ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Spania a emis o nouă hotărâre de guvern care îi obligă pe oameni să poarte mască peste tot în exterior, chiar și atunci când înoată. 

Noul act normativ, care intră în vigoare miercuri, 7 aprilie, prevede purtarea obligatorie a măștii pentru persoanele cu vârste mai mari de 6 ani în toate spațiile publice, inclusiv pe plajă.

Cei care nu se supun prevederii legale riscă amenzi de 100 de euro.

Singura derogare acceptată de la portul măștii o reprezintă sporturile de exterior. Cu toate acestea, persoanele care fac plajă, chiar și cele care înoată în piscină sau în ocean, sunt obligate să o facă având fața acoperită regulamentar: nas și gură.

„Această prevedere se va aplica persoanelor care fac plajă sau chiar înoată în mare”, confirmă London Evening Standard, avertizându-și cititorii britanici despre ce îi așteaptă dacă vor să-și petreacă vacanțele în Spania.

Stupiditatea crasă și pericolul de a avea masca acoperită în timp ce înoți în mare sunt evidente. Udată, pânza împiedică și mai mult respirația, putând provoca accidente cardio-vasculare din cauza efortului mărit.

Efectul actului normativ a „semănat consternare în industria turistică spaniolă”, scrie The Times.

„Ne aflăm într-un infern care amenință să închidă mii și mii de locuri de muncă și de afaceri”, spune Jose Louis Zoreda, vicepreședinte al Exceltur, principalul grup de lobby din domeniul turismului spaniol.

„Și acum ei doresc să transforme plajele în niște spitale în aer liber”, a adăugat Zoreda cu năduf.

Unul dintre cei care au comentat pe Twitter această informație a sugerat că britanicii ar trebui să evite Spania ca destinație pentru perioada estivală.

„Dacă Spania cere oamenilor să poarte mască pe plajă, după 17 mai, o să-mi anulez vacanța la Marbella și o să merg în Cipru sau Florida, unde banii turiștilor sunt bineveniți”, a scris el.

Rugat să comenteze decizia autorităților spaniole, profesorul epidemiolog Mark Woolhouse a declarat că numărul exemplelor în care aglomerarea de pe plaje a dus la creșterea infectărilor cu COVID-19 este zero, deoarece „există foarte puține dovezi ale transmiterii în exterior” a virusului.

„Nu a existat o epidemie de COVID-19 legată de o plajă nicăieri în lume, niciodată, după cunoștința mea”, a afirmat Woolhouse.

Acesta a declarat în fața unei comisii parlamentare britanice că vizitarea unei plaje este unul dintre cele mai sigure lucruri care se pot face în timpul pandemiei.