ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul mucenic Ermie (Herma), pomenit în calendarul creștin ortodox la 31 mai, era soldat în armata romană, înaintat în vârstă, și petrecuse ani buni de viață ostășească în orașul Comani.

În timpul împăratului Antonin Piul (138-161), pentru mărturisirea credinței în Adevăratul Dumnezeu și refuzul închinării la zeii mincinoși ai păgânilor, a fost adus înaintea guvernatorului Sebastian. A fost supus la multe și grele chinuri pentru că nu a vrut să aducă jertfe idolilor.

A fost chemat și un fermecător care i-a pregătit otrăvuri puternice, Sfântul Ermie fiind obligat să le bea. Faptul că a rămas nevătămat după ce a băut otrăvurile l-a impresionat atât de tare pe vrăjitor, încât s-a convertit la creștinism, mărturisindu-L pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

În urma convertirii minunate, noul creștin și mărturisitor al lui Hristos primește botezul sângelui și moarte martirică prin tăierea capului. Sfântul Ermie, și mai rău fiind chinuit, s-a mutat la Domnul, după ce i s-a tăiat și lui capul. De asemenea, Biserica noastră îi pomenește astăzi pe Sfinții Mucenici Eusebiu și Haralambie, care de foc s-au săvârșit.