La data de 28 februarie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, iar în anii bisecți pe 29 februarie.

Sfantul Cuvios Ioan Casian s-a născut în jurul anului 360, fiind considerat întemeietorul monahismului în Apus. Prietenul lui, Sfântul Cuvios Gherman, s-a născut în jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericești consideră ca cei doi sunt originari din Scitia Minor, Dobrogea de astăzi.

S-au dedicat vieții monahale înca din tinerețe, mergând la o mănăstire din Betleem.

În preajma anului 385, cei doi au mers în Egipt pentru a cunoaște viețuirea părinților din pustiu.

În anul 400 s-au dus la Constantinopol, unde era patriarh Sfântul Ioan Gură de Aur, care l-a hirotonit diacon pe Sfântul Ioan, iar pe Sfântul Gherman l-a hirotonit preot.

Sfântul Gherman a trecut la cele veșnice la Roma.

În anul 415, Sfântul Ioan Casian s-a stabilit la Marsilia și a fost hirotonit preot. A întemeiat două mănăstiri – una de călugari, cu hramul „Sfântul Victor” și alta de călugărițe și a redactat două scrieri importante: „Convorbiri cu părinții pustiei” și „Așezămintele vieții de obște a călugărilor”. Sfantul Ioan Casian a murit la Marsilia, în anul 435.

Tot astăzi este pomenit și Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul. 
 
Sfântul Cuvios Vasile Mărturisitorul a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-741), cel care a luptat împotriva sfintelor icoane. Încă de tanar a luat hotărârea să urmeze calea monahală și sa trăiască în nevoință.

Este numit „Mărturisitorul" deoarece în timpul persecuției iconoclaste a propovăduit cu fermitate adevarul de credință, împreună cu Sfântul Procopie Decapolitul, înaintea prigonitorilor sfintelor icoane. Pentru aceasta a fost închis în temniță, pătimind multe chinuri.

După moartea Imparatului Leon Isaurul, Sfântul Vasile Mărturisitorul a fost eliberat din temniță . A trăit ca monah, în aspre nevoințe duhovnicești, până la mutarea sa la cele veșnice.