ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sindicatul Liber al Operei Naționale București a transmis Active News un comunicat, pe care îl redăm mai jos:

„Acest HG aflat în dezbatere "publică" online, pe site-ul Ministerului Culturii, dezbatere mai mult decât insuficient mediatizată, cu o vizibilitate discutabilă, înseamnă în realitate DESFIINȚAREA OPEREI NAȚIONALE BUCUREȘTI, bun de patrimoniu cultural, instituție de rang național care tocmai și-a sărbătorit CENTENARUL! Iar comasarea ei cu instituția "Tinerimea Română" înseamnă o mixare care duce la înființarea unei noi instituții, cu o altă denumire și statut, cu alte coduri fiscale, altă organigramă, un alt număr de locuri de muncă (ce urmează a fi aprobat ulterior, în limita posturilor disponibile), ceea ce creează o totală nesiguranță legată de păstrarea tipului de contract pe care acum îl are fiecare angajat.

Dincolo de luptele pentru putere, la care artiștii angajați și sindicatele nu au voie să participe din considerente de ordin etic și legal, rămân oamenii care apără un singur obiectiv: păstrarea Operei Naționale București cu titulatura, statutul și regimul legal după care funcționează în prezent, cu păstrarea posturilor și contractelor câștigate de angajați prin concurs și pe drept!

Atât angajații ONB cât și adevărații melomani care aleg să acționeze din planul Conștiinței și al Moralității nu susțin persoane sau grupuri de interese, ci instituția numită Opera Națională București!

Nu există nici o motivație acceptabilă pentru desființarea Operei Naționale București și comasarea ei cu altă instituție!

Cu atât mai mult cu cât acest lucru ar însemna și mixarea unor genuri muzicale fără nicio legătură între ele (jazz, pop, dansuri populare etc.), iar "conviețuirea" lor sub același acoperiș ar duce la o totală pierdere de identitate culturală istorică pentru Opera Națională București.

Nu există nici o entitate legală sau vreo persoană care să garanteze la ora actuală păstrarea contractelor angajaților Operei Naționale București!

Garanțiile nu pot fi certificate pe vorbe.

Acest demers ar putea reprezenta un precedent periculos în viitor și pentru alte instituții de cultură.

Nu înseamnă că cei care susțin păstrarea Operei Naționale București așa cum este acum sunt împotriva unei noi viziuni manageriale, dacă ea aduce schimbări valoroase!

Dar NU prin desființarea unei instituții de înalt prestigiu național, care poartă în sine o istorie grandioasă de peste 100 de ani!"