ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Un sfânt contemporan cu Tudor Vladimirescu
 
Silviu Andrei Vlădăreanu, a povestit la Universul credinței, înainte de a i se „restructura” emisiunea, despre Sfântul Nou Mucenic Gheorghe din Alikianos, Creta, Grecia (7 februarie):
 
M-am gândit să dedic episodul de săptămâna aceasta, din nou, unui sfânt de care sunt sigur că nu ați auzit și pe care nu o să îl găsiți în calendare. Este vorba de noul mucenic Gheorghe din Alikianos, un tânăr grec, din Creta, martirizat la numai 21 de ani de autoritățile otomane de atunci ale insulei. O să vă spun de ce m-am oprit la Noul Mucenic Gheorghe. Pe de o parte astăzi, 7 februarie se face pomenirea lui, iar pe de altă parte anul acesta se împlinesc exact 200 de ani de la începutul mișcării revoluționare din Grecia care a reușit eliberarea creștinilor greci de sub stăpânirea Imperiului Otoman. Noul Mucenic Gheorghe a fost unul dintre participanții activi la acest proces, având misiunea de curier în ceea ce istoria a numit Revolta Cretană, o mare și sângeroasă revoltă populară care a avut loc între anii 1866- 1869. Tânărul Gheorghe era fiu de preot și știm că era un mare iubitor de lectură, citind îndeosebi din viețile sfinților. În 1867, când a fost prins de soldații otomani, deși avea numai 21 de ani, așa cum am mai spus, el a avut puterea să urmeze exemplul marilor mucenici cu care era familiarizat. Așa că a refuzat ferm oferta de a rămâne în viață cu condiția lepădării de Hristos și convertirii la islam. A spus răspicat: "Sunt creștin și creștin voi muri!”. A fost ucis încet pentru a-i face chinul cât mai cumplit. I-au tăiat pe rând urechile, nasul, limba, mâinile și picioarele și, la urmă, și capul. Și așa tânărul erou al revoluției a luat cununa muceniciei și ajuns între sfinți. Doamne ajută! 
 
Sfântul Partenie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 7 februarie
 
Născut în orașul Melitopole, fiul unui diacon al bisericii din cetatea natală, Sfântul Partenie a trăit pe vremea lui Constantin cel Mare (306-337). Era pescar de meserie, neștiutor de carte, dar foarte bun și milostiv cu oamenii. Cunoscut pentru aceste daruri ale sale, la 18 ani a fost chemat de episcopul cetății Melitopole, Filip, care l-a trimis să învețe carte, după care l-a hirotonit preot.

A fost hirotonit episcop al Lampsacului, cetate cu populație majoritar necreștină, de către arhiepiscopul cetății Cizic, Ahile. Eforturile făcute de Sfântul Partenie pentru aducerea la credință a locuitorilor cetății au fost încununate de succes. Mulți vedeau faptele sale minunate, credeau în Hristos și se botezau (sursa: vol. "Viețile Sfinților"). Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318 și a fost înmormântat în Lampsac în biserica zidită de el.

Sfântul Cuvios Luca și-a cunoscut dinainte sfârșitul
 
S-a născut în satul Castoria din Focida, Grecia. Părinții săi, Ștefan și Eufrosina, veniseră aici din insula Egina (golful Saronic), Cuviosul Luca stând o perioadă într-una din mănăstirile Tesaliei. Mai târziu s-a călugărit și s-a retras într-o sihăstrie din muntele Ioaniptra, unde se afla o biserică închinată Sfinților Cosma și Damian. Sporind în viața duhovnicească, Luca a fost învrednicit cu darul tămăduirii, al proorocirii și al înainte-vederii. Din cauza năvălirii agarenilor, Cuviosul Luca s-a retras în insula Ampia și apoi într-un loc numit Sotirie, unde împreună cu alți călugări a înființat o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit, de asemenea, pe Cuviosul Luca să-și cunoască mai dinainte sfârșitul. Cu opt zile înainte de a muri, a chemat pe Cuviosul Grigorie preotul și a poruncit să-l îngroape chiar în chilie, zicând: „Să mă îngropi chiar în locul acesta în care mă aflu, că Dumnezeu vrea să-l preamărească întru slava numelui Său!”, conform basilica.ro.