Prof. Miron Scorobete: Adam și Eva în România. DE CE APAR ÎMBRĂCAȚI ÎN RAI, LA VORONEȚ?

Este teribilă imaginea aceasta de la Voroneț: mâinile celor doi au exact poziția șarpelui. Prin aceasta artistul, care e supragenial, spune că ei execută ceea ce i-a îndemnat șarpele. Scena e una dintre cele mai mult ilustrate din tot Vechiul Testament, de sute și mii de ori, inclusiv de cei mai mari pictori ai artei universale, dar nici unul nu a avut inspirația zugravului nostru de la Voroneț.
Observația, uluitoare, îi aparține celebrului estetician german Dr. Wilhelm Nyssen care a fost fascinat de pictura vechilor noastre mânăstiri.
* * *
Postarea de mai sus a scenei cu Adam și Eva mâncând fructul oprit a trezit
nedumeriri. De ce cei doi apar îmbrăcați când Biblia spune clar: „Adam
și femeia lui erau amândoi goi și nu se rușinau.” (Facerea 1,25).
Reprezentarea plastică de la Voroneț a fost interpretată de unii ca o abatere de la textul biblic.
Nu, nu este o abatere ci o aprofundare a textului biblic, o înțelegere a lui în articulațiile sale cele mai adânci și nu așa cum apare la o lectură superficială.
Enunțul are două componente: o perspectivă obiectivă și alta subiectivă. „Adam și femeia lui erau amândoi goi” este viziunea exterioară, așa cum ar fi apărut ei cuiva care-i privește dinafară, în cazul că ar fi fost cine-i privi; „și nu se rușinau” este perspectiva subiectivă, cum se vedeau ei. Pentru ei goliciunea era starea firească, nu era nici motiv de jenă, nu producea nici atracții erotice.
Ei bine, toate sutele sau miile de artiști care au zugrăvit scena s-au situat în prima ipostază și i-au făcut goi.
Cu o excepție: pictorul supragenial de la Voroneț. El nu procedează ca un fotoreporter care ar fotografia un trib primitiv care nu cunoaște îmbrăcămintea. El se transpune în a doua ipostază, intră în eul personajelor și le vede cum se văd ele, fără să se rușineze ca și cum ar fi înveșmântate în straie împărătești.
Abia după ce mănâncă din fructul cunoașterii „li s-au deschis ochii la amândoi și au cunoscut că erau goi…” (Facerea 3,7), iar de acum și pictorul, integrat punctului lor de vedere, îi va arăta despuiați de slava în care fuseseră înveșmântați, reduși la niște biete anatomii.
Poate, am spera noi, mai abătându-ne gândurile de la dezastrele care ni se repetă la nesfârșit că au devenit obsesii, mai întorcându-ne și spre cele sfinte, vom intra mai senini în după-amiaza verii, Postul Sfintei Marii.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

O minune a Sfântului Valeriu multpătimitorul închisorilor, mărturisită chiar de pictorul care i-a pictat icoana: "De vorbă cu un Sfânt..."

16 martie 1957: Plecarea la Domnul a Marelui Român Constantin Brâncuși. FILMĂRI extraordinare realizate chiar de Brâncuși. VIDEO

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

BRÂNCUȘI: Tot ce se creează prin filozofie și religie e bucurie, lumină, libertate. Tot ce este pornit în alt sens e lucru pierdut. Arta nu s-a dezvoltat decât în epocile mari religioase. Nașterea geniului din Hobița: 19 februarie 1876. FILM DOCUMENTAR

Concursul ActiveNews de fotografii și desene de copii AVEM O ȚARĂ. Câștigătorii noștri!

COIFUL DACIC de aur din Tezaurul Național al României a fost furat de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde a fost trimis de iresponsabilul director al Muzeului de Istorie de la București, Ernest Oberlander-Târnoveanu. MUZEUL NU AVEA NICI O PAZĂ!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)