea, în timp ce corpurile lor vor fi recoltate pentru energie.

Distrugerea realității este un proces în desfășurare și s-ar putea încheia în doi sau trei ani. Masele îl vor urma pe flautistul „care atrage urmăritori prin carismă sau promisiuni false”.

Pentru a evita să fim absorbiți în gaura neagră a anti-realității, există lucruri pe care le putem face acum:

Decideți dacă doriți sau nu să luați „pilula albastră” sau „pilula roșie”. Mulți vor alege „pilula albastră” și vor fi mulțumiți de ea.
Alegeți să „țineți cu dinții” de realitate cu orice preț.
Învățați cum să identificați simulări și simulacre.
Eliminați sau limitați utilizarea obiectelor care ajung să vă domine.
Fiți mereu atenți să vă păstrați propria umanitate.
Căutați să fiți în conexiune cu cei care se dedică principiilor de mai sus.