ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România mai are de plătit doar 800.000 de euro pentru vaccinurile anti-Covid de anul acesta și de anul viitor, contractate de Guvernul Cîțu, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Aceasta înseamnă că România a plătit în avans și dozele Pfizer din 2023, în condițiile în care pentru dozele de anul viitor ar fi trebuit să achităm 375 milioane de euro.

Conform Notei de informare a Guvernului de la sfârșitul lunii martie 2022, privind vaccinurile anti-Covid achiziționate de România în perioada 2020-2022, facturile restante la vaccinuri se ridicau la peste 124 milioane de euro, la care se adăugau facturile în plată pentru vaccinurile comandate în 2022, de 366 de milioane de euro. Se pare că România s-a executat foarte rapid de aceste obligații financiare, achitând, dintr-un foc, 490 milioane de euro producătorilor de vaccinuri de la Pfizer, Moderna, Johnson și AstraZeneca. Concluzia a fost trasă în urma afirmațiilor ministrului Sănătății, care a spus că România mai are de achitat doar 800.000 de euro pentru vaccinurile de anul acesta și cele de anul viitor. Pentru 2023, singura companie cu care Ursula a mai încheiat contracte a fost Pfizer, iar România trebuie să achite nu mai puțin de 375 milioane de euro acestui producător, pentru viitoarele 20 milioane de doze. Ceea ce înseamnă, cu doar 800.000 de euro rămași în plată, că România a achitat în avans pentru Pfizer aproape 300 milioane de euro. Acest lucru explică foarte clar de ce România se împrumută într-un ritm infernal și de ce bugetul țării a ajuns într-o situație catastrofală.

Ministrul Sănătății recunoaște: Nimeni nu le mai vrea

Pentru prima oară, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut deschis că nicio țară din lume nu mai vrea vaccinurile anti-Covid, chiar dacă sunt gratuite. ”Ceea ce mă îngrijora pe mine, pentru că și România, totuși e o țară în Uniunea Europeană și poate să sprijine alte țări din întreaga lume care au nevoie de vaccin, este că mecanismul națiunilor, COVAX se numește, care trebuie să asigure vaccinuri pentru țări mai sărace, cu resurse mai limitate, nu mai primește vaccinuri în momentul de față. Deci ei refuză să mai primească vaccinuri tocmai datorită lipsei de interes pentru vaccinare în anumite țări. Trebuie totuși făcut ceva, pentru că pericolul pe care eu l-am sesizat este că dacă vom ajunge în situația în care vom distruge multe vaccinuri datorită lipsei de încredere, de eficiență sau amândouă pe care le vom plăti, lucrul ăsta va avea un impact nefavorabil asupra campaniei de vaccinare în general, nu legat de Covid, ci legat de încredere, de vaccin”, a declarant Alexandru Rafila, pentru gândul.ro.

Se aruncă 8,5 milioane de doze

În prezent, România are în depozite 8,5 milioane de doze, unele expirate, cu perioada prelungită pe hârtie, iar altele în curs de expirare. Toate aceste doze urmează a fi distruse, pentru că nimeni nu se mai vaccinează. Totodată, am mai aflat și răspunsul Comisiei Europene la scrisoarea celor 10 țări UE care solicitau returnarea vaccinurilor către producători. ”Reprezentanții Comisiei Europene ne-au explicat că e vorba de un contract comercial în care există obligații contractuale. Nu l-am încheiat noi contractul, dar sigur, noi, în diverse etape, am acceptat anumite cantități. Deocamdată, singurul lucru care s-a obținut este ca să existe o amânare a livrărilor până spre sfârșitul lunii septembrie pentru dozele care trebuiau să vină. Noi mai avem vaccinuri”, a precizat Alexandru Rafila.

Parteneriat NAȚIONAL