ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Matrona era din Tesalonic, fiică de oameni săraci, deprinsă a munci din greu ca să-și agonisească cele de trebuință.

Era creștină și ajunsese slujnică la Pautila, femeia căpeteniei Tesalonicului, care era păgână. Și mergea Pautila adeseori la templu, unde se ruga zeilor, luând-o cu ea și pe Matrona. Aceasta însă mergea și se ruga în biserica creștinilor, iar acest lucru o deranja foarte mult pe stăpâna sa.

Deci, într-una din zile, Pautila i-a zis: „De ce nu mergi la templul nostru, ci umbli întotdeauna la creștineasca biserică”? Și luând îndrăzneală, Matrona i-a răspuns: „Pentru că în biserica noastră viețuiește Dumnezeu, iar în templul vostru Dumnezeu nu este”. Aflând, deci, că slujnica sa este creștină și de aceea nu se supune îndemnurilor ei, Pautila adesea o bătea și o chinuia. Însă fericita Matrona pe toate le răbda pentru credința sa.

Odată, după ce sfânta a stat în închisoare patru zile, fără hrană și băutură, întărită numai de Dumnezeu, Matrona a fost scoasă de acolo și supusă la nenumărate chinuri și bătăi de curgea sângele din ea. Deci, fiind iarăși aruncată în temniță, după mai multe zile de chin, și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Trupul Sfintei Matrona a fost luat de creștini și îngropat cu multă cinste. (Lumina / Arhid. Ștefan Sfarghie)

Tot astăzi, Biserica face pomenirea Sfinților Mucenici Filet Sincliticul, cu soția lui Lidia și cu cei patru fii ai lor: Macedon, Teoprep, Cronid și Amfilohiu.