ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Acest articol este de acum câțiva ani, dar este o bună introducere despre praful inteligent. Tehnologia și industria care se formează în jurul acestuia sunt uriașe și total transformatoare. Desigur, nu trebuie să fie surprinzător că în primul rând DARPA a început să-l exploreze, pentru aplicații militare pe câmpul de luptă. Apoi, oamenii de știință tehnocrați l-au preluat din această zonă.” (Patrick Wood)  

Mai jos, un rezumat al articolului:

Praful inteligent se referă la rețelele fără fir ale unor platforme autonome de calcul și de detectare la scară submilimetrică, nu mai mari decât un grăunte de nisip. Praful inteligent detectează și înregistrează date despre mediul înconjurător, cum sunt lumina, temperatura, sunetul, prezența toxinelor sau vibrațiilor și transmite fără fir aceste date către sisteme informatice mai mari.

Praful inteligent constituie viziunea unui viitor în rețea, în care rețele inteligente de trilioane de senzori minusculi simt, gustă, miros, văd și aud încontinuu ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător, comunică între ei și schimbă informații. Rețelele de praf inteligent sunt dispozitivele cele mai avansate de tipul Internetul Lucrurilor (IoT).

Praful inteligent este revoluționar deoarece senzorii sunt suficient de mici pentru a fi plasați oriunde, chiar și în zone înguste și dificile. Un alt avantaj uriaș este că aceste dispozitive funcționează fără nicio intervenție umană, deoarece sunt preprogramate și, în ciuda dimensiunilor lor mici, au propria lor sursă de alimentare.

Se așteaptă ca această tehnologie nu numai să monitorizeze construirea sigură a clădirilor, conductele, echipamentele fabricilor și procesele de fabricare a medicamentelor, dar, de asemenea, va permite calculul bazat pe Inteligența Artificială, în mod autonom și omniprezent, cât mai aproape de utilizatorul final, cum ar fi pentru autentificare, proceduri medicale și monitorizare, detectare și urmărire, monitorizarea industrială și a lanțurilor de aprovizionare și aplicații în domeniul apărării.

Rețelele de praf inteligent conțin fire („grăunte de praf”) care combină funcții precum detectarea, calculul, capacitățile de comunicare fără fir și alimentarea autonomă cu energie într-un pachet mic, cu un volum de câțiva milimetri cubi sau chiar mai puțin.

Deși dispozitivele de „praf inteligent” încă nu sunt chiar de dimensiunea prafului, cercetătorii speră să micșoreze aceste dispozitive până la dimensiunea unui fir de praf prin nanotehnologie.

Praful inteligent se bazează pe sisteme microelectromecanice sau MEMS. MEMS constau în orice combinație de componente mecanice (pârghii, arcuri, membrane etc.) și electrice (rezistoare, condensatoare, inductori etc.) care funcționează ca senzori sau actuatori. În viitor, pe măsură ce vor avansa tehnologiile de fabricație, acestea se vor micșora și mai mult, până la NEMS – sisteme nanoelectromecanice.

Firele de praf inteligent sunt construite folosind tehnici convenționale de microfabricare în siliciu și pot rămâne suspendate într-un mediu similar cu praful (de unde și numele).


Praful neural

Cercetătorii au dezvoltat un dispozitiv fără fir sigur, la scară milimetrică, suficient de mic pentru a fi implantat în nervii individuali, capabil să detecteze activitatea electrică a nervilor și a mușchilor în corp și care utilizează ultrasunetele pentru a se cupla la energie și a comunica. Ei numesc aceste dispozitive praf neural:

 
Și, deși încă nu au fost conectate la rețea, cercetătorii au demonstrat deja fezabilitatea inserării cipurilor de computer în celule individuale:

 
Îngrijorări legate de riscuri

Probleme privind confidențialitatea 
Mulți dintre cei care manifestă rezerve cu privire la implicațiile în lumea reală sunt îngrijorați de problemele de confidențialitate. Dispozitivele bazate pe praful inteligent vor deveni atât de mici încât vor fi invizibile cu ochiul liber și, prin urmare, extrem de greu de detectat. Ele pot fi programate să înregistreze orice sunt capabili să înregistreze senzorii lor. Probabil nu veți ști cine colectează datele și ce fac cu ele. Ne putem imagina implicațiile negative privind confidențialitatea dacă praful inteligent cade pe mâini greșite.

Controlul 
Odată ce miliarde de dispozitive de praf inteligent sunt distribuite într-o zonă, va fi dificil să fie culese sau capturate dacă va fi necesar. Având în vedere că sunt atât de mici, va fi dificil să fie detectate dacă nu ești conștient de prezența lor. Volumul de praf inteligent care ar putea fi folosit de o persoană răuvoitoare, de o companie sau un guvern rău intenționate îl poate face dificil de controlat de către autorități, dacă va fi necesar.

Sănătatea 
De îndată ce particulele inteligente de praf vor fi micșorate la scară nanometrică, profilul lor de risc va fi similar celui asociat nanoparticulelor în general, cu riscuri potențiale pentru sănătate legate de inhalarea sau ingerarea lor.

Probleme de natură legală
Lipsa securității informațiilor obținute de rețelele de praf inteligent creează nu numai probleme privind confidențialitatea, dar rețeaua poate fi accesată fără autorizație (piratată) de către terți, iar informațiile pot fi utilizate în scopuri ilegale.