1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Vom fi pregătiți pentru marea sărbătoare!”
Înaltpreasfințitul Teodosie a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebarea noastră despre cum întâmpină Arhiepiscopia Tomisului marea sărbătoare de anul viitor, când se împlinesc 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325, la care a participat și Mitropolitul Marcus Tomitanul:
Vom fi pregătiți pentru marea sărbătoare
Arhiepiscopia Tomisului și Cetatea Tomisului sunt binecuvântate pe pământ și sărbătoarea celor 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325 are lumini cu totul aparte pentru noi.
Numărarea anilor de după Hristos și genialul calcul pascal îi aparțin vestitului cărturar Sfântul Dionysius Exiguus, căruia noi îi spunem Dionisie cel Smerit.
Dionisie cel Smerit este născut în vechiul Tomis, în Constanța noastră de astăzi.
În anul 325, la Niceea, a participat Marcus, Mitropolitul Tomisului, alături de ceilalți vestiți mitropoliți ai creștinătății ortodoxe.
Așa cum bine se știe din presa noastră de elită, în colecțiile Academiei Tomitane, în special în Monumenta Romaniae Historica, au apărut deja câteva sute de manuscrise ale lui Dionysius Exiguus și peste 100 de rescripturi în facsimil color în care apare numele Marcus și titulatura nobilă de Metropolitanus Tomensis.
Așa cum am mai spus și cu alte prilejuri, noi tipărim cele 80 de izvoare ale Sinodului de la Niceea pe care le vom numi și noi Fontes Nicaenae Synodi.
Aceste izvoare vor fi în număr de aproximativ 325, fiindcă vestitelor 80 de izvoare capitale noi le vom arăta chipul în mai multe versiuni, toate celebre.
Vom fi bucuroși să dăm lumina tiparului scrisorilor Sfântului Împăratului Constantin către Alexandru și Arie, aflate în greacă, în Vatican, cuvântului împăratului Constantin cel Mare rostit în Sinodul de la Niceea. De asemenea, scrisoarea împăratului Constantin către episcopi, scrisoarea către Biserica Egiptului, scrisoarea către Athanasius cel Mare, scrisoarea către Eusebius din Cezareea, scrisoarea către Arie și altele.
Ele sunt deja găsite cu grijă și pregătite în tipar. Sunt adunate cu grijă din cele mai celebre arhive ale lumii: din Vatican, din Köln, Oxford, Cambridge, Paris, Viena, Berlin, Sankt Petersburg, Florența. În timp, ele se întind de la papirusul original al lui Callistus până pe la 1350 acoperind 1000 de ani. În colecția intitulată și de noi Fontes Nicaenae Synodi vom tipări și scrisorile lui Arie, așa cum există, către Eusebiu din Nicomedia, Alexandru din Alexandria și către împăratul Constantin. Ele sunt de găsit în Vatican, la Paris, în Florența și nu numai.
Scrisoarea către Alexandru din Alexandria o tipărim după manuscrisele din Vatican. Cea către Eusebiu, din manuscrise din Vatican, Florența și Paris.
Un bun rescript din Sozomenos, Istoria ecleziastică, găsim la Londra și Vatican. Cuvântul lui Constantin ținut în Sinodul de la Niceea îl tipărim după un frumos manuscris mai vechi de 1000 de ani aflat în Vatican. Celebra scrisoare a împăratului Constantin privind hotărârile Sinodului de la Niceea o tipărim după un frumos manuscris grecesc aflat în Vatican.
Surprize fenomenale de cărturărie vom avea tipărind manuscrisele Crezului de la Niceea și ale Crezului athanasian.
Crezul lui Athanasie îl găsim în manuscrise din Milano, Munchen, Sankt Petersburg, Roma și Vatican.
Manuscrisele Crezului de la Niceea sunt în Vatican, cele mai vechi fiind din anii 400.
Pentru credincioșii noștri fideli și înfometați de sfințenie publicăm cu bucurie o filă din papirusul lui Callistus:
Papirusul Crezului de la Niceea este celebru și foarte cunoscut și l-am publicat și noi în arhivele și cărțile noastre de la Tomis. Iată cele două imagini în care avem Crezul de la Niceea, în greacă:
Crezul de la Niceea în versiunea latină, cea mai veche după știința noastră, se află în Biblioteca Vaticanului (Ms. Lat. 1322, fol. 153v-154r). Iată această traducere a Crezului Niceean în frumoasa versiune latină păstrată în Vatican:
Ca trăitor în Tomisul lui Dionysius Exiguus și ca urmaș spiritual al lui Marcus, Mitropolitul Tomisului, îmi voi îndeplini cu mare bucurie datoria de a tipări manuscrisele lor, manuscrisele în care în lista participanților la Sinodul de la Niceea din anul 325 apare Marcus, Mitropolitul Tomisului.
Vom edita manuscrisele cu numele părinților de la Niceea, manuscrise în latină, greacă, coptă, siriacă, arabă, armeană.
În acest chip vom sărbători, în cărturărie, cei 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325.
Sărbătorirea prin mai multe simpozioane științifice ce se vor desfășura la Constanța începând din această toamnă până în primăvara anului următor va fi o trăire în modestie și curăție a deoființimii care a întemeiat viața frumoasă întru ortodoxie.
IPS Acad. Teodosie,
Arhiepiscopul Tomisului
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
ÎPS Calinic a demis-o pe stareța Mănăstirii Voroneț și alți 5 stareți
Toiag Patriarhal în creștetul capului lui Alexandru Florian de la Elie Wiesel. Patriarhul Daniel susține cereri ActiveNews de apărare a memoriei Sfinților închisorilor și reamintește: Ofensa publică adusă simbolurilor religioase este pedepsită prin Lege
Convorbirea Sfântului Dumitru Stăniloae cu Dumnezeu, cu Maica Domnului, Îngerul său păzitor și cu Sfinții, înregistrată de pe patul său de spital de doi studenți, în noaptea de 4 spre 5 octombrie 1993. ULTIMELE CUVINTE
SABOTORII REFERENDUMULUI, SABOTORII ROMÂNIEI. Elita homosexualistă de la Dilema: Pleșu, Baconschi, Cărtărescu - intelectualii preferați ai lui Bănescu. Căsătoriile homosexualilor triumfă la CEDO după torpilarea Referendumului pentru Familie
Nici n-a intrat bine în CNA Bănescu-PSD că au și reînceput atacurile în șarje la IPS Teodosie, cu precădere prin postul lui favorit, DIGI 24. USR-ista cu familie penticostală și gay, Elena Lăsconi, cere ”excluderea din BOR” a Arhiepiscopului Tomisului
IPS Teodosie și Leana din USR. Adevărul Bisericii: Cât de STRÂMBĂ e ”ortodoxa” Elena Lasconi
Recomandările noastre
Persoane: Constantin cel Mare IPS Teodosie Mitropolitul Marcus al Tomisului Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul
Locații: Constanţa Constantinopol Niceea Tomis
Subiecte: Sinodul de la Niceea
Organizații: Academia Tomitană Arhiepiscopia Tomisului
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)