ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Festivalul Internațional de muzică bizantină de la Iași (IBMF) a început joi. Concertul inaugural „Domnul nostru Iisus Hristos – Tămăduitorul” a avut loc la Cinema Victoria din Iași.

Pe scenă au urcat Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Ciprului și Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași. Publicul a putut rememora cele mai importante momente ale ediției precedente a festivalului, printr-un material realizat de Trinitas TV, transmite basilica.ro.  

La eveniment a participat și Ambasadorul Ciprului în România, Marios Kountourides, care a declarat că IBMF reprezintă o expresie a creștinătății și a vieții creștine din capitala Moldovei, conform Doxologia.

„Faptul că acest festival are loc pentru al șaptelea an consecutiv arată succesul, arată că acest eveniment este o reușită, dar mai mult decât atât, arată credința ortodoxă a credincioșilor din cetatea Iașilor”.

„Cântul bizantin și cântarea bizantină s-a arătat a fi parte a expresiei creștinătății și a vieții creștine de mai multe secole. Este un mijloc și nu doar un mijloc, este o cale foarte puternică de comunicare a creștinilor cu Mântuitorul Hristos. Cântul bizantin reușește să aducă cuvintele rugăciunii la nivelul de trăire și conștientizare”, a spus Ambasadorul Ciprului în România.

IBMF este cel mai mare festival din țară dedicat artei muzicale bizantine. Evenimentul este menit să promoveze tradițiile originale ale cântului bizantin, dar și să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică.

Programul detaliat al festivalului poate fi consultat AICI