ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pionier indiscutabil al muzicii electronice, fiind printre primii compozitori care-și realizeau singuri compozițiile muzicale, folosindu-se doar de sintetizator, pe care le mixa ulterior într-un produs finit ireproșabil. Om-orchestră, cum am spune acum. Autodidact, dar plin de geniu, grecul Vangelis Papathanassiou a cucerit lumea, fără ca măcar să-și propună asta. Compunea în primul rând pentru sufletul său, vast și măreț asemănător unui întreg cosmos. Era capricios și trufaș, dar măreț, impunător și sublim. Știa ce vrea și era conștient de propria sa măreție. E greu de conceput universul muzical fără muzica lui, de care, personal, am fost îndrăgostit de la prima audiție. Spirall, Chariots of Fire (A luat Oscarul pentu coloana sonoră a filmului Chariots of Fire), Albedo 0.39, Soil Festivities, El Greco, sunt doar câteva din capodoperele sale lăsate mosteine pentru toți pamântenii .

A avut un întreg arsenal de clape și sintetizatoare, dar Instrumentul prin care își exprima genialitatea muzicală a fost Yamaha CS-80, un sintetizator de vreo 80 de kg și foarte scump, că veni vorba (peste 300 milioane vechi). A fost bun prieten cu cântărețul, și el grec, Demis Roussos. Au început împreună cariera muzicală la Paris, înființând un grup de rock progresiv de succes, Aphrodite's Child. Că veni vorba, am avut fericita ocazie, să-i „bârfesc” pe ambii muzicieni, în compania fostei soții a lui Demis Roussos, Pamela Rațiu Roussos, vecina mea la un moment dat. O femeie frumoasă și încântătoare, stabilită în România prin căsătoria cu fiul lui Ion Rațiu. Am aflat câteva detalii semnificative despre Vangelis și Demis Roussos, pe care le-am cam uitat din păcate, dar am reținut că tot timpul, cei doi mari greci, țineau legătura, fiind foarte buni prieteni. Ca un detaliu amuzant, Vangelis îi făcea din când în când Pamelei declarații de dragoste ditirambice, dar doar platonice, amicale si pline de umor.

Vangelis picta, fiind a două să pasiune. La urma urmei, a fost student la Academia de Arte Frumoase din Atena, unde pe lângă muzică și pictură, a studiat și regia de film.

Nu era vicios. Nu-i plăcea să bea băuturile spirtoase. Inpropriu unui artist, dar uite că s-a putut fără stimulenti.

Evangelos Odysseas Papathanassiou, adică Vangelis, a fost alcătuit molecular din sunete, note muzicale, bemoli, chei sol, diezi, melodii și multe, multe partituri. Respira și emana muzică prin toți porii, de aceea, el de fapt n-a murit ci a trecut într-o altă stare de agregare, superioară, eterică, mult mai apropiată de matematica profundă a muzicii, cuantică probabil și nobilă a aștrilor, printre care deja a început să se plimbe grecul nostru, al tuturor celor care l-au iubit.

Vangelis avea 1,78 cm. Nu e semnificativ, doar că titlu informativ. Un detaliu la care eu sunt foarte atent.