ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile comuniste de la Beijing au speriat poporul și au stârnit alarmă după ce au anunțat că politica strictă de zero-Covid ar putea fi în vigoare pentru următorii cinci ani, incluzând tot tacâmul: măști, teste obligatorii în masă, inclusiv rectale, că sunt la modă, cât și restricții de călătorie, deși populația este vaccinată în proporție de aproape 100%

Anunțul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit tovarășului Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez, fost primar al orașului. Textul original spunea: „În următorii cinci ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii și controlului epidemiilor.", transmite The Guardian, citat de EpochTimes.

Anunțul a fost postat pentru prima dată de oficiosul Beijing Daily și republicat de alte instituții media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare dar, la scurt timp, referirea la "cinci ani" a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag # aferent pe Weibo a fost șters.

Anunțul prevedea să se mențină și să îmbunătățească "gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii și controlului" și a sistemului de răspuns de urgență al orașului, inclusiv cele concepute pentru a opri circulația și transferul virusului prin "izolare, gestionare și control... imediat ce apar [transmiterile]". De asemenea, a menționat continuarea inspecțiilor stricte ale locuințelor, "normalizarea" testelor regulate și gestionarea intrărilor și ieșirilor din oraș.

Autoritățile chineze, sub îndrumarea președintelui Xi Jinping, au angajat în mod repetat țara să aplice politica "zero-COVID", în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenței sau a atenuării. Xi a ordonat autorităților să găsească un echilibru între zero-COVID și creșterea economică, deoarece măsurile imprevizibile îi irită pe localnici.

Anunțul de luni și amendamentul ulterior au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing pe internet. Majoritatea comentatorilor nu păreau surprinși de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puțini au fost cei care au susținut ideea.

"Numărătoare inversă pentru a fugi de China", a spus un utilizator Weibo.

"Scopul final al luptei împotriva epidemiei este revenirea la o viață normală și se pare că toată lumea a uitat de acest lucru", a remarcat un altul.

Autoritățile nu au clarificat declarația sau eliminarea referirii la cinci ani. Unii observatori au sugerat că sintagma "cinci ani" era un termen folosit adesea în anunțurile guvernamentale, dar care părea a fi un termen limită în acest context, sau că a fost adăugat în mod eronat de editorul inițial al anunțului - Beijing Daily.

Strategia "zero dinamic" a Chinei aparent eficientă în timpul apariției unor focare ale variantelor anterioare a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica a dus la un blocaj îndelungat, uneori haotic și dăunător din punct de vedere economic, în Shanghai, și la restricții dure de călătorie și sociale în Beijing. Și alte orașe au fost supuse unor închideri dure, fie la nivelul întregului oraș, fie în anumite cartiere. Multe orașe și provincii au adoptat teste în masă obligatorii la fiecare câteva zile pentru locuitorii care doresc să se deplaseze în oraș, mai transmit sursele citate.

Duminică, Beijingul a anunțat că școlarizarea în persoană va fi reluată. De asemenea, autoritățile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou în weekend, pentru prima dată din martie. Cu toate acestea, persistă amenințarea unor închideri bruște sau a unor restricții de călătorie. Săptămâna trecută, Shenzhen a izolat un cartier și a blocat mai multe clădiri rezidențiale, după ce a fost raportat un singur caz. Duminică, măsura a fost extinsă pentru a închide locurile de divertisment și parcurile, în timp ce numărul cazurilor a urcat la o duzină.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews