ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Galeria Tretyakov a transferat icoana "Sfânta Treime" a Sfântului Andrei Rubliov la Lavra Sfânta Treime Serghei pentru utilizare gratuită. Acordul a fost aprobat de ministrul Culturii ruse Olga Lyubimova și de patriarhul BORu Kirill. Acesta din urmă a calificat acest eveniment drept istoric.

În viitorul apropiat, în Centrul de restaurare Grabar va fi evaluată starea icoanei. Decizia de a transfera "Sfânta Treime" de la Galeria Tretiakov la Biserica Ortodoxă Rusă a fost luată de președintele rus Putin la jumătatea lunii mai, după "numeroasele solicitări ale credincioșilor ortodocși", scrie Gazeta.ru.

Patriarhul Kirill și șefa Ministerului Culturii al Rusiei, Olga Lyubimova, au aprobat acordul privind transferul celebrei icoane a artistului Andrei Rubliov în folosință gratuită timp de 49 de ani către Lavra Sfânta Treime Serghei, a informat serviciul de presă al Patriarhiei Moscovei. Ceremonia a avut loc în clădirea Mitropoliei Sankt Petersburgului din Lavra Alexandru Nevski.

Documentul a fost semnat între Lavra Sfânta Treime Serghei și Galeria de Stat Tretiakov, unde icoana fusese depozitată cu mult timp înainte. Din 4 iunie, "Sfânta Treime" se află în Catedrala lui Hristos Mântuitorul. A fost mutată acolo la cererea patriarhului pentru sărbătoarea Sfintei Treimi. Atunci s-a decis ca icoana să rămână în biserica principală a Bisericii Ortodoxe Ruse până la 18 iulie 2023 - până în ziua sărbătoririi pomenirii Sfântului Serghei de Radonej - prin decizia patriarhului. Ea urmează să fie protejată mai bine.

"Trinitatea" este considerată o capodoperă a picturii de icoane bizantine. A fost pictată de Andrei Rubliov (aproximativ 1370 - 1430), artist care a devenit sfânt și protagonist al faimosului film cu același nume realizat de Andrei Tarkovski. Realizarea icoanei datează din primul sfert al secolului al XV-lea (între 1425 - 1427) și a fost executată la cererea lui Nikon de Radonej, discipol al lui Serghei de Radonej și al doilea egumen al Lavrei Trinității-Serghei după el. Timp de aproximativ 500 de ani a fost păstrată în Catedrala Sfintei Treimi a Lavrei. În 1929, icoana a fost transferată pentru depozitare în colecția Galeriei Tretyakov.

În ultimul secol, "Sfânta Treime" a fost scoasă din muzeu o singură dată - în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când a fost evacuată la Novosibirsk (împreună cu alte exponate). Specialiștii galeriei au refuzat să scoată icoana din cauza stării sale, temându-se de deteriorare.

"Trinitatea" este pictată cu tempera de ou pe un strat de var și este acoperită cu clei pe bază de ulei de in (levkas). Icoana se bazează pe mărturia din Vechiul Testament despre apariția Domnului la strămoșul Avraam sub forma a Trei călători și despre masa ulterioară pregătită de Avraam și soția sa Sarah la stejarul Mamvri.

VIDEO: Andrey Rublyov – Patimile după Andrei (1966) part 1

Andrey Rublyov – Patimile după Andrei (1966) part 2