ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 februarie, a trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321). 
 
Împăratul persecutor Liciniu i-a prigonit mai ales pe creștinii din armată și pe cei ce reprezentau modele pentru comunitățile în care trăiau. A ucis pe cei 40 de mucenici în Sevastia și pe cei 45 de ostași în Nicopolia Armeniei.

Pretutindeni fiind cercetați cu mare zel cei mai însemnați creștini, Liciniu, care atunci era în Nicomidia, a fost înștiințat și despre Sfântul Teodor Stratilat că este creștin și că pe mulți îi întorcea la Hristos.

Sfântului Teodor Stratilat, având gradul de general (stratilat), i se încredințase cetatea Heracleea, lângă Marea Neagră.

Aflând Liciniu că dregătorul său, nu numai că s-a îndepărtat de cinstirea zeilor, dar și propovăduia credința în Hristos și îndemna pe toți să se lepede de închinarea la idoli, împăratul a hotărât să-l cerceteze el însuși și, de nu se va întoarce, să fie omorât. 

A mers, deci, în Heracleea și, la cererea Sfântului Teodor, i-a dat acestuia îngăduința să ia idolii de aur acasă la el, spre a-i cinsti, după datină.

Ajuns acasă, Sfântul Teodor a sfărâmat idolii în bucăți și i-a împărțit la săraci. Maxențiu sutașul a spus împăratului că a văzut capul de aur al zeiței Artemida — zeița care fusese dată Sfântului Teodor — că acum era purtat de un sărac. Acesta, fiind întrebat, a mărturisit că l-a primit de la Teodor Stratilat.

Împăratul, auzind de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul Teodor a fost prins și adus înaintea sa. Și, mărturisind el că toate cele spuse de sutaș sunt adevărate, a fost osândit la chinuri grele.

A îndurat cu credință și cu bărbăție toate chinurile; și pătimind, neîncetat propovăduia credința în Hristos. Deci, împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul și, astfel, s-a săvârșit.

Sfintele sale moaște au fost îngropate în cetatea de naștere, Evhaita.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Proroc Zaharia, unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Născut în robie, era preot când a venit din Babilon în Țara Sfântă. A prorocit despre prădarea Ierusalimului, despre sfârșitul lui și despre începutul și sfârșitul neamurilor (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).