2 august: Aducerea moaștelor Sfântului Întâi Mucenic și Arhidiacon Ștefan și Pomenirea Binecredinciosul Împărat trac Justinian cel Mare, ctitorul minunilor lumii Catedrala Sfânta Sofia de la Constantinopol și Biserica San Vitale din Ravena

De origine trac, adică român, crescut în secolul al V-lea într-o familie de binecredincioși, lângă Scopje, Macedonia de azi, Sfântul Justinian a primit o educație aleasă, stând în preajma unchiului său, Justin. Înfiat de acesta, a fost uns caesar după moartea lui, fiind un minunat teolog și istoric. A trăit între 482 și 14 November 565 și a fost Împărat al Imperiului Bizantin între 527 și până la trecerea sa la Domnul, în 565.Opera sa legislativă (Codul justinian) și cea religioasă, reprezintă totodată o moștenire valoroasă pe care a lăsat-o posteriorității, transmite Doxologia.ro.
Împăratul Justinian (centru, sus la San VItale, Ravena) a ctitorit cateva
biserici minuni ale lumii, dintre care menționam „Sf. Ecaterina”, de la poalele
muntelui Sinai sau Biserica San Vitale din Ravena. În Ravena este de admirat și mozaicul din Biserica Sant Apollinare Nuovo, unde mironosițele sunt îmbrăcate în catrințe românești iar magii sunt asemenea dacilor. Foto ravennamosaici.it:

În anul 532 a inceput marea minune a lumii bizantine - Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, finalizată cinci ani mai târziu, în 537.
Totodată, în vremea lui a fost condamnată erezia monofizită. Lăsând în urmă o bogată
operă religioasă și legislativă, a trecut la cele veșnice ca un iubitor
de Dumnezeu. Foto de la Sfânta Sofia, Aici.

Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Locații: Constantinopol Ravena
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Catedrala Sfânta Sofia
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)