ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O agenție din subordinea Organizației Națiunilor Unite a avertizat cu privire la implanturile cerebrale, cum sunt cele din proiectul Neuralink al lui Elon Musk, și la potențialul lor de a fi folosite ca „arme care modifică personalitatea”.

Organizația ONU pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a emis avertismentul prin intermediul Comitetului Internațional de Bioetică (IBC). Potrivit IBC, neurotehnologia ar putea duce la „noi posibilități de monitorizare și manipulare a minții umane prin neuro-imagini [și] [programe] de modificare a personalității”, relatează America First Report

Din acest motiv, agenția ONU elaborează acum o strategie pentru înființarea unui „cadru etic” mondial pentru protejarea umanității de potențialele abuzuri prin tehnologia cipurilor în creier. UNESCO se teme că aceste abuzuri vor fi accelerate de progresele în inteligența artificială (AI).

„Avansăm către o lume în care algoritmii ne vor permite să decodificăm procesele mentale ale oamenilor”, a constatat Gabriela Ramos, director general adjunct al UNESCO pentru științe sociale și umane. Ea a adăugat că descoperirile în neurotehnologie, care ar putea „manipula direct mecanismele creierului [oamenilor] care stau la baza intențiilor, emoțiilor și deciziilor lor”, au implicații „considerabile și potențial dăunătoare”.

Economistul Mariagrazia Squicciarini, care conduce biroul executiv al sectorului științelor sociale și umane din cadrul UNESCO, împărtășește aceeași viziune. Potrivit acesteia, capacitatea algoritmilor de învățare automată de a extrage rapid modele din date complexe, cum sunt scanările fMRI ale creierului, va accelera accesul cipurilor la mintea umană.

Comitetul Internațional de Bioetică al UNESCO a convocat o conferință pe 13 iulie la care au fost prezenți 1.000 de participanți. Rezultatele conferinței au fost publicate pe 18 iulie într-un raport de 91 de pagini.

„Dezvoltarea spectaculoasă a neurotehnologiei – precum și a noilor biotehnologii, nanotehnologii și [tehnologii ale informației și comunicațiilor] – face ca mașinile să fie din ce în ce mai umanoide. Oamenii devin din ce în ce mai conectați la mașini și AI”, se arată în raport.

„Este necesar să se anticipeze efectele implementării neurotehnologiei. Există o legătură directă între libertatea de gândire, statul de drept și democrație”, adaugă autorii raportului.

Musk descrie implanturile ca fiind „înlocuirea unei bucăți de craniu cu un ceas inteligent”

Potrivit raportului IBC, neurotehnologia reprezintă o provocare în ceea ce privește „unele aspecte de bază ale demnității umane, cum sunt confidențialitatea vieții mentale sau autonomia individuală”. Pentru a aborda aceste aspecte, comitetul a cerut o transparență mai largă în domeniul cercetării în neurotehnologie din industrie și mediul academic. De asemenea, a cerut elaborarea „neuro-drepturilor” pentru includerea în dreptul internațional al drepturilor omului.

Avertismentul UNESCO cu privire la neurotehnologie vine după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a acordat aprobarea federală pentru proiectul lui Musk Neuralink, pentru a efectua studii pe oameni. Implanturile Neuralink vor conecta creierul la cloud prin intermediul unor electrozi filiformi cusuți în anumite zone ale creierului. Acești electrozi vor comunica cu un cip pentru a citi semnalele produse de neuronii creierului.

„Întrucât semnalele neuronilor ajung să fie traduse direct în controale motorii, Neuralink le-ar putea permite oamenilor să controleze cu mintea tehnologiile externe… [și să recâștige] funcțiile motorii pierdute sau mișcările musculare”, scrie Daily Mail. Musk însuși a descris implanturile ca fiind „înlocuirea unei bucăți de craniu cu un ceas inteligent”.

Compania Neuralink a făcut obiectul unei investigații de către inspectorul general al Departamentului Agriculturii din SUA pentru posibile încălcări ale Legii privind bunăstarea animalelor. Ancheta, lansată la cererea unui procuror federal, s-a axat asupra „suferinței extreme” experimentate de maimuțele pe care au fost testate implanturile cerebrale.

Raportul IBC a atras atenția în mod specific asupra riscurilor prezentate de tehnologiile AI bazate pe cipuri cerebrale cu „dublă utilizare”, care pot fi reprogramate cu ușurință în scopuri răuvoitoare. Astfel de tehnologii au „potențialul de a adânci inechitățile sociale, de a dăuna vieții private a persoanelor și de a furniza metode de manipulare a oamenilor”.

„Dezvoltările inovatoare în neurotehnologie oferă un potențial fără precedent. Dar trebuie să rămânem conștienți de impactul negativ dacă este folosită în scopuri rău intenționate. Trebuie să acționăm acum pentru a ne asigura că nu va fi folosită în mod abuziv și nu va amenința societățile și democrațiile noastre”, a atras atenția Ramos.

Un videoclip pe canalul RogueRunnerRanch de pe Brighteon.com explică de ce neurosupravegherea și armele pentru modificarea personalității – sub forma implanturilor cerebrale – sunt următorul pas către transumanism.