Eugen Mihăescu i-a scris lui Marcel Ciolacu: Pe lângă tabloul Sfântul Sebastian de El Greco blocat la Casa Christie’s, la muzeul Kimbell din Fort Worth, Texas, se află un alt El Greco din aceeași colecție: Portretul Doctorului Francisco de Pisa

Ca membru de onoare al Academiei Române vă aduc la cunoștință că tabloul Sfântul Sebastian semnat de El Greco (foto st.), a cărui vânzare la Christie’s New York, din 5 februarie 2025, ați reușit să o blocați, face parte dintr-o colecție de alte 41 de lucrări de mari maeștri, care au ieșit din țară cu trenul în toamna anului 1947, atunci când regele Mihai I a plecat la nunta principesei Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea regină Elisabeta II.
La muzeul Kimbell din Fort Worth, statul Texas, USA se află un alt tablou semnat de El Greco (foto dr.), a cărui fișă o atașez ca să remarcați că are aceeași proveniență și anume colecția Coroanei României.
Sper ca să luați toate măsurile pentru ca și această operă de artă să fie recuperată pentru a reveni în patrimoniul național, acolo unde îi este locul.
Cu mulțumiri,
Eugen Mihăescu
membru de onoare al Academiei Române
Traducerea fișei portretului de la Kelly Are Museum din Fort Worth, Texas
Portretul Doctorului Francisco de Pisa, cca. 1610-1614
El Greco (Domenikos Theotokopoulos), artist grec (a lucrat în Italia și Sania)
Artistul, cunoscut sub numele de El Greco (grecul), s-a născut cu numele Domenikos Theotokopoulos în Creta, pe vremea aceea teritoriu al Republicii Venețiene, unde a învățat să picteze icoane. Talentat și ambițios, a părăsit Creta prin 1568 îndreptându-se către Veneția și apoi către Roma. La Veneția a studiat culoarea și lumina maeștrilor venețieni, personajele lui Michelangelo, grația și dinamismul picturii artiștilor din școala Emiliană, toate acestea l-au ajutat să-și formeze propriul stil original. În 1577, El Greco s-a stabilit la Toledo, în Spania. Aici a beneficiat de mecenatul elitei avute și cultivate. Aceasta lucrare, care datează din ultima perioadă a carierei lui El Greco, stă mărturie pentru talentul de portretist al artistului, care s-a bucurat de mare apreciere și care nu s-a diminuat odată cu trecerea timpului.
Personajul este doctorul Francisco de Pisa (1534-1616), un cleric important din Toledo și istoric oficial al orașului, care, în 1610 și-a exprimat dorința ca tabloul să fie dăruit mânăstirii "Purísima Concepción de Nuestra Señora.
Proveniența: 1616 - Mânăstirea Benitelor, Toledo, Spania.
Javier de Quinto conte de Quinto [1810-1860], Madrid și Paris; văduva sa, contesa de Quido care l-a vândut la Paris în 1862, tabloul, ca lotul nr. 66, a fost atribuit lui Diego de Covarrubias.
Alphonse Oudry [1819-1869], Paris și Neapole; acesta l-a vândut prin licitația Hôtel Drouot, Paris pe 16-17 aprilie 1869, cu nr. de lot 138, sub denumirea "Portret” de Cavorrubias;
cumpărat de Félix Bamberg cu 430 de franci, la Messina în 1869;
cumpărat de regele Carol I de România (1839-1914), castelul Peleș Sinaia, România, probabil în 1879; lăsat moștenire de regele Carol I prin testamentul din 14/26 februarie 1899 Coroanei României;
Proprietatea Coroanei României, (1914-1947) proprietate transferată regelui Mihai I de România (1921-2017), la 11/12 noiembrie 1947, cu acordul guvernului României (Wildestein & Co., New York);
cumpărat de Fundația Kimbell, Fort Worth, în 1977.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

O minune a Sfântului Valeriu multpătimitorul închisorilor, mărturisită chiar de pictorul care i-a pictat icoana: "De vorbă cu un Sfânt..."

16 martie 1957: Plecarea la Domnul a Marelui Român Constantin Brâncuși. FILMĂRI extraordinare realizate chiar de Brâncuși. VIDEO

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

BRÂNCUȘI: Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut. Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Nașterea geniului din Hobița: 19 februarie 1876. FILM DOCUMENTAR

Concursul ActiveNews de fotografii și desene de copii AVEM O ȚARĂ. Câștigătorii noștri!

COIFUL DACIC de aur din Tezaurul Național al României a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde a fost trimis de iresponsabilul director al Muzeului de Istorie de la București, Ernest Oberlander-Târnoveanu. MUZEUL NU AVEA NICI O PAZĂ!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Artă Cultură Justiție Armată Servicii Opinii Prima pagină Știri
Subiecte: Tablouri dispărute
Organizații: Casa Regală a României Christie’s
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)