ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 8 martie.

Sfântul Teofilact provenea dintr-o familie bogată, părinții săi trimițându-l la Constantinopol pentru a studia. Aici devine prieten al viitorului patriarh al Constantinopolului, Tarasie și cu Mihail, viitorul episcop al Sinadelor. După alegerea sa, patriarhul Tarasie a prezidat al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea (787), ultimul dintre sinoadele ecumenice, care a condamnat iconoclasmul ca erezie și a restabilit cultul sfintelor icoane.

În urma ridicării în treapta de patriarh a prietenului său, Sfântul Teofilact, împreună cu Sfântul Mihail al Sinadelor, lăsând lumea, a intrat în monahism și a fost trimis de patriarhul Tarasie la o mănăstire care era zidită la gura mării Euxinului (Marea Neagră).

Aici au devenit amândoi foarte cunoscuți pentru faptele lor bune și adânca lor înțelepciune, fiind socotiți vrednici de rânduiala arhierească. Sfântul Teofilact, care a arătat o mare grijă față de săraci și bolnavi, ridicând spitale, azile și case pentru străinii călători, a fost astfel hirotonit episcop al Nicomidiei.

Când la conducerea Bizanțului a venit Leon Armeanul (813-820) au început luptele împotriva cinstirii icoanelor. Marii ierarhi ai bisericii de atunci, în frunte cu patriarhul Nichifor, urmașul lui Tarasie, printre care și Teofliact al Nicomidiei s-au dus la împărat cu rugămintea de a înceta tulburarea apărută în Biserică, având în vedere că cinstirea sfintelor icoane a fost hotărâtă de Sinodul VII Ecumenic, de la Niceea, în anul 787. 

Împăratul nu a ascultat sfaturile înțelepte ale ierarhilor, ci a luat chiar aspre hotărâri împotriva lor. Patriarhul Nichifor a fost exilat în insula Tasos, Mihail al Sinadelor, în Evdochiada. 

Teofilact a fost exilat în Strovila, un oraș de pe țărmul turcesc al Mării Negre. Acolo a mai petrecut timp de 30 de ani, după care a trecut cu pace la Domnul. Trupul lui a fost dus în Nicomidia, în timpul împărătesei Teodora (842-867) și îngropat cu cinstea cuvenită. Apoi, trupul său a fost așezat în biserica ctitorită de el.