ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Până la închiderea acestora, la 1 iulie, centrele de vaccinare din Capitală și din țară au primit produse expirate încă din februarie, cu prelungirea acordată de Ministerul Sănătății. Puținii români care se mai duc în aceste centre refuză însă să accepte vaccinurile expirate. Chiar și medicii de familie spun că nu acceptă să administreze populației produse cu data de valabilitate depășită.

Cam prin toate centrele de vaccinare din țară se mai găsesc acum doar vaccinuri Covid expirate din luna februarie, însoțite de o hârtie de la Ministerul Sănătății, în care se prelungește cu șase luni perioada de valabilitate.

Românii nu acceptă să se vaccineze cu produse expirate, însă nu găsesc altceva în puținele centre care au mai rămas deschise. Ultima prelungire oficială a perioadei de valabilitate a vaccinurilor s-a produs în septembrie 2021, când, în urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech pentru loturile fabricate anterior datei de 10 septembrie și depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius. Documentul a fost transmis atunci direcțiilor de sănătate publică județene/a municipiului București pentru punerea în aplicare a prevederilor punctuale prevăzute în acest sens, stabilindu-se extinderea cu 3 luni a perioadei de valabilitate, până la sfârșitul anului 2021.

Un alt document de prelungire a valabilității vaccinurilor Covid nu a mai fost însă emis. Ministerul Sănătății atrăgea atenția, într-un proiect de act normativ, că una dintre limitările campaniei de vaccinare a fost producția vaccinurilor cu termene scurte de valabilitate. Faptul că termenele s-au prelungit din pix nu a reușit să liniștească pe nimeni, iar România este singura țară din UE care a acceptat să utilizeze vaccinurile expirate.

Prospectele, schimbate

În prospectul inițial al vaccinului anti-Covid Pfizer, scria clar că produsul nu trebuie utilizat după data de expirare înscrisă pe cutie și pe etichetă, iar perioada de valabilitate era de 9 luni. Ulterior, termenul de valabilitate a fost majorat la 12 luni. ”Eu am spus din capul locului, de când eram la centrul de vaccinare, că nu voi folosi vaccinuri expirate. Dacă doresc, îl pot face DSP-urile, că ele își asumă responsabilitatea. Lumea venea și întreba când expiră vaccinul și îmi cereau să le arăt data de pe flacon. Au fost oameni care au fotografiat flaconul, ca să vadă termenul de valabilitate. Eu nu am acceptat niciodată un medicament care să fie expirat, nici măcar în ultima zi de valabilitate. Doamne ferește, poate face pacientul o reacție adversă. Nu poți merge pe ideea să-i păcălești pe oameni și să nu le spui că vaccinul e expirat”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicină de Familie (UPIMF). Aceasta ne spune că, atunci când s-au închis centrele de vaccinare din rural, produsele au fost mutate prin diferite locuri. După decongelare, vaccinurile Pfizer mai puteau fi folosite timp de 30 de zile, iar vaccinurile Johnson, trei luni, iar mai apoi 4 luni. După dizolvare, vaccinurile nu puteau fi utilizate decât într-un interval de 6 ore.

Transportat cu autobuzul

Noul Contract-cadru aduce și penalități medicilor de familie, cărora li se vor imputa dozele de vaccin anti-Covid nefolosite, astfel că nimeni nu mai vrea să se complice. Mai mult, medicii de familie vor fi nevoiți să se ducă la DSP-uri ca să-și ia vaccinurile. ”Nu este normal să transporți un produs biologic cu mașina ta sau în autobuz, că mai sunt și colegi care nu au autoturisme personale. Înainte, pe o distanță de 800 de metri, veneau pompierii să-mi transporte vaccinul. Condițiile de frig trebuie să fie constante, nu ne putem duce cu o simplă ladă frigorifică”, ne-a mai precizat președintele UPIMF, dr. Angela Mazdrag.

Parteneriat NAȚIONAL