ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Guvernul trebuie să devină la fel de flexibil și mobil ca o companie IT, să automatizeze toate funcțiile și serviciile, (...) să înlăture 60% dintre funcționari, să introducă privatizarea pe scară largă și externalizarea funcțiilor guvernamentale”, a declarat ministrul ucrainean al Transformării Digitale.

Este posibil ca Ucraina să sufere de un val în creștere de întreruperi de curent și de Internet, pe măsură ce războiul proxy dintre Rusia și NATO se intensifică, dar asta nu pare să fi atenuat ambițiile guvernului Zelenski de a transforma țara într-o „țară a minunilor” digitală, scrie nakedcapitalism.com, într-o analiză despre cum Ucraina are în plan să devină un bastion al tehnocrației.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Ucrainei a dezvăluit planurile pentru o E-grivnă digitală, iar Kievul a semnat un acord comercial digital (ACD) cu Regatul Unit. 

„ACD” recent semnat are drept scop aparent să ajute economia ucraineană să se redreseze și, în același timp, să stimuleze producția digitală a ambelor țări. Acordul conține o prevedere referitoare la colaborarea cu privire la implementarea identității digitale. Într-un comunicat de presă al guvernului britanic, se precizează:

Există o nevoie esențială ca oamenii să poată folosi soluții digitale pentru a dovedi că sunt cine spun că sunt, în ciuda pierderii documentației critice sau a deplasării peste granițe. Acordul oferă un cadru prin care Regatul Unit și Ucraina să coopereze pentru a promova compatibilitatea între sistemele lor de identitate digitală, pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Deși este adevărat că identificarea cetățenilor în timpul războiului este o chestiune provocatoare, dar și vitală, identitatea digitală este un domeniu în care Ucraina deja excelează. De fapt, după cum arată grupul pentru drepturile digitale Reclaim the Net, poate da lecții Marii Britanii în această chestiune:

ID-ul digital extrem de sofisticat [dezvoltat] în Ucraina, Diia, este folosit pentru a oferi publicului acces online la majoritatea serviciilor guvernamentale. Conține nouă acreditări digitale: cartea de identitate, certificatul furnizorului de identitate (IDP) pentru acces la rețea, certificatul de naștere, pașaportul, permisul de conducere, numărul fiscal, cartea de student și certificatul de înmatriculare a vehiculului.

Diia a fost lansată pentru prima dată în februarie 2020 de către Ministerul Transformării Digitale, înființat la sfârșitul anului 2019. Platforma este finanțată parțial de inițiativa eu4digital a Uniunii Europene, care, în propriile sale cuvinte, „își propune să extindă beneficiile Piaței Unice Digitale a Uniunii Europene către statele partenere estice, direcționând sprijinul UE ătre dezvoltarea potențialului economiei digitale și al societății [digitale], pentru a aduce creștere economică, a genera mai multe locuri de muncă, a îmbunătăți viața oamenilor și afacerile.”

Sprijinul UE pentru transformarea digitală a Ucrainei este, de asemenea, un mijloc prin care Ucraina să fie adusă mai aproape de Piața Unică Digitală a UE, potrivit ambasadorului Matti Maasikas, șeful delegației Uniunii Europene în Ucraina. Scopul final al Diia, care înseamnă „acțiune” în ucraineană, este digitalizarea și automatizarea tuturor serviciilor guvernamentale, ca parte a conceptului „Statul într-un smartphone”, promovat de președintele Volodimir Zelenski.

Digitalizarea serviciilor guvernamentale în Ucraina este un proiect anterior conflictului cu Rusia, însă, în spiritul ideii de a nu lăsa niciodată o criză bună să se irosească, acest proiect a fost extins și accelerat semnificativ în lunile anterioare. La începutul lunii martie, Simon Johnson, fost economist șef la FMI, și Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au propus ideea creării unui venit de bază universal, finanțat cu miliardele de euro reprezentând active rusești înghețate.

După cum a spus ministrul ucrainean al Transformării Digitale și viceprim-ministrul Mihailo Fedorov participanților la ediția din 2021 a programului Young Global Leaders al Forumului Economic Mondial, obiectivul guvernului este de a crea un sistem de identificare digitală care, într-un termen de trei ani, ar transforma Ucraina cel mai convenabil stat din lume prin faptul că va opera ca un furnizor de servicii digitale. „Construim viziunea despre un guvern postbelic”, a spus acesta. În această viziune, guvernul va fi digitalizat, privatizat, automatizat și externalizat:

Guvernul trebuie să devină flexibil și mobil ca o companie IT, să automatizeze toate funcțiile și serviciile, să își schimbe semnificativ structura, să reducă 60% dintre funcționari, să introducă privatizarea pe scară largă și externalizarea funcțiilor guvernamentale. Chiar și la vamă. Numai un astfel de Guvern va putea implementa reforme rapide și îndrăznețe pentru a reconstrui țara și a asigura o dezvoltare rapidă.

Potrivit unui articol din septembrie 2022 pentru site-ul „Soluții IT pentru dezvoltare”, articol semnat de Troy Etulain, un fost consilier al ministrului ucrainean al Infrastructurii, care locuiește la Washington, popularitatea Diia explodează în timp ce ambițiile Kievului pentru platformă continuă să crească:

În 2021 erau 12 milioane de utilizatori Diia. Până în august 2022, numărul a crescut la 18 milioane, 50.000-70.000 de utilizatori alăturându-se zilnic. Viceprim-ministrul și ministrul Transformării Digitale (și prietenul lui Zelenski) Mihailo Fedorov are încă multe ambiții în ceea ce privește Diia...

Diia își extinde rapid serviciile. În august, Diia a lansat un serviciu prin care oamenii își pot înregistra proprietățile deteriorate sau pierdute din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina, inclusiv încă din 2014, când Rusia a început să ocupe Crimeea. Deși cetățenii pot aplica acum, va fi formată o comisie la o dată ulterioară care să evalueze cererile de daune. În curând, guvernul îl va folosi pentru a plăti pensiile.

Ministrul Fedorov are nobila ambiție de a combate corupția minoră prin mutarea pe Diia a micilor tranzacții oficiale, cum sunt depunerea unei cereri de autorizație de construcție sau obținerea oricărui tip de licență. De asemenea, în august, el a anunțat integrarea Diia în platforma poloneză de guvernare digitală myObywatel.

Următorul pas: stabilirea unei monede digitale a băncii centrale

Etulain, care, conform propriei sale biografii „are experiență în proiectarea și implementarea” programelor de dezvoltare media și în domeniul tehnologiei, „inclusiv strategii pentru ONU și USAID”, a evidențiat unul dintre următorii pași-cheie în transformarea digitală a Ucrainei: stabilirea unei monede digitale a băncii centrale (CBDC). O monedă digitală a băncii centrale ar fi aproape imposibil de implementat fără a instala mai întâi un sistem de identitate digital controlat de la nivel central. Iată ce spune Etulain:

Fiecare grivnă digitală va avea propriul său număr de identificare unic, la fel cum fiecare dolar american fizic are un număr de serie unic și poate fi urmărit tranzacție după tranzacție. Acest lucru va ajuta enorm la urmărirea modului în care au fost cheltuite fondurile pentru reconstrucție. Și, odată cu creșterea încrederii internaționale, va veni un sprijin sporit.

Ideea unei monede digitale naționale (numită și monedă digitală a băncii centrale sau CBDC) nu este nouă. Rezerva Federală a SUA are în vedere implementarea unui dolar digital. În 2021, prietenii Ucrainei de peste Marea Neagră din Georgia și-au lansat propria monedă digitală, în mare parte pentru a stopa corupția (și pentru a permite plățile instantanee și, eventual, contractele inteligente). De asemenea, în 2020, Banca Națională a Ucrainei a luat în considerare ideea.

În mod evident, digitalizarea plăților de-a lungul întregului lanț valoric al reconstrucției va face lucrurile mai eficiente, în special dacă este integrată o grivnă digitală. Și, pe lângă faptul că monedele digitale promit să reducă costul capitalului (imprimarea banilor, a asigura stocul bancomatelor, transportul în vehicule antiglonț), doar imaginați-vă logistica dificilă și costisitoare care să asigure numerar în zonele cu infrastructură distrusă.

Control fără precedent

Fedorov crede că, dacă oamenii primesc un grad copleșitor de confort, nu vor avea de ales decât să aibă încredere în tehnologie.

Există, în toate acestea, un aer de rău augur de TINA („there is no alternative”, „nu există alternativă” - Margaret Thatcher) cu privire la evoluțiile care accelerează rapid în privința implementării identității digitale și a CBDC, atât în Ucraina, cât și în întreaga lume. După cum s-a menționat la începutul acestui articol, guvernul Ucrainei și al Regatului Unit au convenit să colaboreze în chestiunea identității digitale, așa cum a făcut deja Regatul Unit și Singapore. Acordul vine în urma unei colaborări similare privind ID-ul digital între Ucraina și Estonia, care a digitizat, de asemenea, multe dintre serviciile sale guvernamentale.

În UE, Consiliul European tocmai a adoptat o poziție comună cu privire la propunerea de legislație privind cadrul pentru o identitate digitală europeană (eID). De asemenea, Rusia intenționează să lanseze un ID digital și are în plan un program pilot privind rubla digitală anul viitor. În același timp, în SUA, zece organizații de advocacy, inclusiv Better Identity Coalition, au cerut Congresului să adopte legea Improving Digital Identity Act din 2022, care autorizează guvernul să dezvolte infrastructura federală pentru identitatea digitală. Toate acestea au loc, practic, fără ca publicul să conștientizeze, cu atât mai puțin să participe.