28 februarie: Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, ucenicii Sfântului Ioan Gură de Aur

La data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecți pe 29 februarie.
Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360, fiind considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericești consideră ca cei doi sunt originari din Scitia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-au dedicat vieții monahale înca din tinerețe, mergând la o mănăstire din Betleem.
În preajma anului 385, cei doi au mers în Egipt pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu.
În anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot.
Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice la Roma.
În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a fost hirotonit preot. A întemeiat două mănăstiri – una de călugari, cu hramul „Sfântul Victor” și alta de călugărițe și a redactat două scrieri importante: „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.
Tot astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul.
Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tanar a luat hotărârea să urmeze calea monahală și sa trăiască în nevoință.
Este numit „Mărturisitorul" deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevarul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.
După moartea Imparatului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit ca monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

A REUȘIT DIN NOU! Succes de răsunet al Înaltpreasfințitului TEODOSIE privind acuzațiile aduse de pretinsul călugăr Cristi Călin

Conflictul din Nagorno-Karabah: Forțele azere au capturat Mănăstirea Amaras, fondată în secolul al IV-lea. Arhiepiscopia Armeniei, scrisoare către MAE român: ”Este inacceptabil ca România să contribuie la escaladarea tensiunilor”

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO

Cum a murit preotul-martir Ilarion Felea și un cuvânt al său despre IMPORTANȚA CREDINȚEI ÎN FAMILIE: Cine n-are religie, n-are nici familie și cine n-are familie, n-are nici patrie. 18 septembrie: săvârșirea Părintelui pe Golgota Aiudul

Vasile Bănescu sau Rugul Aprins pe invers
Recomandările noastre

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Muzicieni și credincioși pentru Mănăstirea Turnu: Concert Caritabil TRONOS, TRONOS JUNIOR și RIBALE WEHBE pentru reconstrucția Mănăstirii Turnu, aproape distrusă după un incendiu devastator. Veniți Sâmbătă, 23 Septembrie, la Ploiești! - VIDEO
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Persoane: IPS Teodosie
Locații: Dobrogea
Subiecte: Calendarul zilei Sfinți români Viețile Sfinților
Organizații: Arhiepiscopia Tomisului Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)