ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie 2021 credincioșii vor primi, începând cu ora 7:00, Aghiasma Mare sfințită și îmbuteliată în ziua de 5 ianuarie, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântați prin stropire.

Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura în contextul precauțiilor impuse de respectarea regulilor sanitare și conform următorului program: 

Marți, 5 ianuarie 2021, Ajunul Bobotezei

– Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârșită Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) în Catedrala Patriarhală pentru nevoile Catedralei. În același timp, în Altarul de vară, va fi sfințită și o mare cantitate de apă, pentru a fi îmbuteliată până seara, în sticle de un litru.

– Sticlele cu Aghiasmă Mare, îmbuteliate marți, 5 ianuarie 2021, vor fi oferite credincioșilor prezenți la Catedrala Patriarhală în ziua de miercuri, 6 ianuarie, 2021, începând cu ora 7:00, lângă Altarul de vară. Aceștia vor avansa pe un culoar bine marcat, păstrând în mers distanța de 1,5 m și purtând mască de protecție.

Miercuri, 6 ianuarie 2021, Boboteaza

– Între orele 07:00 – 14:00 accesul credincioșilor spre Catedrala Patriarhală se va realiza doar dinspre Piața Unirii, accesul dinspre Strada 11 iunie fiind restricționat (pe acest traseu va fi permisă doar coborârea dinspre Catedrală);

– Între orele 09:30 – 12:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în interiorul Catedralei Patriarhale, respectându-se toate normele sanitare în vigoare;

– Între orele 12:00 – 13:00 va fi săvârșită din nou Slujba Sfințirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, într-un vas unic de argint, în Pridvorul Reședinței Patriarhale, după care credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Aghiasmă Mare din ziua de 6 ianuarie.

– Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor la distribuirea Aghiasmei Mari, nu vor mai exista vase mari cu apă ca în anii precedenți, ci credincioșii vor primi Aghiasma Mare deja îmbuteliată.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Familia înseamnă icoana jertfei, spune Arhid. Mihail Bucă

 

de

Într-un interviu acordat la finalul anului trecut, Arhidiaconul Mihail Bucă a vorbit despre TRONOS, despre proiectele viitoare, iubirea de neam, dar, cel mai important, a evidențiat importanța familiei în societatea actuală. Pentru renumitul protopsalt „familia înseamnă icoana jertfei, mai ales în 2020”.

„Cea mai grea și mai frumoasă jertfă este să ai familie”, spune Arhid. Mihail Bucă. El subliniază mai ales sacrificiul făcut de mamele dedicate familiei.

„Noi, ca bărbați poate nu știm ce înseamnă cu adevărat acest lucru, decât prin sudarea frunții o facem, însă nu știm cu adevărat sacrificial. Acasă, soțiile noastre stau după noi, ne ajută, ne sprijină, stau cu ai noștri copii. Eu am 5 copii. Imaginați-vă! Este greu, dar extraordinar de frumos”.

Arhidiaconul Mihail Bucă mărturisește că își ia putere de la Dumnezeu, de la familie și de la oamenii care îi adresează o vorbă bună. El spune că „avem nevoie de îmbrățișări, așa cum și Hristos a îmbrățișat lumea”.

„Mă uit la soția mea care este foarte frumoasă, soție, mama, cel mai mare critic al meu, dar și cea care mă încurajează cel mai mult. Când mă uit în ochii ei îmi dau seama dacă eu cânt cu aceeași dăruire sau nu”.

„Și cuvintele au însemnătatea lor. Primesc foarte multe cuvinte frumoase de pretutindeni, primesc telefoane care îmi luminează ziua și mă încarc cu acele priviri ale oamenilor care vin la concertele noastre. Îmi doresc foarte mult ca fiecare om care ne descoperă și ne ascultă, să privească în sufletul nostru și să-și lase sufletele să se bucure”.

Despre iubirea de neam și de țară, arhidiaconul spune că trebuie să existe în ADN-ul nostru, iar pe tineri îi îndeamnă „să aibă demnitate, să privească în Sus, niciodată în jos!”

"Să aducă în jurul lor primăvara și tinerețea. Să fie pentru alții exemple! Să rămână frumoși, să aibă zâmbete calde și să se simtă puri!"

La întrebarea ce îi lipsește omului să fie fericit, părintele Mihail Bucă a răspuns simplu: Ochii către Hristos”.

„Omul care nu îl cunoaște pe Iisus Hristos este ca o corabie care umblă bezmetică pe valurile acestei vieți. Să găsești fericirea este simplu și complicat în același timp. Dacă vrei să fii fericit trebuie să vrei să îl vezi și pe cel de lângă tine fericit”.

Arhidiaconul Mihail Bucă a explicat unde îl putem găsi pe Dumnezeu.

"Mă uit în sus, în jos, stânga, dreapta, mă uit în spate, mă uit în față și el este în toate direcțiile privirii mele. Vă recomand să faceți acest exercițiu!"

Arhidiaconul Mihail Bucă

A avut un rol important în dezvoltarea muzicii psaltice românești, mai ales în ultimele două decenii.

La inițiativa sa a fost înființat în anul 1997 grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, format, în special, din tineri teologi pasionați de muzica psaltică de tradiție bizantină. Numele a fost dat grupului de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în anul 2007.

Pentru întreaga activitate misionară, părintele Arhidiacon Mihail Bucă a primit din partea Patriarhului Daniel Ordinul Sfinților Martiri Brâncoveni, în anul 2014, și Ordinul Sfântului Ioan Gură de Aur în anul 2016. Mitropolitul Teofan i-a oferit anul trecut „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”.

Unde va fi TRONOS peste 10 ani? Cum vă vedeți?

"TRONOS o să dăinuiască peste ani și ani, chiar dacă eu voi îmbătrâni. Un înțelept spunea că dacă vrei să faci o cultură pentru un an de zile, plantează grâu, dacă vrei să faci ceva pentru 10 ani de zile, plantează o livadă, dacă vrei să faci ceva pentru 100 de ani, dezvoltă mințile copiilor. Sper să mă țină Dumnezeu 80 de ani ca să văd generații de tineri care vin și îi cântă lui Dumnezeu, iar eu să-i privesc și să spun: Asta-i pofta ce-am poftit!" - Mihail Bucă.

Foto și Text: Basilica.ro